Friday, November 30, 2012

Setia Eco Hill, Semenyih - Site Clearing

I have received these pictures from Mr Jazz (a property investor to be!).
 
- you can see below the progress of Setia Eco Hill project.
 
 
 
 
- direct Access to LEKAS highway...shall be completed in 2 years++ time?

- btw Mah Sing also plans to build a direct access from Southville City to PLUS highway.

- compare to LEKAS, can I say exit to PLUS highway is better?


Construction and Completion of Site Clearance

Elevated Land - plus++ point

Thursday, November 29, 2012

LAD Discussion - Tiada Yang Indah?

Entry ini adalah sambungan daripada kisah INI.

Di dalam sebuah bilik yang nyaman (walaupun airconnya berjenama cap ayam shj), bermulanya perbincangan diantara aku dan pihak developer. Aku pun pelik juga kenapalah mula-mula minah ni serious sangat, adakah sebab aku ni tak cukup ensem macam si A. Mukriz tu? Aku buat-buat biasa je sebab loan aku pun dicapitalized sampai 100%, walaupun jumlahnya nanti diumpuk, aku tak terasa sangat sebab aku tak perlu bayar progressive fee.

a) “En Adam, jika pihak encik mahukan tunai, kami hanya akan bayar 75% daripada jumlah LAD”, tersentak aku bila dengar kata-kata tu. Daripada aku kaya ~18k now tinggal 14k sahaja. Dia explainlah sebab-sebabnya, antaranya yang masuk kepala otak aku ialah rumah ni dah siap mengikut tarikh yang dijanjikan tapi CF tu yang delay selama 5 bulan. Oh OK, itu bukan masalah aku!

b) “Tetapi kalau encik tidak mahu terima offer kami yang pertama iaitu kami akan bayar dengar voucher full ~18k daripada syarikat cabinet dapur terkenal tanahair. Aku dah kira-kira kalau ambik voucher ni OK juga, tambah je lagi 22k, cukup 40k untuk mendapatkan dapur yang sempurna.

c) Kalau encik tidak setuju juga, kami cadangkan encik bayar prepayment maintenance fee G&G RM280 sebulan selama 2 tahun ke depan iaitu kira-kira RM6720. 75% bayaran itu nanti akan berdasarkan ~18k – 6.7k x 75%. Melalui option ni, aku rugi juga dalam 2.5k++.

d) Wah aku pening! tak boleh nak decide kat situ. Patutkah aku report to tribunal dan ambik lawyer lawan developer just untuk dapatkan extra 4k tu jer (macam tak berbaloi).

So macamana sahabatku sekalian jalan mana yang patut aku pilih a, b, c  atau d?

 

Wednesday, November 28, 2012

My LAD Discussion - Menekan dan sangat Merugikan

LAD merupakan singkatan kepada "Liquidated and Ascertained Damages" atau "Liquidated Agreed Damages". Tak sure mana satu yang lebih tepat tapi maksud dia lebih kurang macam ni - ia merupakan satu clause dalam SPA yang mengenai penalty for late completion. Biasanya untuk rumah under construction, developer akan bayar penalti 10% kalau project delay dan disiapkan lebih 2 tahun dari tarikh SPA.

Hari ini merupakan kali pertama aku pergi LAD discussion dan to be frank aku tak tau nak expect apa-apa. Lagipun tak ambik port sangat sebab aku memang busy dengan my kerja hakiki lately dan satu lagi sebab aku rasa jumlahnya mungkin hanya 2-3k sahaja. Dalam blog-blog juga tak banyak dinyatakan pasal benda-benda ni, so aku bulldoze je datang bila developer call untuk bincang pasal benda ini.

Mula-mula Senior Manager Sales tu bukak mulut, kalau ikutkan my SPA, kelewatan adalah selama 125 hari.

Berdasarkan kiraan 125/365 x 550,000 (harga rumah) x 10% = jumlah penalti adalah RM18,835.

Aku dah mula senyum kambing, boleh tahan banyak amount tu, ingatkan 2-3k sahaja, nampaknya macam boleh beli rumah lagi ni (tetiba terdetik dalam hati).

Baru sahaja nak rasa happy, tetiba diceritakan the bad news pulak

..... bad news akan diceritakan pada entry esok hari


Friday, November 23, 2012

Seri Kasturi - Facing Urban Park or Swimming Pool?

