Sunday, March 11, 2012

Seri Jati & Seri Baiduri





Lama betul rasanya tak beli apartmen, sejak aku beli Cendana Apartment BSP pada tahun 2001 (60k), lps tu stop sampailah dah habis bayar sekarang ni, itulah first and hopefully is not the last. Tengok2 and survey jugak peluang untuk beli but so far macam kurang prospek. Bukan apa, malas nak beli apartmen sebab aku lebih suka flipping drp main rental yield.

Rasa terpukul jugak, kira-kira 3 bulan lepas my colleague boleh jual apartmen leasehold (PV kat Setapak) dgn harga beli 195k and jual 390k upon VP. Mmg 100% gross margin. Mmg rezeki dia! Hari tu plan nak beli Kristal View but harga mahal and leasehold.

Baru-baru ni kat Setia Alam, ada ura2 nak launch Seri Baiduri and Seri Jati. Mula-mula aku dah ready untuk pergi balloting 17/03 ni, but malangnya balloting kena postpone sbb ada technical issues katanya. Pada sapa-sapa yang berminat kena ready bank draft 15k untuk pergi balloting. Unit ada 1600 je but dengarnya yg register sampai 7000 orang. 500 unit dah reserve for SP Setia Staf.

Seri Jati - 960 unit Medium Low Aprtment, Indicative price 155k, keluasan 800sqt, ada swimming pool n 2 car parks.
Seri Baiduri - 600 unit Medium Cost Apartment, Ind price 185k, keluasan 900sqt with swimming pool alson 2 car parks.

Apartmen ni 2km je dari Setia City Mall dan yang pertama kat bahagian north Setia Alam. Untuk tahu lebih detail better pergi sendiri kat Setia Alam Welcome Center. Apartmen ni mmg bagus untuk investment sebab harga masih murah and potential tenant daripada pekerja Setia City Mall n 1Heatlh Institute yg akan dibina kelak.