Tuesday, April 3, 2012

Seri Jati & Seri Baiduri, Setia Alam lagi

Hari ni call lagi SA SP Setia, I did ask about the exact date for the balloting. Bukan apa takut terlepas peluang kerana ke luar negara till 06/06. Harap2 dia tak buat on the 1st week of June tu. If yes, then nampaknya terlepas "peluang depan mata". Masih tiada kepastian on the exact tetapi SA kata bulan June.

Beberapa soalan yang aku tanyakan masih tak berjawab, antaranya:
a) Bilakah tarikhnya?
- takde jawapan

b) SP Setia Staff Allocation?
- lebih kurang satu block for Seri Jati & Seri Baiduri

c) Ada kuota Bumi/Non Bumi?
- Ada

d) Ada segregation bumi n non-bumi masa balloting?
- Ada, satu peti bumi, satu peti non-bumi alternate..so peluang cerah utk bumi

e) Discount utk bumi?
- Yang ni x jelas 7% sebab katanya atas basic. Tak tau pulak harga yg ditawarkan tu dah harga upgrade unit.

f) Bagaimana pembeli yg belum register
- Hanya pembeli yg register n dpt sms shj boleh ballot.. pembeli yg x register hanya boleh register untuk 2nd phase Seri Kasturi & Seri Intan, yg rasanya harga dah > 200k.

g) Bagaimana harga pada setiap tingkat
- Harga paling rendah adalah untuk tingkat 1-4.

h) Selain density & saiz, apakah perbezaan ketara Jati & Baiduri (JB)
- Lift Baiduri kat tengah, sementara kat hujung

i) Bilakah launch utk phase 2?
- Tidak pasti but kalau response bagus utk JB, launch utk Kasturi/Intan pada tahun ini juga.

j) Apakah plan utk new apartment di utara Jati?
- Walk-up 5 storey. So avoid beli high floor jati facing North Block 1 & 2.

k) Berapa jauh JB dari Setia City Mall?
- approximately 2km.

l) Apakah panel bank utk JB?
Based on launch March hari, it's going to be Maybank n CIMB (Subject to change)

m) Bolehkah saya beli lebih daripada satu unit
Boleh dgn syarat nama husband n wife asing. Ni peluang baik.

n) Ada tak DIBS, freebies?
TIADA!!!

I will share why we should invest (and cons) in JB (Baiduri especially) in my next post.

Seri Jati
BU: around 800sf
Price: tentatively from RM155,000 (193psf)
Additional info: 10 story with lifts, 2 carparks allocated per unit
Density: 960 units (16 units per floor x 10 floors x 6 blocks)

Seri Baiduri
BU: around 900sf
Price: tentatively from RM185,000 (205psf)
Additional info: 10 storey with lifts, 2 carparks allocated per unit
Density: 640 units (16 units per floor x 10 floors x 4 blocks)

3 comments:

narfey said...

kat mana ni bro? tgk website sp setia takde la.

dzirhans said...

Kat Setia Alam, affordable house with 7000 registration, SP Setia rasa x perlu iklan kot.

narfey said...

ok. with that list, memang tak perlu iklan. keep up the good work bro. u give me new perspective on property investment.