Tuesday, December 31, 2013

Cabaran & Cita-Cita 2014

Mengimbau kembali catatan akhir 2013 di SINI. Suka ataupun tidak, umur tetap meningkat dan ditambah pengalaman yang sedia ada, kita harus terus memikir ke depan, dengan objektif kehidupan yang lebih baik dan persekitaran kondusif dalam kehidupan sekeluarga. AMIN.

Tahun 2014 ini merupakan tahun yang SENYAP bagi aku. Dengan balance kuota beli rumah yang tinggal tak seberapa tu, mungkin sebiji rumah undercon sahaja yang boleh aku beli tahun ini.

Kriteria rumah-rumah itu pula sangat ketat seperti berikut:

a) Rumah apartmen undercons berharga di bawah RM250k dengan harga psf adalah < RM350.
b) Mix development berdekatan dengan jaringan MRT.
c) Rumah landed daripada developer tersohor berharga kurang daripada 500k.

Ataupun rumah yang aku boleh jadikan homestay.

Sunday, December 29, 2013

Chemara Hills, Seremban by Sime Darby

Ada SMS teet..tetttt:

Sime Darby Property : Come preview Chemara Hills. Modern Spacious Superlink 24 x 80 @ Seremban 28 Dec 2014 9am - 12 pm. Visit our show unit. Call 06-7687688.

Tengok perkataan "HILL" rasanya memang tip-top lokasinya. Macam berminat sebab repeat buyer Sime Darby ada harapan dapat 2% rebate. Kalau harga dalam 500k++ bolehlah diconsiderkan.

Bila call....harganya > 700k intermediate, oppsii rumah Seremban pun dah lebih kurang murah sikit je daripada KL sekarang ni.

Saturday, December 28, 2013

Market Lintang Pukang Pada Akhir 2013

Bagai telah diduga, 3 bulan terakhir 2013 penuh dengan penurunan drastik harga rumah. Hal ini demikian disebabkan penawaran yang bertambah dan jualan tergesa-gesa bagi mengelakkan RGPT 30%. Kenyataan ini bukan sekadar teori kosong yang dimomokkan oleh orang yang tiada rumah untuk dijual tapi berkompang cerita sana-sini mengeluarkan teori sendiri. Dalam kes sebegini semua orang boleh beri pendapat untuk kepentingan sendiri, sebaiknya tunjukkanlah kes study anda dan kebenaran pasti terserlah.

Pengalaman merasai sendiri keadaan kritikal bulan Oct - Dec 2013 pastikan takkan sama dan sangat mendebarkan. Aku bercakap bagi rumah aku sendiri yang targetnya nak jual tahun ini. Malangnya aku tak jumpa lagi replacement yang berkenan, tu yang dok bertangguh-tangguh nak jual rumah ini. Prinsip aku mudah, kalau aku tak jumpa rumah yang nak dibeli, aku tak akan jualkannya..

Mari kita lihat pergerakkan harga rumah aku ni:

a) Pada bulan Dec 2012 - harga yang ditawarkan adalah 625k. Seorang sahabat hampir menyerah kalah dengan harga 628k.
b) Bulan Jan - May 2013 - harga masih berlegar-legar pada 640k - 655k.
c) Jun 2013 (bulan sebelum pengumunan budget) aku mendapat offer harga paling tinggi 675k, hampir tertewas juga masa tu. Aku masih 50-50 tapi ejen pandai2 cakap aku setuju dan buyer dah nak sign LOI.
d) Oct 2013 - Offer tertinggi adalah 680 - 690k. Masih lagi berkira-kira sebab yakin harga akan naik 700k.
e) Nov - Dec 2013 - Market panik dan supply menjadi luar biasa banyaknya. Transacted price sekarang turun secara drastik kepada 660 - 670k. Panggilan daripada ejen menjadi sangat kurang disebabkan permainan buyer yang sangat berkati-hati. Permainan psikologi, tahap bertahan yang kuat menjadi semakin penting.
f) Jan 2014 - COLD market, penawaran menjadi kurang sebab seller tak nak bayar RGPT 30%.
g) March - Jun 2014 - harga akan naik balik.....harapannya menjadi lebih 700k.