This is one of the "frequently asking question" from my blog readers, from those lucky ones who win and strike a jackpot with balloting number less than 100.

Let me show you (see the pictures below) should you choose the unit facing an urban park. You need to cross the road from Seri Kasturi to go to this park and further shop houses at Setia Taipan.

Do you kind of like it? If YES, then choose these units facing an urban park. If not choose the boring and predictable, facing swimming pool. I could not gurantee the water is clean and crystal clear, it could be a bit of MILO + TEH TARIK as you can see at Eco Park now.





Thursday, November 22, 2012

What to Expect During Unit Selection

Congratulations for those who are successful in the balloting. For those who unsuccessful or miss the boat this time, the will be another round of balloting for Seri Mutiara (another Seri Baiduri/ Seri Kasturi type). But for sure the price will increase!

The unit selection will be conducted in batches following to the ballot number sequence:

For example on the 24/11/2012
1. Ballot No 1 - 120 ....8 am sharp
2. Ballot No 121 - 240 ....10 am
3. Ballot No 241 - 300 ....12 pm

Except for the 1st session, it is advisable for you to come early (1- 2 hrs before) to see the available units prior to your session.

SPS will suggest for you to select 20 prefered units but I think it depends on your balloting number. If your number is 160, I would suggest for you to list down 40 best units because there will be 39 buyers in front of you (in your session) and there're possibility also they opt for the same units. You will be all sweating should you realize that all your best and prefered units taken..that's why you must have as many units in your list.

There will be real time screens and you can always check your units real time while queuing.

Upon selection, I strongly suggest that you meet your preferred panel bank because each bank has their own quota (Refer to this ENTRY). Prepare also your complete documents for loan application (Refer to this LINK for loan documentation).


Tuesday, November 20, 2012

Soal Jawab 3 - Seri Intan Seri Kasturi

1. Sebenanya ada beberapa soalan lagi mengenai cara nak pilih unit-unit yang bagus?

Sebenarnya saya pun pening. Saya ada seorang kawan baik yang very *ONG* dapat no balloting single digit. For surelah nak ambik Kasturi 2-8-8 atau 2-8-1 atau 2-8-16 (north), tapi masalahnya blok 2 corner (facing south/ urban park) semua kena juga facing tangga. Last2 saya suruh dia pilih sendiri.

2. Soalan seterusnya berkenaan car park.

Semua unit akan dapat 2 reserved car park. Dalam SPA nanti boleh tau dapat lot mana (siap lukis lagi kedudukan car park tu).

Soal Jawab 2 - Seri Intan Seri Kasturi

Nampaknya bertubi-tubi e-mail datang selepas saya publish entry sebelum ini. Kali ni saya nak share e-mail daripada En AF.

Salam En. Adam,

Ditakdirkan Allah SWT sebab Intan Kasturi ni, saya AF, melekat dgn http://nurynsophea.blogspot.com/. Cuma tak tau macamana nak post comment. so that's why saya email.

Baca posting latest En, berbesar hati saya sekiranye En. boleh rungkaikan beberapa perkara (btw, kakak berjaya balloting):

1) Nama bank & Pegawai merujuk kpd:
Dah jawab via e-mail

2) Apa cara or syarat utk amik bank non-panel, or totally tidak boleh?
Masa saya beli fasa pertama dulu, dia ada bagi clause dalam offer letter, the purchaser shall apply for a Loan from any one of the below End-Financiers ONLY. In this case memang tak boleh.

3) Ape advantage ambik panel bank, e.g., free loan disbursement, loan legal fee, etc?
Memang tiada option untuk ambil bank lain. Mungkin salah satu sebabnya adalah berkenaan dengan market value. Purchase price (A1) adalah murah sahaja, tapi additional works (A2 Upgrade) tu yang menyebabkan harganya mahal. Certain bank mungkin tak boleh bagi valuation = A1 + A2.
 
Saya ada apply 2 bank bukan panel sebelum ini dan kena tolak bulat2 dengan pihak bank. 

