Friday, August 31, 2012

Cape Town Pt 2 - Menyusuri Puncak Table Mountain

Entry hujung minggu seterusnya adalah perjalanan menaiki Cable Car ke puncak Table Mountain. Table Mountain ni adalah prominent landmark macam KLCC jugaklah. Jadi memang tak lengkap kalau tak naik ke atas tu dan tengok 360 degree panoramic view bandar Cape Town dari atas tu. Memang kena plan betul-betul masa nak naik tu sebab perkhidmatan kabel car ni akan ditutup kalau cuaca tak mengizinkan. Salah lagi tengok juga kabus disekelilingnya, kalau banyak sangat menyeluputi awan rugilah nanti, tak nampak apa-apa sebab semuanya dilitupi kabus tebal.

Kalau dikutkan Table Mountain agak unik sebab permukaannya puncak batuannya yang rata (tengok gambar di bawah). Jadi kalau ambil gambar bandar Cape Town memang cantik sebab nampak gunung ni sebagai background.



Cabel Car ni (gambar di bawah) boleh tahan besarnya dan memuatkan lebih kurang 50 orang sekali jalan. Memang tak terasa naik atas tu sebab kurang daripada 10 minit dah sampai puncaknya. Panjangnya mungkin lebih kurang dalam 700m macam tu. Harga turun naik adalah lebih kurang RM70 untuk dewasa.





Keadaan kat atas tu memang sejuk walaupun kitaoarng pergi masa tu dah nak summer. Kalau sekali angin bertiup tu memang sampai ke tulang sejuknya. Saya sempat jalan dari hujung (town view) ke hujung gunung (lautan atlantik).




Bila sampai kat atas, memang banyak jumpa binatang-binatang pelik kat atas tu tapi mereka ni tak mesra camera. Bila nak ambik gambo je dia dah lari.



Kat atas gunung tu juga ada disediakan cafe dah toilet. Cuaca memang sejuk berangin, jadi memang rasa nak terkucil sentiasa pun ada. Kat atas tu juga ada disediakan track so memang selesa untuk berjalan. Mula-mula ingatkan kat atas tu cuma batu-batan je, sebaliknya ada juga tumbuh-tumbuhan, flora dan fauna tak tak pernah kami jumpa sebelum ini.






7 comments:

salfhi said...

great scenery.. how much did it cost u?

dzirhans said...

Hotel 600 for 2 nights n Car Rental 600 for 3 days = 1200 (ground)

The rest - flight + food + misc fees = U need to budget yourself.

Matjoe said...

bro pergi tahun bila. si kecik tu nuryn ke?

dzirhans said...

Mat Joe yup that's Nuryn..

X silap masa ni umur dia 1++ tahun ..

salfhi said...

Dlm flight xde mslah bwk anak kecil? Pngalaman sya tgk anak org xblh dok diam dlm flight, mcm horror k he3..

dzirhans said...

So happen masa tu my dotter batuk, we all bagu fenergan terus tido the whole journey..

salfhi said...

Hmm ok.. Quite lucky laa