Wednesday, June 13, 2012

Balloting Result - Seri Jati Seri Baiduri Setia Alam

At the end of the registration date 17/06/2012, a total of 7k++ bank draft had been submitted with bumi total only 450++. Only 1300 unit are available for public as another 368 unit have been reserved for SP Setia Staff. Poor response from bumis meaning to say that all registered bumi could secure a unit. Non-bumi will obtain the remaining 200 bumi allocation. If I am not mistaken, it's the same situation also for Akasia last time (which has got no good response from bumi). The 800sqt walk up apartment (Akasia) price was around 100k (plus compulsory upgrade option) and now selling as high as 180k-190k (source IProperty.com).

Balloting was conducted on the 09/06/2012 (Saturday), commenced 9.00am at Setia Alam Welcome Center. I did not come at the balloting session and only received sms at around 3.15pm. I can feel my heart has been beating so fast and hard, to see my number is 500+. I would expect I would be very lucky to get 200-300 out of the maximum 950 for bumi, but SYUKRAN...! it's fated for me.

The hardest part comes now and I'll have to select my unit on the 16/06/2012 at 6pm. It's a bit tricky as I heard that all the FS bestest block (3 - Jati) & (4 - Baiduri) are reserved for staff. Looking at my so-so number, I don't think I can get corner or 8th floor or unit no 8. However there's a possibility for me to obtain a facing south unit

Hmm...could not wait for this Saturday. Looking at my number, I could expect what the best I could choose for Baiduri and my calculation would never go wrong. Thus I might opt for a good Jati unit instead.

10 comments:

arapaima said...

Saya punya pukul 4. Sama jugak chances cam slim je. Kalau Baiduri facing north punya kira bole lah sbb ia akan facing ke Jati. So terlindung lah dari nampak jirat cina.
Tapi kalau Jati pun ok rezki jugak. Pada pendapat saudara yg punyai pengalaman, value Baiduri dan Jati pada VP besar tak jurang?

dzirhans said...

Untuk kenaikan harga pada keseluruhannya, ia byk bergantung juga pada next phase Kasturi. Perbezaan harga rasanya kekal cuma unit Baiduri yg baik akan mempunyai harga subsale yg premium sbb ia lebih sesuai utk own stay. Jati lebih kpd rental yield.

efaifi said...

mine is tomorrow 6pm, chances nak dpt seri baiduri alaahai nipisnye :(

dzirhans said...

Boleh dapat InsyaAllah..tapi unit2 yg x brp elok.

Rasadila said...

Alhamdulillah syukur dapat no 32! banyak peluang untuk pilih unit yang strategik..ada apa2 tips tak untuk sri baiduri..unit mana yang terbaik? boleh kongsi2 x?bercadang untuk duduk sendiri..mungkin anak dah besar2 baru cari rumah tanah n jual yg ini.

dzirhans said...

Untuk duduk/ family ambik corner 1st floor facing south block yg terdekat dgn guard house.

If x suka bwh ambik corner 8th floor..

Rasadila said...

Alhamdulillah..dapat unit di sri baiduri.

loan apa yg lebih baik samada dari bank atau sykt bukan bank seperti ING atau AIA. apa kelebihan dan kekurangan?

bagaimana pula tentang interest? lebih baik blr - 2.4 atau fixed 4.8?

saya terfikir untuk jual selepas duduk selama 5-6 tahun.

terima kasih

dzirhans said...

Nak tahu juga which bank yg bagi blr - 2.4 tu sbb saya dah survey semua bagi blr - 2.2. My regular bank pun kata kalau nego pun max boleh dpt blr-2.3 shj,

4.8 fixed tu non-zec, meaning you have to pay legal fees, mrta. Yg zec cuma dpt fixed 5.2. Yg bagusnya xde exit Penalty.

Dua-dua sama, cuma kalau dpt fixed 4.8 x payah nak pike2 blr naik..

Rasadila said...

blr -2.4 saya jumpa pada iklan maybank...tapi saya tidak tanya lanjut..mungkin itu untuk pinjaman RM500k ke atas.jadi kalau pinjaman dalam tempoh 5-6 tahun sahaja lebih baik ambil fixed interest atau BLR?

dzirhans said...

Susah nak jwb soalan ni..

Sebab saya x pernah apply fixed rate ni eg ing aia..

Fundamental dia mcm nilah, if u malas nak pike tentang blr turun naik..boleh ambik..

But as for me saya lebih suka ambik loan yg biasa, kalau semi flexi lagi bagus..