4) Ape freebies & promotion, if any, apart from free SPA legal fee?
Tiada

5) Harga sale mcmane?
 Your S&P will consists of 2 parts:

Seri Kasturi
SPA price RM96,000 (min) - RM100,000 (max)
Upgrading work RM133,000
Total price RM229,000 (min) - RM233,000 (max)
Seri Intan
SPA price RM68,000 (min) - RM72,000 (max)
Upgrading work RM113,000
Total price RM181,000 (Min) - RM185,000 (max)

The upgrading works which include change of ceramic tiles, door and other fittings.
So, ape final harga lepas Bumi 7% discount (apply pada total price or only on SPA price without upgrading price) ?

Memang dalam SPA ada schedule 1 (Purchase Price - 7%) dan schedule 2 (Upgrade works - 7%) for bumi. Tapi tak payah nak pening-pening, anggap sahaja harga adalah RM229,000 - 7% = ~213k (kasturi min) dalam SPA dan loan 90% adalah berdasarkan harga ~213k ini.


Monday, November 19, 2012

Soal Jawab 1 - Seri Intan Intan Seri Kasturi

Soalan daripada Phosgene (refer komen sebelum ini). Sila double check juga dengan pihak SP Setia untuk maklumat-maklumat di bawah ini.


a) Yuran guaman both parties termasuk dalam loan tak.

Dalam kes saya, yuran guaman developer adalah percuma dan yuran guaman bank boleh dimasukkan dalam loan. SP Setia akan minta pihak bank guna lawyer yang sama untuk mengendalikan kes jual beli ini.

b) Untuk pemilihan unit Sabtu Ahad ni, akan ada panel bank. Mana lagi bagus, terus guna panel bank tu atau kita cari sendiri.

Dalam offer letter, SP Setia akan tulis, kita hanya boleh apply loan daripada bank-bank yang tersenarai sahaja (panel).

c) Which bank offer the best?

So far, yang saya dengar untuk Seri Jati/ Baiduri sebelum ini, offer terbaik adalah BLR-2.4. Sila e-mail saya personally untuk tahu nama bank dan officer in charge.

Saturday, November 17, 2012

Jalan-Jalan Hong Kong - Part 1

Sebenarnya Adam Dzirhan (AD) dah merancang percutian kali ini sejak bulan September lepas lagi. Objektif utamanya adalah tidak lain dan tidak bukan, dek kerna nak bawa anak-anak ke Disneyland. Untuk Nuryn pula, mungkin ini adalah hadiah untuknya sempena kecemerlangan dalam peperiksaan akhir tahun baru-baru ini.

AD memang tidak pernah menjejakkan kaki ke bumi Hong Kong tapi banyak baca blog termasuklah informasi daripada kawan-kawan yang pernah ke sana. Sebelum pergi tu kena settlekan dan survey benda-benda kat bawah ni:

a) Tiket Penerbangan & Passport - pastikan passport tu valid lagi untuk 6 bulan. Visa tidak diperlukan sebab kami tidak rancang pun untuk ke Shenzhen. Kalau berniat ke Shenzhen tu, kenalah buat visa juga.

b) Hotel - Rate hotel kat Hong Kong ni boleh tahan mahalnya. AD dah book Regal Airport Hotel (booked via PYO Travel - RM700 untuk katil 2 queen), Holywood Hotel Disneyland (Travel Agent via MATTA fair RM1.1k untuk 2 katil queen termasuk tiga tiket masuk ke Disneyland (2 days pass) dan Kowloon Hotel (booked via Agoda - RM600 untuk bilik kecil 2 katil single). Pengajaran yang nak AD kongsikan, rajin-rajinlah hantar e-mail kepada pihak hotel directly (not travel agent) untuk confirmkan booking kita. Masalah telah berlaku bila AD nak check in Holywood Hotel, receptionist tu kata, booking AD adalah untuk hari semalamnya. Tak ke haru..! walaupun boleh diselesaikan, tapi AD membazir masa selama 2 jam++ kat hotel tu sebelum pihak hotel dapat selesaikan hal ini. Nasib baiklah diaorang ni fasih berbahasa Inggeris (senang nak communicate) dan masih ada kekosongan bilik pada hari itu.

c) Credit Card - dah bagitau pihak bank mengenai pemergian AD ke Hong Kong ni.

d) Maxis - walaupun maxis akan activate line (roaming) kita secara automatik tapi biasanya AD akan call juga sebab AD ada 2 line postpaid Maxis (AD dan Isteri) dan biasanya dia hanya activate satu line je. Roaming ini hanya sebagai emergency sahaja sebab chargenya mahal.

