Sunday, October 14, 2012

Pinjaman Perumahan Kerajaan Bersandarkan Bank

Pendekatan ini telah diguna pakai oleh kebanyakkan syarikat swasta pada masa ini dan aku memang tak menyangka secepat ini, ia akan menular kepada sektor kerajaan. Pada aku, ia bukanlah sesuatu yang baru sebab aku pernah dengar kawan-kawan bercerita proses sebelum dan selepas proses peralihan tersebut. Bagi yang tidak berapa pasti apakah kesannya janganlah mudah melatah, benda ini tidak akan dibuat kalau tidak mendatangkan kebaikan kepada semua pihak. It's a win-win situation!

Aku dah check di website BPP, setakat ini masih belum jelas biji butirnya. Mungkin masih lagi belum finalize sebab ada masa lagi 2 bulan setengah sebelum menjenguk tahun 2013.

Sekadar berkongsi cerita mengenai sebuah syarikat swasta (bukan tempat aku bekerja sekarang). Mestilah tak sama implementasi untuk kerajaan sebab private lebih berorientasikan cost efficiency. Anda fikirkanlah sendiri impaknya sebab kalau aku tulis panjang-panjang, nanti ada pulak pihak yang ban blog ni :-)

a) Mengurangkan peruntukkan kewangan syarikat kepada non-productive income.
b) Penjanjian adalah dimeterai antara pihak bank & peminjam.
c) Memudahkan admin work bagi menangani pekerja yang resign sebab loan boleh terus convert kepada normal package BLR - 2.XX.
d) Interest rate tetap at X%. Balance offering @ (BLR-2.XX) - X% akan ditanggung oleh pihak syarikat.
e) Syarikat telah melantik 3 bank besar sebagai panelnya.
f) Pengiraan kelayakkan pinjaman?
g) KPI & tempoh proses kelulusan pinjaman (belian) dan jualan (flip)?
h) Benda-benda lain seperti Tenure, MRTA, Legal?
i) Berbeza dengan company loan, bank loan akan appear dalam CCRIS.
j) Exit Penalty?
k) Menutup "loophole" peminjam yang apply loan for another house (untuk under-con property dengan company loan sebab peminjam hanya start bayar pinjaman dan appear dalam slip gaji bila rumah siap). Dah tak boleh skip LTV70% & DSR untuk case ni.
l) Existing govt loan will be converted?

17 comments:

mohd fairuz ahmad said...

salam tuan..

saya pun masih menunggu cerite sebenar hal ni..coz wife saya kerja kerajaan.. dan komitmen die skrg dah lebih dr 100% dah.. kalo lah betul loan rumah kerajaan akan guna bank n bank akan cek ccris sebelum bagi pinjaman tersebut.. alamatnya..ramailah kakitangan kerajaan yg tak boleh apply loan rumah kerajaan tu..

skrg saya n wife tgh berfikir n menunggu lagi..sama ada nak guna sekarang (sementara masih berpeluang) atau nak tunggu dulu sehingga butiran lengkap keluarr.. hope dapatlah khabar gumbira untuk staf2 kerajaan berkenaan loan rumah kerajaan ni.

dzirhans said...

Salam En Fairuz,

Ya betul, kelayakkan pinjaman adalah antara main issue yg semua nak dengar.

Nadot said...

tengah nak gune juge ni utk beli tanah. Tengah tunggu owner settlekan tukar name dulu. Harap dapat la apply untuk tahun ni. Risau syarat ape pulak utk tahun dpn... huhuhu

rohaniah noor said...

"Dah tak boleh skip LTV70% & DSR untuk case ni."

adakah ini bermakna, kelayakan pinjaman perumahan berdasarkan gaji pokok sudah tidak terpakai 100%? pemohon hanya boleh dapat pinjaman 70% untuk rumah ketiga ke atas walaupun kelayakan dia utk sesebuah rumah itu boleh dapat 100% pinjaman?

salfhi said...

Hmm adakah sistem bru ni cma utk loan applicant thn dpn je? Yg tgh serve loan gov skrg
mcmana? Blh troskn mcm biasa?

Lets speculate hehe..

Matjoe said...

kene proceed beli tahun ni laa kalau nk dpt 100%. bank sure check ccris punya.

khairul fauzee said...

jika system ini direalisasikan adakah penjawat awam yg giler kereta, gajet dan sebagainya mesti menghadapi masalah besar....?

dzirhans said...

Biasanya takes time tukar nama ni

dzirhans said...

Hmm what do you think?

dzirhans said...

Mcm tulah kira-kiranya

dzirhans said...

Termasuah yg ambik personal loan

dzirhans said...

RN I will reword the statement.

Pada masa ini pihak bank hanya melihat kepada slip gaji pegawai kerajaan utk mengetahui peminjam tu dah ada rumah dgn govt loan or not. Bagi buyer yg beli property undercon dgn govt loan, maklumat pinjaman mmg xde mentioned kat mana-mana.

Contohnya jika A beli rumah 1 400k property undercon guna govt loan.

A juga beli another rumah 2 guna bank loan 300k.

A masih boleh beli rumah ke 3 dgn bank loan selagi rumah 1 tak siap lagi, dgn margin 90% dan exclude DSR rumah 1.

rohaniah noor said...

drzirhans,
bagaimana pula kalau mr A
- dah beli rumah pertama dan kedua guna bank loan
- sekrang nak beli rumah ke3 berharga 300k guna govt loan

gaji pokoknya melayakkannya buat pinjaman hingga 380K

sistem lama: beliau dapat 100% pinjaman sebab rumah ke3 di bawah tahap maksima kelayakannya.

so, adakah sistem baru ni, beliau hanya boleh buat loan 70% wpun harga rumah tu lebih rendah dari kelayakannya?

salfhi said...

Haha.. Xtau la bro, mls nk speculate sbenanya..

Wife bru apply gov loan tgh thn aritu n alhmdlillah dh
approve.. Umah mgkin VP nxt mth.. Tu yg dok pk adakah
Tekena penangan skim baru ni nanti.. A/way ni umah
utk dduk sndiri

dzirhans said...

I wish akan ada exception untuk kes sebegini dan sistem lama masih digunapakai.

Tapi kalau fikir secara logik mcm TIDAK mungkin. Apapun kita tunggu butirannya lanjutnya.

Asmawati Abdul Eid said...

Salam semua

Ramai Penjawat Awam (PA) dok ternanti2 ttg latest news ttg loan rmh yg akan diambil alih oleh bank dari BPP...

Semoga ada win-win situation.

Asmawati Abdul Eid said...

Salam semua

Ramai Penjawat Awam (PA) dok ternanti2 ttg latest news ttg loan rmh yg akan diambil alih oleh bank dari BPP...

Semoga ada win-win situation.