Friday, September 16, 2016

Kisah Kondominium dan Service Apartment

Saya ada membantu/ guide seorang sahabat membeli sebuah rumah subsale baru-baru ini. Saya bantulah apa yang termampu mengikut ilmu dan pengalaman saya sendiri Ia termasuklah cara-cara untuk mendapatkan diskaun dan juga cara-cara untuk mempercepatkan proses mendapatkan kunci.

Contohnya sahabat saya ini happy sangat baru-baru ini sebab dapat diskaun (banyak jugak tu) kerana menggunakan lawyer yg sama dengan penjual. Seller pun boleh dipercayai, jadi takdelah risau sangat kalau guna lawyer yang sama ni.

Minggu lepas katanya dapat diskaun lagi daripada valuer rumah. Walaupun cuma RM150, duit jugak tu. Sapa nak bagikan. InsyaAllah dapatlah saya dibelanja starbucks nanti.

Everything went so smoothly until kisah fasa bank nak release money nak bayar kepada bank penjual. Booking fees, spa, valuation report, loan bank, approval drp developer semua disiapkan on time.

Masalah bermula apabila bank kata rumah tu adalah dalam category service apartmen (SA) tapi dalam SPA dan Bank documentation semuanya tertulis kondominium. Walaupun SA ni under HDA tapi kena specify jugak yang rumah tu adalah category SA. Strata tak keluar lagi, so mungkin tak boleh nak refer title. Surat kelulusan jualan drp developer pun takde mentioned pasal SA ataupun kondominium ni.

Jadinya menunggu lagilah nampaknya kawan saya ini nak masuk rumah dia sebab bank nak dokumen tambahan untuk memperbetulkan dokumen-dokumen sebelum ini. At least sebulan dua jugak nak dapatkan dokumen tu.

Saya mintak maaf kat buyer tu sebab bukan terlepas pandang, tapi saya memang tak tahu menahu pasal benda ni.

Everyday we learn something new and I am still learning ...