e) Cuaca - bila tengok forecast cuaca seminggu tu dalam 15 deg C. So tak perlulah nak sibuk-sibuk sangat bawa winter clothing. Cukup bawa jaket biasa je.

f) Adapter - tiada masalah sebab sama sahaj dengan negara kita. AD bawa juga plug yg combine 3/4 tu, kalau tak berebut dengan wife dan Nuryn untuk charge handphone, camera, masak air/ nasi etc.

g) Wireless - tiada wireless free dalam ketiga-tiga hotel ni. So far yang AD jumpa free, di airport dan Avenue of Stars.

h) Tukaran wang asing - masa tu tukarannya adalah RM41.40 = HKD100. Bawalah calculator atau guna IPhone calculator kalau nak shopping tu.

i) Pengangkutan - Kami cuba semua pengangkutan awam seperti Teksi, Ferri, Cable Car, MTR, Bas, Tram

Info berkenaan stesyen MTR:
  •    Monggkok - Ladies Market
  •    Disneyland - Disneyland
  •    Tsim Sha Tsui (TST) - Kowloon Hotel, Avenue of Star, Masjid Kowloon 
  •     Tung Chun - Cable Car Ngong Ping 360 - Lantau Island, Citigate Outlet
  •     Central - The Peak, ataupun sambung naik bas ke Stanley market
Bas memang tiada duit tukar, kena bagi exact atau lebih. Driver dia pula tak tau ckp Inggeris.
Teksi dia pula mahal sebab dia charge juga luggage yang kita bawa.

MTR memang convenience tapi entry/exit untuk pasengger yang bawa stroller satu je, kena cari melilau sana sini.

j) Makanan - AD memang bawa travel rice cooker, beras, maggi, roti, biskut, 3 in 1 Milo/Kopi, Sardin, Brahims yg dalam paket tu sebab makanan kat Hong Kong ni dahlah tak sedap, mahal pulak tu. Tiada masalah untuk mendapatkan makanan halal - memang banyak.

k) Hard Rock Shop - Ada berdekatan stesyen Central dan juga di The Peak.

l) Cenderamata - for us Fridge Magnet is a must! tapi yang kalau nak beli yang cantik-cantik tu belilah dekat The Peak. T Shirt Hong Kong tu paling murah yang AD jumpa 6 helai = HKD100.

m) Shopping - T-Shirt Polo Ralph L kat Citigate outlet tu boleh tahan harganya. Kalau compare dengan JPO memang much-much better. Aku cuma beli perfume and wife pula beli barang-barang SKII dia sebab memang lagi murah. Sebenarnya aku masih lagi berhutang satu bag LV untuk wife (sebab dah settle penjualan rumah baru-baru ni), malangnya harga kat Hong Kong bila aku check lagi mahal RM200, so terpaksa cancel perancangan nak membelinya.

PLACES OF INTERESTS - IN THE NEXT ENTRY







Friday, November 16, 2012

6000 Registrants - Another BBB Mode

Seri Jati Seri Kasturi, Setia Alam - below is a photo taken today at 3.00 PM. The number almost reached 6k with another 3 hours for the deadline of registration at 6 PM. The SA did mention only 250++ registration for bumi. I am not very sure if the number is correct, judging from the photo below.









Thursday, November 15, 2012

Seri Intan Seri Kasturi - Balloting Boxes

Can you see the ballot boxes in the video below?


video

The BIG one (white paper) is for non-bumi.

The small one (yellow paper) is for bumi.

I heard that as of today, the registration has reached to > 5k. Definitely another Super Duper BBB!

Wednesday, November 14, 2012

Ayu Impian Setia Alam - the Best Quality from PKNS

He he he ... dah terima komen pulak hari ni yang berbunyi - Kenapa AD (singkatan utk Adam Dzirhan) sekarang nak menulis dalam English? Pembaca-pembaca boleh cari banyak kat blog/ forum lain in English kan? Terkesan sekejap, tersedar dan terus menulis hari ini dalam bahasa kebanggaan kita. Mungkin sebenarnya AD dah hanyut dan terbuai dengan traffik beribu-ribu lemon yang masuk ke blog ini baru-baru ini.

Hari ini sempat meninjau progres projek perumahan Ayu Impian di Setia Alam. Kebetulan ada kerja nak buat di sana (bukan-bukan!..jangan fikir pula AD nak register untuk balloting Seri Kasturi walaupun sebenarnya teringin sangat-sangat, nampaknya telan ayaq liur jelah).

