Saturday, October 13, 2012

Mencari Tadika/ Sekolah Yang Sesuai

Dah 2 tahun Nuryn meninggalkan alam pre-school dan tahun depan, my twins pulak akan mengambil giliran. Walaupun baru berumur 3 tahun 1 bulan (kalau mengikut tahun persekolahan, dah 4 tahun), sengaja aku masukkan awal for early exposure and leadership skills. Baby yang lahir pada bulan December ni selalunya late bloomer, so tiada cara lain, aku kena register awal agar perkembangan dia ni setaraf dengan baby Jan/Feb pada umur 5 tahun nanti. Itulah perancangannya dan kita tunggu dan lihat nanti, sama ada berjaya atau tidak pendekatan yang aku ambil ni.

Mencari Sekolah Rendah untuk Nuryn memang mudah sebab memang dah plan nak masukkan dia ke government school. Dia yang bersekolah tadika sejak berusia 3 tahun memang dah boleh berdikari. Masa hari pertama Standard 1, dia boleh beli makanan sendiri, cari van after school ataupun report kat cikgu kalau van tak datang, salin baju sendiri kat sekolah agama. Jadi tugas aku hanya mencari sekolah yang bagus yang berdekatan dengan rumah sebab Parents always want to give the best things to the children. Salah satu sekolah tu diklasifikasikan dalam BAND 1 (hanya ada 2 sekolah sahaja dalam BAND 1 dalam my area) so memang senang nak pilih. Ada another school dalam kategori Sekolah Berprestasi Tinggi tapi agak jauh pula, akan ada masalah logistik untuk ke sekolah agama. Sila rujuk kepada pejabat pendidikan yang berdekatan untuk listing sekolah-sekolah ni (dah try cari online tapi tak jumpa the full list).

Mencari tadika pula memanglah memeningkan kepala sebab banyak sangat pilihan yang ada. Pilihan-pilihan yang mahal dan branded tu tak semestinya bagus. Kalau baca review-review kat internet kebanyakannya tak bagus dan ada je macam-macam komplen.

Kat area aku ni standard harganya memang RM300+- sebulan dan most of them memang ENGLISH medium + ISLAM (mandatory nowadays). Kalau baca diaorang punya methodology & approach memang canggih-manggih belaka. Aku tak meletakkan sebarang kriteria tertentu cuma tadika tu mestilah bersih, aspek persekitaran dan keselamatan yang baik, ada sick room dan tak kelam kabut dengan budak-budak. Kalau berdekatan dengan rumah dan ada kelas mandarin memang bonuslah.

Banyak Tadika yang tumbuh macam cendawan sekarang ni, sedikit sebanyak menguntungkan pasaran hartanah (nak masuk jugak cerita pasal hartanah hujung-hujung minggu ni). Ada seorang kawan ni pulak dah tak jadi nak jual rumah sebab dah dapat sewakan rumah dia (minimum 3 tahun) dekat taska dengan rate yang amat berbaloi. Rumah dia (intermediate) tu sebelah corner lot, business tadika tu expand dan owner tadika nak sewa rumah dia.


7 comments:

salfhi said...

Anak bongsu sya pn lahir bln dec.. Mmg perangai dgn umur(by thn) mcm x match he2

dzirhans said...

Next time kalau ada rezeki plan betul2 biar lahir bulan 3/4...lol..!

salfhi said...

Buat msa ni rasa mcm dh ttup kilang ha2

ctfarazila said...

My eldest dan twin pon lahir bulan 12... cuma anak ke-2 je lahir bulan 4....

wah twin kita sebaya la...

i mmg suka diorang lahir bulan 12... yg termuda & terpandai & terbaik di dalam kelas insyaAllah Amin!

ctfarazila said...
This comment has been removed by the author.
Matjoe said...

mmg byk taska yg ada, sbb private, kalau skolah tu mau tunggu bertahun2 baru ada sekolah bertambah

dzirhans said...

Yes sebaya...boleh exchange story raising twins later..