Sunday, September 30, 2012

Setia Eco Hills, Semenyih, SP Setia

Refer below for latest entry:
a) Site Clearing
b) Master Plan

Hope that I am not too late to write about this project. It took me a while scripting about it initially because nothing was finalized at that moment. In fact, the land acquisition for another SP Setia project in Semenyih, Setia Eco-Mas, is still pending and incomplete. 




This much awaited SP Setia (SPS) housing project in Semenyih called Setia Eco Hills (SEH) is finally on and more or less confirmed. It was mentioned by the SA today that the first launch is going to be a Bungalow Lot with a lot size of 6000 sqt (60 x 100) in November this year.

Then go into the next phase, the F&G double storey terraces houses that will get 200% attention by many people, especially the community of Klang Valley. It will be a 20 x 65 size with indicative price of 360k - 380k. The first launch will be in February/ or March 2013. Just in time with my next purchase. Judging from that price, I would expect a balloting process for the first phase and chances to get a unit will be very slim.

I have to be frank that I have never been to Semenyih town and if I were to buy this, it's purely based on SP Setia BRAND, which has strong and loyal followers. I would anticipate the buyers for the initial phases will be mostly investors as well as upgraders. However 20 x 65 for a terrace house for upgraders is quite small. Hmm in this case, one should target for a Semi D (700k?) 

Can it be the next Setia Alam or can Eco Hills emulate the Setia Alam success? Only God knows. I believe only people from Semenyih (or familiar with Semenyih) at least for now, can really see the potential and predict township maturity. One can say 5-10 years for the township to mature but who knows SPS can do magic in SEH.

I would expect the new direct interchange from this project, to be built connecting LEKAS highway. It will  then resolve the accessibility issue as well as increasing the value of this project. 


24 comments:

Matjoe said...

bro mmg loyal follower sps dr pemerhatian aku.

ReM said...

Baru saja register utk SEH Semenyih. Nampak macam satu pembangunan yang besar kat Utara Kajang.

Mohd Aslam said...

Fuhh. 20x65 dah dekat 400k. No wonder kat puncak alam tu harga 400k biasa je. Hoho.

Wan Azmi said...

Ni first time saya nak bagi pendapat dlm blog ni... sebelum ni silent reader je..
Mmg ramai yg ternanti2 berita terkini mengenai projek SP Setia di Semenyih-Beranang ni..
Kalau tak silap saya...access road ke kawasan perumahan ni melalui Bandar Sri Kesuma sementara menunggu exit Hiway LEKAS siap..maybe 5-10 years from now.

dzirhans said...

SPS merupakan developer yg investor friendly.

INP n SIME pernah try sekali, derang memang kedekut.

dzirhans said...

Saya tanyakan juga psl hal ini.. SA ckp kalau ikut plan SPS target flyover siap masa vp rumah rumah teres ni.

dzirhans said...

Nak kirakan skg yg murah rumah PRIMA je.. Hehe

dzirhans said...

OK marilah kita sama-sama membeli..!

Rooney said...

Assalamualaikum.

Blog yang penuh dengan ilmu dan informasi. Tuan blog sendiri tidak lokek berkongsi ilmu dan idea.

Saya mohon tunjuk ajar daripada tuan blog ya.

Tuan blog nak beli rumah di sini kah?

dzirhans said...

InsyaAllah kalau ada rezeki adalah tuan blog masa launching tu nanti.

If not I will need to pass this..

Rooney said...

Berani betul tuan nak beli property di Semenyih ni.

Unit jenis apa yang tuan nak ambil? :)

dzirhans said...

Saya nak dgr juga pendapat bro tentang SEH ni?

Rooney said...

Susah nak jangka, tetapi ada harapan pekan Semenyih ni jadi boom. LEKAS highway will be the main access-road (sama seperti Guthrie Highway untuk ke Bukit Jelutong dan NKVE untuk ke Setia Alam).

Harga rumah di Semenyih akan menjadi tinggi "in the long run", tambah lagi dengan adanya developer yang tersohor seperti SP Setia ni.

Harga rumah pun lebih murah daripada Southville City Bangi (Southville City, daripada Mah Seng yang harganya RM530k ke atas).

Tapi saya sebagai, pembeli rumah yang belum lagi flip jadi capital tu tak beberapa nak ada. Saya akan invest di area lain dahulu, di more matured area.

Btw, project ni dah launch ke belum?

Rooney said...

Di Kota Kemuning ada new development. Sudah mula boleh booking, hanya untuk bumi sahaja. Saya dah tengok tadi.

Booking RM1k. Unit less than 30 sahaja. Tak nak beli ke tak sebab, dah tak ada discount bumi (tanah rizab melayu kan). So kena la bayar 10 percent. 3 percent tu ada la.

Bobohizan said...

Rooney, boleh share apa nama peoject tu? Developer?

Terima kaish

Rooney said...

Bobohizan,

Di sini. http://www.mudah.my/Taman+Impian+Sutera-17920529.htm

Contact number yang ada di dalam website tu.

:)

dzirhans said...

Next yr Feb/March launch

Bobohizan said...

Terima kasih Rooney.

Masih mencari rumah pertama, peningkepala. Hehe

dzirhans said...

Cari betul2 sbb rumah pertama adalah penentu..!

Nadot said...

Sebab tau SEH akan dibuat di Rinching, saye sekarang dalam proses beli tanah lot di Kesuma lake, dalam 5 minutes away dari Rinching ke arah Kajang, dan 5 minutes away dari kampung kitorang (ayah) belah ke Seremban.

Kesuma dekat betul dengan site Setia Eco Emas yang tak tentu dapat ke tak tu... huhuhu

Tapi sebab mmg niat beli untuk jangka masa panjang...redah je la...

p/s:Bile la nak start flip at least skali tuuu..ishkkk

dzirhans said...

Mmg kena try at least barulah puas dpt duit yg banyak lol

Alfie said...

I live in Bandar Rinching, Semenyih. The main problem in Semenyih is the Seremban-Kajang (federal) road. Any news if the they will widen the road?

BlackPink said...

Hi Alfie,

U can read at this:

http://www.utusan.com.my/utusan/Kota/20121011/wk_03/Kesesakan-teruk-bakal-berakhir

http://forum.lowyat.net/topic/2365266/all

Omar Gold Realty said...

Southville dekat tepi PLUS tu ke? nmpk signbord besar kt PLUS...