Monday, December 16, 2013

Foto Passport Berlatar Belakangkan Warna Biru

Dijangkakan aku akan bekerja di luar Malaysia 3 kali pada tahun ini. Kedengaran macam best tapi sebenarnya merupakan tanggungjawab yang besar. Aku suka jer kalau keluar negara attending workshop atau training tapi tersangatlah tak best bila kita yang kena bagi training or workshop.

Passport aku dah tinggal 6 bulan nak expired dan kenalah renew. Process renew ni sekarang dah advance, kita cuma bawa foto, duit RM300 (kalau nak renew 5 tahun) dan juga bawa passport lama. Satu jam passport dah siap.

Aku dah siap-siap ambik gambo malam tu di kedai gambo feveret (sebab gambo dia akan diphotoshopkan supaya kita nampak 10 tahun lagi muda) dan queue awal-awal sebab kaunter buka pukul 7.30am. Sampai pintu masuk orang dah ramai dan aku dapat no 45!!??#.  OMG rupa-rupanya bukan beli rumah je nak kena queue awal2.

Sampai turn aku, orang kaunter tu cakap, "Encik kena ambik gambo dengan background PUTIH...boleh ambik gambo kat kedai hujung sana". Hmm terfikir aku bila pulak dia tukar background putih ni. Kenapalah kedai gambo muda 10 tahun tu pun tak up to date dengan info ni, ..melayang RM10.



Friday, December 13, 2013

Kerana E-Mail Badan Binasa

Mungkin apa yang berlaku hari ini boleh menjadi pengajaran buat semua. Sia-sia aku cari pasal yang tak sepatutnya hari ini. Pastikan setiap kali anda baca 2 kali e-mail sebelum tekan SEND item.

Dalam pada rutin kita bekerja memang akan ada orang yang susah sangat nak deal with. Aku panggil dia ni "difficult person (DP)". Kita buat ini, dia nak itu, kita bagi ni, dia nak benda lain.. semuanya serba tak kena. Give up jugak lama2 dibuatnya.

Tetiba hari ini aku dapat e-mail "excellent" daripada DP ni. Nama dia Ellese from BA. Sejarah tercipta, tak pernah orang dapat e-mail excellent daripada dia. Memang kena framekan e-mail dia ni.

--------------------------------------------------------------------------
EMAIL 1 daripada Ellese

Hi Adam,
Excellent...! I didn't word my request very clearly. I'm writing instructions on this to leave behind.
How should we request this? Timing was never set to immediate.

---------------------------------------------------------------------------
Dapat unusual e-mail di atas, apalaga terus aku forward to my BOSS

EMAIL 2 yang aku hantar.

Boss,
I've got "EXCELLENT" feedback from business and surprisingly it came from Ellese....!!

Rgds,
Adam Dzirhan

-----------------------------------------------------------------------------
Malanglah sangat instead of sending the e-mail to my BOSS..rupa2nya recipient to ELLESE. Mau terjun lombong rasanya masa tu lepas click button send.

Macam-macam cara aku cuba untuk tarik balik e-mail tu sebelum sempat ELLESE baca. Sebab ELLESE dekat BA so ada lebih kurang 12 jam time different.

-----------------------------------------------------------------------------

Usaha tidak berhasil sehinggalah aku dapat e-mail daripada ELLESE..seram sejuk aku nak baca...

-----------------------------------------------------------------------------

Adam!?!

Is that a compliment?? I know I ask alot......and often...Your note made me chuckle...Thanks again.

Regards,
Ellese.

