Sunday, March 11, 2012

Seri Jati & Seri Baiduri





Lama betul rasanya tak beli apartmen, sejak aku beli Cendana Apartment BSP pada tahun 2001 (60k), lps tu stop sampailah dah habis bayar sekarang ni, itulah first and hopefully is not the last. Tengok2 and survey jugak peluang untuk beli but so far macam kurang prospek. Bukan apa, malas nak beli apartmen sebab aku lebih suka flipping drp main rental yield.

Rasa terpukul jugak, kira-kira 3 bulan lepas my colleague boleh jual apartmen leasehold (PV kat Setapak) dgn harga beli 195k and jual 390k upon VP. Mmg 100% gross margin. Mmg rezeki dia! Hari tu plan nak beli Kristal View but harga mahal and leasehold.

Baru-baru ni kat Setia Alam, ada ura2 nak launch Seri Baiduri and Seri Jati. Mula-mula aku dah ready untuk pergi balloting 17/03 ni, but malangnya balloting kena postpone sbb ada technical issues katanya. Pada sapa-sapa yang berminat kena ready bank draft 15k untuk pergi balloting. Unit ada 1600 je but dengarnya yg register sampai 7000 orang. 500 unit dah reserve for SP Setia Staf.

Seri Jati - 960 unit Medium Low Aprtment, Indicative price 155k, keluasan 800sqt, ada swimming pool n 2 car parks.
Seri Baiduri - 600 unit Medium Cost Apartment, Ind price 185k, keluasan 900sqt with swimming pool alson 2 car parks.

Apartmen ni 2km je dari Setia City Mall dan yang pertama kat bahagian north Setia Alam. Untuk tahu lebih detail better pergi sendiri kat Setia Alam Welcome Center. Apartmen ni mmg bagus untuk investment sebab harga masih murah and potential tenant daripada pekerja Setia City Mall n 1Heatlh Institute yg akan dibina kelak.

6 comments:

aBu YaZiD@aBuYa said...

Salam tuan,

aku dah register untuk apartment nih last year. Dapat gak sms pasal postpone balloting tuh. Bila tarikh seterusnya?

Boleh x tuan jelaskan ape maksud balloting? Saya masih baru dan budak muda yang mentah 25 tahun.

Sekian.

dzirhans said...

Balloting tu delay.. Bulan 6 nanti..

Balloting ni in layman terms ..."cabut undi"... Register 15k n dpt number.. Mcm cabutan bertuah kalau number naik boleh terus pilih unit mana yg kita nak.. N most of the cases terus sign spa..

aBu YaZiD@aBuYa said...

trus sign spa? tinggi juga modal tuh...

seri baiduri dan jati nih looks big potential? mungkin 15k bgi tuan amat sedikit..tapi bagi saye yg baru nih sgt besar jumlah itu, huhu...

dzirhans said...

sesuaikan kemampuan dgn investment poftfolio kita. manage your risk properly. Property as u know is not so liquid!

aBu YaZiD@aBuYa said...

terima kasih dzirhans sbb sudi layan pertanyaan saye dan nasihat yang tuan berikan.

dari pembacaan, saya faham tentang liquidity property mengambil masa tidak kurang 2 tahun.

cume saya mula sedar yang dengan hanya simpanan di bank, tidak banyak yang dapat saya perolehi.

berbekal semangat dan minat dalam bidang hartanah semenjak di bangku sekolah (walaupun tidak pernah terfikir akan mampu ada modal untuk memulakan pelaburan hartanah), barulah sekarang saya mampu mengorak langkah.

jika diberi peluang, saya berminat menuntut ilmu drpd tuan dzirhans. sbb saya pn lebih cenderung kepada flipping berbanding passive income renting (may be at the end will consider about it after gaining reasonable profits).

Manusia Kerdil said...

Salam tuan...

Masih boleh daftar ke?...is it 15k masa daftar dah kene bayar?...or is it on the balloting day?...

i really interested nak try la...hehehehe