Pertama sekali sebenarnya nak tengok tiang lampu yang katanya dah dipasang. Lega bila tengok, depan rumah tak kena tiang lampu ni. Sila baca kisah tiang lampu sebelum ini kat SINI. Buat pengetahuan saudara RUCHAN, tiang lampu dipasang diantara rumah no 1 (kira daripada setiap baris rumah paling kanan) dan no 3 facing south, seterusnya adalah diantara rumah 11 & 13 pada baris yang sama (sila tengok foto kat bawah ni) dan terletak selang 5 buah rumah seterusnya.

Tiang Lampu
Kemudian tengok unit rumah AD kat bawah ni. Kalau macam ni progressnya, rasa-rasanya bulan 6 tahun depan boleh siap dan VP.

My House
Melihat kepada tajuk hari ini, mungkin AD boleh masuk pertandingan ni - Pertandingan Video Kreatif bertemakan PKNS DI SISIMU. Sila rujuk LINK ini untuk maklumat lanjut. Tapi memang betul, kalau tengok kualiti Ayu Impian dengan Ayu series yang lain memang nampak ketara perbezaanya. Mungkin juga PKNS nak justify harganya yang mahal. Buatannya cermat, barang-barang dalamannya pun nampak gah. Cuba tengok foto-foto kat bawah ni.


Tangga - laminated flooring

Tak tau ruang ni untuk apa..kat tepi family hall..mungkin AD boleh buat HOME OFFICE (SOHO) cari ilham menulis e-book pertama.

Boleh tahan sinki ni

Bilik Mandi

Master Bedroom

Monday, November 12, 2012

Bank Quota Full

So many things were happening during my Seri Jati purchase and I keep wondering why it's so difficult for the banks to provide me loan previously. One of the things I learned the hard way was it's quite difficult for an investor like me (with complex CCRIS record) to obtain 150k loan, while my other purchase (with housing loan 500k) can be approved within 3 days.

I blame myself for reason taking my own sweet time to secure a loan. I did not realize till right to the end that I have to compete with > 1500 Seri Jati/ Baiduri (SJB) buyers to obtain a loan. And the situation got worse when my regular banks told me they've stopped giving out loan for the housing project due to quota exceeded. I did not know that each banks is given a certain number of quota!

SJB has 9 panel banks, should they're given the same quota, each bank can only have a maximum of 170 (based on 1500 house +- those who purchase in cash).

Therefore, to be on the safe side, get all your complete documents ready and apply on the same day upon selection your unit. All the bankers are normally there for the whole day, during the balloitng process.

You can also refer to my previous entry for Seri Intan/ Seri Kasturi below:
a) Seri Intan/ Seri Kasturi - Ready for Balloting
b) Seri Intan/ Seri Kasturi - Latest Updates
c) Seri Intan/ Seri Kasturi - Points To Note


Sunday, November 11, 2012

Points To Note - Seri Intan Seri Kasturi Setia Alam Registration

You can also refer to my other entries for Seri Intan/ Seri Kasturi below:

a) Seri Intan/ Seri Kasturi - Latest Updates
b) Seri Intan/ Seri Kasturi - Ready For Balloting
c) Seri Intan/ Seri Kasturi - Quota Full
d) What to expect during Unit Selection

I reached the LCCT Airport very early in the morning today and really feel I am back to where is belongs *Malaysia, the best country in the world.

I left my blog for 6 days (with 3 scheduled postings) and truly I missed it (to write) while in HK. And it has come to my attention today that this posting has reached >5k pageviews, almost double the number of the pageviewers for this posting. For an amatur blogger with free url - blogspot, the number seems very high for me!

I would imagine that it could be due to the sms received by all the potential Seri Intan Seri Kasturi, Setia Alam purchasers last week for the balloting registration, commencing from 08/11 till 16/11. You have to bring the your/ or the purchaser (to buy behalf) i/c copy and RM5k BANK DRAFT pay to Bandar Setia Alam Sdn Bhd. 1 name can ONLY register for 1 bank draft.

Another reason could be from the backlink of this handsome guy and his FB. Millions thank to him and you can also read the whole balloting process written in his blog.