-------------------------------------------------------------------------------

Pergh tarik nafas 100 kali aku dapat e-mail ni. Terus aku chat dengan dia to say sorry. Dia kata OK sebab dia tahu orang semua tak suka dengan dia...oppsss dia tahulah agaknya aku pun tak suka dia...

Thursday, December 12, 2013

Syarat Pinjaman Perumahan

Mungkinkah anda mengalami masalah yang sama? Kelulusan pinjaman perumahan mestilah disertai dengan pakej-pakej yang tidak dikehendaki di bawah. Malas nak berdalih lagi, ikutkan sahajalah rentak banker pada akhir tahun ini:

a) Membuka akaun simpanan atau akaun semasa bank berkenaan.

- justifikasi kena subscribe "direct debit" untuk bayaran ansuran bulanan.

- kalau ada 4 housing loan bank yang berlainan, kena buka 4 akaun bank.

- sebab itu aku malas nak apply loan bank pelik2 dah. Sebabnya malas nak maintain banyak2 akaun.

b) Kena apply Card Credit. Aku memang pantang dengan Credit Card. Pantang nampak asyik berbelanja tak ingat dunia. Terbaru balik kerja tengok post box ada Crdit Card sampai VISA Platinum Islamic dengan credit limit 45k. Wowowowo boleh bayar deposit rumah dengan jumlah sebanyak itu.

c) Dijangkakan akan ada telemarketeer telefon nak jual insuran nyawa pulak. Yang ni boleh tolak sebab insurans nyawa dah ada.


Tuesday, December 3, 2013

Kenapa Tuan Beli?

Banyak-banyak soalan, inilah soalan yang popular sekarang ni yang masuk menembusi kotak "Mesej Persendirian" FB aku. Kenapa Tuan beli Suria? Bagi mereka yang masih kekurangan idea mari kita lihat isu-isu di bawah ini secara reversed psikologi yang sedikit sebanyak menjadi faktor yang telah menyebabkan aku membeli rumah ini.

a) Over-Supply
Sebelum Suria apartmen ini siap, apartmen-apartmen lain yang bernama Seri-Seri yang lebih besar itu dan berkeluasan 800sqt++ & 900++sqt akan VP dahulu. Jumlahnya lebih kurang 3800 unit. Ditambah Suria ni, jumlahnya menjadi 4600 unit. Bolehkah market Setia Alam absorb jumlah rumah sebanyak ini? Mungkin bermandi darah juga nak lawan Seri-Seri apartmen yang jaraknya hanya ~400m tu dari Suria tu.

b) Harga yang mahal.
Harga Seri-Seri yang lebih besar itu adalah kurang daripada 300psf. Suria pula berharga lebih mahal iaitu 333psf. Kita ambil contoh Seri Jati berharga ~155k untuk keluasan 820sqt. Harga psf pada masa itu hanyalah 190psf.

Okay kita tengok pula harga market sekarang, Seri Jati dalam mudah dijual pada harga 270/280k bermaksud lebih kurang sama harga dengan Suria. Tetapi Seri Jati hampir siap manakala Suria kena tunggu 3 tahun lagi?

Fikir-fikirkan...

Friday, November 29, 2013

Suria Ixora, Setia Alam, Sunsuria

The ultimate success of the previous launch, Suria Raflessia was due to its affordable price. Talking about the build-up, 700 sqt for an apartment is actually quite small than average to accomodate 3 rooms and 2 baths. But the price factor, 250k for an apartment nowadays is almost extinct in Klang Valley except for those tiny shoe boxes concept called SOHO, SOFO, SOXO, SOVO, SOLO, SOGO and POYO.

The next launch Suria Ixora is expected to happen on the 11 Jan 2014.

