Sunday, May 20, 2012

Dwiputra at Presint 15, Putrajaya by SPSetia

It has been a while since I first heard about this condo ( 1 or 2 years ago) and only now that SPSetia is going to launch it. The design was changed 360 degree from the previous one because SPSetia does not want it to be seen as another, nothing out of the ordinary Government quarters.

It looks good especially the swimming pool (so cool) and the car park. The location is also not bad as it’s near to Alamanda and Precint Diplomatic.

Details
- Total unit = 880 (440 1st Phase + another 440 2nd Phase.
- Built up 950sqt (390k) & 1200 sqt (456k)
- Comprehensive Dual Facilities.
- 7% Bumi Discount + 3% rebate = min 351k (No Downpayment is needed, only 2k for booking)
- DIBS : no need to pay anything till completion.
- You can register for 30% CSRU allocation – min 292k via Kementerian but DIBS won’t apply for this unit.

-



26 comments:

rohaniah noor said...

woww.. harga pun dah up. tak salah saya, 2 tahun lepas mereka kata harga dlm 330K je.. apa pendapat anda? adakah ini good buy?

dzirhans said...

RN..kalau ada xtra bullet yg x pakai..boleh ambik ni..upon completion 3yrs rasanya boleh naik max 100k je..

but if ada offer mcm ni at Cyberjaya..it will be a different story..

Anonymous said...

takde phone number to call, kan? Ada la booth at Youth Festival Putrajaya ni actually...but malas nak pegi panas and ramai budak2.

Anonymous said...

ada ke staft gov nak sewa rm2000++ nanti? pada saya pelaburan condo ni mgkn makan masa lama sket nak jana profit...klau nak duduk sendiri ok la kot...

@nannoor said...

is it a good buy? ada kawan dah proceed beli, we're looking around asset.

dzirhans said...

Kalau nak kirakan kondo Saujana Aster tu pun boleh fetch sewa 1300 kosong n 1600 fully furnish..the offer mmg attractive n I think i can go up to 500psf bila siap nanti.

Anonymous said...

Swimming pool view sold out on prebiu / launching day.

dzirhans said...

Yes sold out..
If u really want it then u can register/queue for those buyers who could not secure a loan

Anonymous said...

Siapa berminat nak beli dwiputra ni? saya dah bayar rm2k untuk booking semasa hari pelancaran dulu...early bird, tingkat +20, 950 sq feet, blok 5 mengadap swimming pool.

Tapi skrg ni terasa macam nak beli pulak landed house di sana...

Boleh ke saya balik deposit rm2k saya dulu?? Mohon pandangan yang arif ttg perkara ini..

dzirhans said...

Saya pun banyak dapat maklumat daripada HBA website sebelum ini..sebab saya pernah minta balik deposit sebab ada masalah title utk pembelian rumah saya..

a) Ini apa yang saya faham, kalau belum sign SPA lagi, boleh dapat 100% kecuali dinyatakan dalam booking dokumen developer akan charge mgt fees.

b) Kalau dah sign SPA, developer berhak charge buyer max 1% diatas harga jualan sekiranya buyer x dpt loan.

Utk kedua (a) dan (b) ini akan memakan masa yang lama kerana byk prosedur drp developer.

Kita boleh membuat aduan kepada Tribunal Bahagian Perumahan jika developer enggan memulangkan deposit.

Inno said...

salam,
wife saya ada dpt offer CSRU untuk projek ni. the price after 25% discount will be 308k. Worth it? please enlighten me. ingat nak beli untuk buat duduk since kami memang sukakan suasana dan kemudahan yang ada di putrajaya ni.

dzirhans said...

Tanyalah sapa shj..kalau beli utnuk dudk saja setuju 200%...sebab rumah mmg asset paling bernilai..

Unknown said...

saye pn dpt offer CSRU(25%) tp kenapa saye die offer RM387,750.00 untuk 1200kps? maksudnye kalo tkde offer harga die RM 517,000.00.minta komen.tq

Unknown said...

saye pn dpt offer CSRU(25%) dengan harga RM 387,750.00 untuk 1200kps. so maksudnye kalo tkde diskaun 25% saye kira harganya RM 517,000.00... emmm...minta pendapat sume.tq

Unknown said...

saye pn dpt offer CSRU(25%) tp kenapa saye die offer RM387,750.00 untuk 1200kps? maksudnye kalo tkde offer harga die RM 517,000.00.minta komen.tq

dzirhans said...

Saya rasa betul sbb 1200sqt starts at 497k..., naik 2k each floot.. U may be dpt tkt 10.... Yg 900sqt tu baru 39xk. Trylah minta tukar unit..

Anonymous said...

Wah! Meriah, saya dpt the bestest unit tu . Block 5... Property no.2. Apakah opsyen yg menarik boleh Dzihans Syorkan. Sewa, split the unit... Short term and long term... Home stay?

Anonymous said...

Wah! Meriah, saya dpt the bestest unit tu . Block 5... Property no.2. Apakah opsyen yg menarik boleh Dzihans Syorkan. Sewa, split the unit... Short term and long term... Home stay?

Anonymous said...

Wah! Meriah, saya dpt the bestest unit tu . Block 5... Property no.2. Apakah opsyen yg menarik boleh Dzihans Syorkan. Sewa, split the unit... Short term and long term... Home stay?

Halif Mohamad said...

Wow, bestkan ada rumah di Putrajaya. Tgh tunggu loan approve baru boleh jejak rumah baru

hanim said...

ari ni nampak iklan dwiputra ni kat belakang bas nadiputra putrajaya. masih banyak unit kosong ke? bagi kakitangan kerajaan yg berpendapatan sederhana mcm saya ni, mmg x mampu lah nak beli

dzirhans said...

untuk pegawai kerajaan mmg ada unit CSRU.. trylah check mana tau ada kosong lagi...boleh jimat 100k+- utk unit csru ni..

hanim said...

rasanya ada kemungkinan tak, dwiputra ni akan turun lg harga? kan sejak belanjawan ari tu kata harga rumah mungkin akan lebih murah bila kerajaan timbang biaya kos infrastruktur

Roslan Mohamed said...

Saya baru hantar permohonan CSRU.Berapa lama agaknya dpt tau jawapan...t.k

::NICE::rar:: said...

Salam semua,

Kepada sesiapa yang dah beli Dwiputra Residence ini sama ada CSRU atau pun tidak, meh kita join FB Page ni untuk kongsi pengalaman, pendapat, ilmu semasa proses beli apartment ini dan juga aktiviti bakal penduduk nanti.

Mohon panjang kepada yang lain, sekiranya tahu pembeli yg lain.

https://www.facebook.com/PangsapuriDwiputra

Terima kasih

menandwomencollections said...

Dah lama launch rupanye.sayang sbb baru dpt phamplet td.mesti unit yg best dh sold out.skrg ni brapa % siap?berminat jugak sbenarnye