My heart always says YES please..please...please...go and buy but my brain said is a NO GO and please reserve my last 90% bullet to another house next year. Thus I will give it a pass this time around.

I have purchased the apartment from the previous phase and would like to share some of the information with you readers and I hope they can help you to decide whether or not, to ballot for this apartmen (you might need to double check with SP Setia on the Points To Note below). I will write again later in another entry on what to expect during the balloting process.

a) To Transfer Name in SPA - it's not allowed but you can add names later in the SPA. The name for loan could be the additional name later.

b) Block 1 & 4 (Seri Kasturi) and Block 3 (Seri Intan) are reserved for SP Setia staff (see below). So in total 960 units are available for public balloting. You need to obtain the first *75 minus (8 units ground floor) lucky number in order to get the bestest unit of Seri Kasturi facing an urban park (and also further, the future Setia Taipan). The higher floor for Seri Intan (2 blocks facing North) will be the last to be selected as they're possibility for the unit directly facing the grave area.




c) Based on the previous balloting, I would imagine that Seri Kasturi (with balcony) will be selected first among the lucky buyers and your number must be less than *250 to secure a good public unit for Seri Kasturi. The corner units will always be the prefered choice!

d) Seri Kasturi is best fits for capital appreciation as well as for own-stay. Seri Intan is more for rental income because it's cheaper and due to the fact that there's no more next phase for the Seri Intan type.

e) The maintenance fee is approximately RM150 per mth.

f) MBSB is not a panel so be prepared to fork out 30% downpayment should this is going to be your 3rd houses (subject to LTV 70%).

g) SPA price is after bumi discount, it's not-negotiable last time - be prepared with your downpayment

h) The same lawyer for bank and developer.

i) No discount, No DIBS - be prepared for the progressive interest.

j) There's no bumi lot title for this apartment, thus if the bumi registration could not make up the 50%, it will then be sold to non-bumi.

k) As far as I know, the best rate from the previous phase was BLR-2.4.

Wednesday, November 7, 2012

Seri Intan Seri Kasturi Setia Alam - Latest Updates

a) Please refer to MY PREVIOUS ENTRY on this projet.
b) The points to note can also be found HERE.
c) What to expect during Unit Selection

I managed to call SP Setia on Monday to obtain the latest information about this project. Based on the details given by the SA, the registration has reached to 4k registrants and really, it's going to be another SOLD OUT project by SP Setia.

For Seri Intan, the price will start at 180k (slightly lower than previously mentioned to me).
For Seri Kasturi, the price will start at 230k.

The ballotting process will be carried out the earliest, at the end of this month (November).


Floor Plan & Site Layout - Seri Kasturi



Monday, November 5, 2012

DwiPutra Putrajaya - Sales Chart Terkini


Hari ini sebelum berlepas ke Hong Kong, sempat juga aku tengok progress terkini projek ini, termasuklah status penjualannya. Nampaknya jualannya begitu menggalakkan. Tinggal satu unit sahaja yang belum terjual (bagi yang bersaiz 900sqt++). Kalau ikut foto kat atas ni, harganya adalah RM433k before 7% bumi discount. Yang sticker color biru tu, orang dah book rasanya, tapi mungkin loan buyer belum lepas lagi.

Kalau macam ini trendnya, walaupun hari-hari kita dimomokkan dengan cerita-cerita bubble akan burst, nampaknya orang masih nak membeli rumah lagi. Betullah orang cakap kalau awak tak nak beli sebab mahal, ada lagi orang lain yang mampu beli, kalau tidak masakan sold out juga.

Janganlah tanya kenapa aku masih menulis tentang projek ini (walaupun aku tak beli sebenarnya). Ada sentimental value sebab memang pada awalnya aku plan nak beli rumah ini. Tapi end up tak beli, sebab aku masih tak jelas dengan objektif pelaburan aku ketika itu.







Saturday, November 3, 2012

Kisah TRAUMA dan Melancong Ke Tanah Hong Kong

Aku ada cerita dalam ENTRY INI yang kami sekeluarga akan ke Hong Kong pada bulan November.

Tarikhnya adalah minggu depan, jadi mungkin tiada bebelan aku mengenai hartanah pada hari-hari yang aku berada di Hong Kong ini. Mungkin juga ada review nanti untuk hartanah-hartanah di Hong Kong dari segi perbandingan harganya dengan hartanah di KL.