DETAILS

FREEHOLD

a) Price for Bumi = 245k
b) Size = 700sf
c) Size of Development = 11.38 acres
d) Total Unit = 460
e) Two Blocks - TOWER A (12 levels) TOWER B (13 levels)
f) Maintenance Fees = RM175

g) Car Park = 2
h) Quota (Bumi 70% Non Bumi 30%)




Wednesday, November 27, 2013

Tiada Rahsia Loan Lulus 90%

Pinjaman lulus dengan margin 90% untuk rumah ke X saya (lebih daripada 2). Saya memang dah sediakan awal-awal deposit lebih kurang ~70k iaitu sebanyak 30% deposit disebabkan masalah LTV.

Agak mengejutkan, tapi tiada yang mustahil bila mana mengetahui loan saya telah lulus 90%. Jangan tanya atau PM-PM saya di FB bagaimanakah caranya? Adakah rumah saya sebelum ini telah dijual dan pastinya bukan ini sebabnya, kerana jawapan saya (Salfhi - sila baca) adalah "setiap system ada "bug" dan saya beruntung sebab system "bug" ini.

Tidak mahu terlalu gembira, cuma menunggu duit disbursement pertama untuk memastikan memang tiada masalah saya mendapat 90% ini. Takut-takut juga kalau ada bug-fixes dan saya terpaksa mengeluarkan 70% itu juga mengikut progress billing.

Oh dah jimat ~47k dan saya boleh berkira-kira untuk membeli rumah seterusnya.

Tuesday, November 26, 2013

Orang Sebelah Jual Lagi Murah?

Mood menulis datang lagi minggu ini. Mungkin disebabkan ada pembaca yang setia seperti Salfhi -bila diprivatekan blog, buka balik blog, takde update pun dia tetap ada. Wajib TT di Segamat ni nampaknya.

Isu kali ini berkisar dengan kenapa orang sebelah, depan belakang kita jual rumah lagi murah daripada kita selepas VP?



Perkara pertama yang perlu kita check adalah HARGA BELI. Selalu saya memang simpan semua harga beli bagi unit-unit yang sama dengan kita. Developer sekarang kreatif, rumah depan padang mahal, berdepan simpang dan mengadap barat murah, mengadap selatan mahal, tepi HTC kabel murah. Cuba tengok contoh harga di atas yang saya dapat daripada developer seminggu sebelum launch. Setiap baris harga lain, kalau ikutkan intermediate range dia daripada 580k sehingga 620k (40k tu beza dia).

Al-kisahnya satu hari agent tanya berapa kita nak jual, kita pun buka harga. Dia komplen kata rumah hujung jual murah 40k daripada kita. Kalau kita tiada info harga-harga ini, besar kemungkinan kita pun terikut dengan pujukkan agent tu. Tapi saya tak bolehlah nak dikelentongnya, sebab rumah saya ada back yard 15 kaki takde rumah orang, rumah hujung 5 kaki jer dan ada rumah orang. Justifylah 40k tu.

Memang semuanya bergantung willing seller willing buyer, desperate seller memang akan jual murah. But the point I was trying to explain here jangan kita terikut-ikut turunkan harga disebabkan perkara-perkara yang boleh dielakkan seperti di atas.

Monday, November 25, 2013

Keputusan Pinjaman Kecil

Janganlah atau tidak perlu "PM-PM" saya lagi di FB untuk mengetahui apakah pakej pinjaman perumahan yang telah diluluskan untuk Suria Raflessia sebab semuanya saya akan kongsikan di sini.

a) Islamic Loan

a) Margin Pinjaman : 90% + MRTA 5 Years + Loan Legal Fees

b) Kadar Faedah : BLR - 2.2 (Saya tahu bank yg saya tak berapa gemar itu boleh dapat BLR - 2.3)

c) Tempoh : Sehingga umur 70 tahun

d) Exit Penalty/ Lock-in Period : Tiada


Friday, November 22, 2013

Pinjaman Kecil dan Pinjaman Besar

Rakan-rakan FB rasanya mengetahui yang saya telah membeli rumah apartmen Suria Raflessia, Setia Alam yang merupakan pembelian terakhir saya untuk tahun ini. Tahun 2013 ini merupakan tahun yang sukar lagi mencabar dan saya bersyukur sangat-sangat kerana dapat juga melengkapkan kuota belian paling minimum, iaitu dua buah rumah dalam setahun.

