Saturday, August 20, 2016

Pinjaman Mudah Lulus Zaman Ekonomi Merundum 2016 - Part 1

Sebaiknya saya share sahaja, apa yang saya telah buat dalam posting ni untuk lepas loan dalam masa 2-3 hari. Sebab ada yang komen dalam post sebelum INI dan ada juga yang e-mail dan PMed Facebook minta guideline. Kalau tak faham, then boleh e-mail me personally on the specific area.

Sebelum baca entry ni, hadamkan dulu entries kat bawah ini. Kebanyakkan cara ini terguna pakai untuk beli rumah under-con. Saya tak pernah beli rumah sub-sale dan segmen rumah lelong, jadinya nilaikan sendiri kalau ianya tidak berapa sesuai dengan segmen anda.

Part 1 

Part 2 

Part 3 

Part 4

Sebenarnya saya ada ugut sikit banker ni. Saya cakap dengan dia kalau tak lulus dalam masa 48 jam seperti yang dijanjikan, saya akan apply bank lain. Kiranya application ni "exclusive" untuk dia sebab kita tahu bank dia yang boleh offer rate terbaik untuk projek ini. Pada jam ke 48, banker bagitahu ada masalah sikit dengan loan application, bukan sebab dokumen atau eligibility ke apa tapi disebabkan market value. Bank nak double check nilai 800psf tu betul ke tak?  

Akhirnya loan saya lulus pada jam ke 72 (3 hari).

Saya sharekan 3 faktor utama + 1 factor tambahan yang patut kita tahu dan kena jaga betul-betul macam kita punya report card:

1. Faktor UTAMA

Yang Pertama Credit Rating.

- pastikan anda ada minimum 20% simpanan daripada harga rumah yang dibeli.
- pastikan anda hanya guna credit card seminimum mungkin. Jangan guna lebih 50% daripada credit limit.
- pastikan tiada personal loan dalam ccris ataupun kalau dah ada tu keep it at the minimum possible.
- pastikan CCRIS anda tu banyak yang "0". Kalau banyak yang "1" dsb, sila jelaskan kepada bank, contohnya anda tak tahu the cut off date ataupun saya ada pernah ada late payment credit card "1" selama 5-6 bulan. Saya jelaskan itu AMEX corporate card, payment by company memang lembab dan byk sgt procedurenya.
- Fahami apa itu DSR.

Yang Kedua Dokumen Yang Lengkap berserta penerangan jika perlu. Sila baca kat SINI dan SINI untuk penerangan lebih lanjut.

Yang Ketiga Dapatkan Bank dan Bank Officer yang betul. Kita mungkin ada kawan baik banker tapi percayalah dah lebih 10 rumah saya beli, tak pernah saya guna banker yang sama. Sebabnya adalah untuk setiap projek itu, biasanya certain bank, in fact certain branch dia dah approach developer sebelum project launch lagi. Hanya bank dan branch itu sahaja yang akan dapat pakej yang terbaik. 

2. Faktor TAMBAHAN

Bank juga melihat risiko potential borrower itu dengan melihat syarikat di mana ia bekerja dan juga berapa lama ia telah bekerja di syarikat yang terakhir.

Sebagai contoh seorang doctor lebih mudah mendapatkan loan daripada kebanyakkan pekerjaan lain.