Walaupun air ticketnya dah beli lama tapi baru seminggu ni aku plan betul-betul itinerarynya. Sebagaimana Flipping Checklist, aku terpaksa jugak buat Travelling Checklist (yang penting-penting je) takut-takut ada benda-benda yang tertinggal nanti.

Sebenarnya aku masih TRAUMA dengan kejadian buruk yang berlaku semasa melancong ke luar negara sebelum ini. Seorang ahli keluarga aku telah hilang uncontactable selama 3 hari di negara orang. Memang masa tu, Allah sahaja yang tahu macamana perasaan pada ketika itu - cemas, risau semuanya bercampur-baur. Everyday kena pergi Balai Polis, Contact Kedutaan dan proses mencari di tempat yang kita tak familiar memang memeningkan. Alhamdulillah dengan kuasaNYA dapat juga jumpa pada hari ketiga.

Aku harap perjalanan kami kali ini akan dipermudahkan semuanya dan jangan ada benda-benda yang pelik lagi berlaku.


Friday, November 2, 2012

Estana Garden Cafe - Mamak Daun Pisang Terbaik

Aku secara naturalnya memang tidaklah gemar sangat dengan makanan restoran mamak ni. Mungkin disebabkan tekak jawa aku ni yang dah terbiasa disuapkan dengan "tempe" sejak kecil. Namun sesekali tu ada pergi jugalah terutama yang berdekatan dengan office iaitu di Pelita Nasi Kandar, Jalan Ampang. Tu pun jarang sangat. Seingat aku, kali terakhir aku makan kat mamak adalah pada bulan September, masa aku buat ENTRY INI @ Nasi Ganja Ipoh.

Tapi semalam ada seorang kawan ni (aku rasa dia ni ada darah mamak kot) ajak pergi makan. Lama jugalah tak jumpa dia. Dan kalau jumpa dia ni tak sah kalau tak makan mamak kat Estana ni. So far dah dua kali dia ajak makan kat sini, memang lemak berkrim, lemak dalam badan pun bertambah-tambah serinya.

Tapi sebelum tu sebagai mukadimah. seperti biasa kalau jumpa dia ni, aku akan tanyakan khabar CONDO SUASANA SENTRAL dia. Luxury condo yang dia beli RM600k 10 tahun lepas (kalau aku tak silap) sekarang dah mencecah harga > 2 juta (700-800 psf) rasanya. Dia tak jual lagi sekarang sebab katanya market tak berapa bagus dan sekarang disewakan kepada expat.

Estana Garden Cafe ni terletak berhadapan Menara Standard Chartered, dekat-dekat area Wisma Jerneh. Kitaorang jalan kaki je from KL Convention. Tapi ada satu tempat kena melintas jalan raya besar yang bahaya dan agak scary jugaklah.

Kita mulakan dengan tengok-tengok dia punya display food kat bawah ni. Tengok pun dah teruja.




Sebagai pembasah tekak, aku order Manggo Lassi, harga nya RM7 kalau tak silap. Tapi lupa ambik fotonya. Masa tu hujan lebat, stuck dan tak dapat balik office cepat, so second round aku order Teh Masalah. Memang hilang segala masalah kerja aku bila minum teh ni.




Inilah main dish kami, nasi daun pisang. Aku ambik nasi separuh je (tapi tengok kat foto ni macam nasi penuh pulak). Yang aku tau paling atas tu ada ikan tenggiri goreng dan sotong masak lemak style india. Yang 4 sayur/ kekacang tu memang aku tak tau apa bendanya, main letak je kat situ. Rasanya pula ada rasa kari, ada masam sikit, ada lemak-lemak, kiranya bercampur-campurlah.



Last sekali cuba tengok kat bawah tu, inilah kas-kas terbaik dalam dunia. Kuah/ sauce dalam 4 bekas yang berbeza. Bila kena sekali tu perghh sampai ke tekak rasanya. Yang aku tau ada kuah kari ikan (mungkin secret resepi) yang dah disimpan dalam peti ais 1-2 hari. Kari ni kalau simpan 1-3 hari lagi sedap. Dalam bekas lagi satu tu ada sambal dia, memang ada ummmph! Kami order Rasam (rasem) juga tapi rasanya tak berapa nak kena dengan tekak aku ni.




Total harga makanan pada hari tu adalah RM71 untuk 5orang. Memang berbaloi!