Alhamdulillah pinjaman Suria Raflessia saya telah diluluskan. Tiada benda yang menarik untuk dikongsikan semasa proses mencari loan ini. Saya cuma memohon daripada satu bank sahaja, bukan kerana terlalu yakin tetapi dua lagi bank yang menjadi panel untuk projek ini tidak berapa saya gemari.

Agak terkilan juga dengan layanan pihak bank. Saya andaikan pinjaman untuk rumah ini (di bawah 200k) sebagai pinjaman kecil. Secara kasarnya, banker akan dapat 2% komisyen daripada jumlah pinjaman. Mungkin jumlahnya hanya dicelah gigi mereka tetapi tak bolehlah melayan bakal peminjam secara sambil lewa sahaja.

Satu lagi saya memang tak berapa apply loan pada akhir tahun ni. Kebanyakkan banker dah cukup kuota dan ready nak bercuti sahaja.

Kisah Bank 2 dan Bank 2

Bank 1 - saya memang telah sediakan 2 set dokumen lengkap untuk pinjaman. Kalau bank 1 sangkut, mungkin bank kedua boleh lepas. Saya telefon banker untuk serahan dokumen malangnya disuruhnya e-mail sahaja. Dinyatakan kepadanya juga yang saya dah fotostat semua dokumen-dokumen itu, dimintanya pula untuk scan. E-mail pun tak bagi, kita pula yang kena sms minta e-mail dia. Enough is enough...saya terpaksa abaikan sahaja bank ini. Takkan perigi nak cari timba pula.

Bank 2 - tiada pilihan lain, saya terpaksa menggunakan taktik yang biasa saya buat...saya call 100% dalam Bahasa Inggeris, kalau ada slang US lagi bagus. Saya cari bank yang berdekatan dengan pejabat Sunsuria dan hantar borang permohonan pinjaman. Dokumen telah lengkap, cuma saya tidak sertakan offer letter pinjaman-pinjaman perumahan saya sebelum ini. Bila kita call baru nak kata dokumen tak lengkap. Seminggu lepas tu senyap, bila kita call katanya dah dua hari pinjaman diluluskan. Bara je rasanya.

Berbeza dengan pinjaman besar saya sebelum ini, seminit lepas dapat kelulusan banker terus call. Sebelum diluluskan pula itu, setiap 2 hari call bagi update terkini. Free gift pun banyak.

Entahlah kenapa ada double standard macam ni.

Thursday, October 31, 2013

Suria Rafflesia, Setia Alam

You might be very dissapointed for not getting Seri Mutiara unit...with 12k potential buyers submitted the bank draft...chances to secure a unit were super duper slim.

This could be another alternative but with higher price (more than 350psf). Some details of the project are as follow. 

This apartment comes with condo facilities.

PHASE 1

Launch Date - Nov 2013

Total land size : 9 acres
Land status : Freehold
Built-Up : 700 sqf
No of Blocks : 2 (10 storeys with lift)
No of units : 360
Type : 3 bedrooms 2 bathrooms
Price range : RM 251,000
Developer : JV Sunsuria and PKNS


Friday, October 25, 2013

Budget 2014 - Property Sector

... shocked with the annoucement and I would anticipate panic sales prior to 1st Jan 2014.

a) RPGT rate is increased for the properties disposed within the holding period below:
    0 - 3 years = 30%
    < 4 years = 20%
    < 5 years = 15%
    ... companies are taxed still at 5% after 5 years

b) Minimum price of property (for foreigners)
    Increase from 500k to 1 mil

c) No DIBS

d) No GST for property purchasing.

Friday, October 11, 2013

Thinking Out of The Box

Sama ada anda sedar atau tidak, banyak cara dan kaedah pelaburan yang digunakan dua tahun lepas (atau mungkin tahun lepas) sudah tidak relevan lagi pada masa ini. Fundamentalnya sama tetapi executionnya sangat berbeza. Jika anda masih lagi bermimpi dan perasan dengan ilmu penuh dalam dada sejak 2 - 3 tahun lepas, harus anda lupakan jelah.

Perlumbaan mencari rumah berdefinasi "boleh flip" sudah sampai pada tahap hampir pupus dan hanya mereka yang benar2 bertuah (yang dapat nombor ballot) atau yang benar2 "to die for OR die die must buy" (untuk kaedah 1st come 1st serve) yang akan sampai ke garisan penamat. Mungkin ramai yang celik hartanah sekarang sehinggakan semua pelabur aim pada projek yang sama.

Aku tak terkejut sangat dengan keadaan ini sebab dah tahu pelabur ber-portfolio undercon ini nak buat second round or third round keuntungan. Majoritinya dah dapat lebih 200k cash pada first round iaitu pada zaman beli apa sahaja rumah yang bagus dan anda akan dapat mininum 100k (pada tahun belian 2010 dan 2011).

Dengan kemudahan pinjaman/ kredit yang semakin ketat, satu demi satu langkah dilaksanakan sampaikan daya kreatif manusia untuk menanganinya pun sudah sampai ke tahap tepu. Refinance yang sebelum ini banyak membantu pelabur mendapatkan modal untuk menangani LTV30%, nampaknya bagaikan sampai ke penghujungnya.

Blog ini dah senyap, macam aku juga yang makin senyap dalam arus yang makin mencabar ini. Tapi bukankah sepatutnya sebegitu, pelabur senyap tapi aktif membeli rumah....hahaha...daripada sibuk mencanang cerita sana-sini tapi tahun 2013 ni takde pun beli rumah....masih berbangga lagi dengan pengalaman silam. a

Aku masih membeli tapi target selepas ini (projek sure-win pada 2014) Jangan dok PM aku pula nak tanya projek mana sebab inilah peluang terakhir aku. Kalau tak dapat yang ini...maka akan bertukarlah portfolio penulis kepada rental play dan subsale...yang mana persaingan dia masih boleh tolerate lagi...


Tuesday, September 24, 2013

Seri Mutiara - Need For Information

When I wrote about the project HERE, I was quite surprised by some of the questions that were asked. There were a lot more unexpected question than I would have thought. It made me think that may be there's something that I seems like SPS agent....Am I?

I have purchased the apartment from the previous phase and would like to share some of the information with you readers. You might also need to double check with SP Setia.

a) To Transfer Name in SPA - it's not allowed but you can add names later in the SPA. The name for loan could be the additional name .

b) Out of 676 units, only 330 units (block 3, 4, 6) available for PUBLIC.

c) Office hour during registration?? OMG really shocked to have this question... open form 9.30 till 5.30 (25-28/09)

d) Price 244-249k

e) No discount, No DIBS - be prepared for the progressive interest.

f) Bumi Allocation = 50%

g) You can send rep. for the registration and balloting (need to prepare IC copy & authorization later)

h) You will need to submit a bank draft (5K) and will be return should you're unsuccessfull during the balloting exercise.

i) Result will be sent via sms on the 01/10 after 2pm

j) Freehold

k) Facing cemetery - north west








Sunday, September 22, 2013

Seri Mutiara Setia Alam - Ready For Balloting

RM0.00 [SA] Seri Mutiara Apt Balloting Reg, 25/09/13 - 28/09/13.Bring p/copy IC & RM5K b/draft pay to Bandar Setia Alam S/B. 1 name per b/draft. Info 33432255

Price 244-249k

Sunday, August 18, 2013

Setia Eco Hill

Good News for those interested in this project that you have now less *one* competitor for this project. I am officially OUT of the race....lol.

I have been waiting for so long (since January) and am tired of being told about the deferment from March to April..to June..July and now September. I have vested so much interest and I can honestly say there's nothing I don't like about SEH esp the semi-D (GnG), landed (township) at KV, freehold, price and SPS factor.

With my limited quota/ bullet, I ended up buying ELMINA - Regia.

I went to SAWC last 3 weeks and for the 1st time, I did not go upstairs asking Chris Choy about this project. It's not because that I feel dissapointed but there's no more question to ask...lol.

Everybody knows that the price has increased:

a) 20 x 65 starting from RM400K (Terrace)
b) 20 x 70 starting from RM450K (Terrace)
c) 36 x 78 starting from RM700K (Semi-D Cluster)
d) 42 x 80 starting from RM800K (Semi-D)

I hope that the September launching is REAL as it's mentioned in Setia Today - SPS Advertising Material. The not so good news is that... it's also mentioning "Watch out for upcoming launches of cluster semi-Ds (36 x 78) and link houses (20 x 65) in September 2013!" ....hmm no more 20 x70 and Semi-D for the 1st phase??







Tuesday, August 6, 2013

Bandar Ainsdale, Mekar, Sime Darby, Seremban

Received 2 sms today...

SMS 1
RM0.00 Sime Darby Property PRIME: You're invited to the soft launch of Mekar 20'x70' DSLH on Fri. 16/8 @ Bdr. Ainsdale Gallery, KM5 Jln Labu, S'ban 2.30-5.30pm

SMS 2
RM0.00 Sime Darby Property: Sales of Mekar is on 1st-come-1st-serve basis. Bring RM5K bank draft & proof of invitation email/SMS. Call 067652888




Saturday, August 3, 2013

Seri Mutiara, Setia Alam, SP Setia

You can refer at this ENTRY for the latest update.
 
 
Seri Mutiara Setia Alam

This is going to be the last series of SERI Apartmen in Setia Alam. It's called Seri Mutiara - one of the most awaiting launching of the medium cost apartmen for this year. The previous launches of Seri Jati/ Baiduri and Seri Intan/ Kasturi were Super Duper "BUY BUY BUY" that more than 2 thousand of units were completely sold out during the balloting exercise.


6 Blocks

What could be the catalyst for the BBB again this time around? I believe the Setia Alam brand/township speaks by itself. Another factor could be the reasonable price. You tell me where else to get an apartment with less than RM300psf (latest info - price 244k - 249k) from a reputable developer, non other than SP Setia. There's more criteria to judging (you find yourself?) whether this Seri Mutiara is really worth buying?

If you missed the previous ballot, this is going to be your last chance to own SERI apartmen. Before I delve more into to this topic, let me share some information (given by the SA today) pertaining to the Seri Mutiara launching, tentatively before end of this year.




Project Details:
a) Launch Date : October 2013 (tentative)
b) Price : 260k - 280k (tentative)
c) 3 rooms 2 bathrooms (no balcony)
d) Built up area - 938sq ft
e) Number of Units : 960
f) Number of Blocks : 6
g) Number of units per level : 12
h) 2 parking available for each unit.



Site Layout Plan

Tuesday, July 23, 2013

Southville City - Pelancaran Savanna Executives Suites Ditangguhkan

Source from this LINK (http://klse.i3investor.com)

"Southville delay. The preview of this project has been delayed from mid 2013 to 4Q, as MSGB is awaiting approval of the new North-South Highway interchange. Phase 1, Savanna Suites, has received overwhelming response with more than 15,000 registrants as of July 2013".

Satu lagi project yang sangat dinanti-nantikankan pada tahun ini adalah Savanna Executives Suites yang bakal dibina di Southville City (SC). Ia sepatutnya dilancarkan pada bulan July/August 2013 tetapi telah ditangguhkan sehingga akhir tahun ini. Sebabnya adalah sangat jelas, yang merupakan 100% selling point untuk projek ini iaitu New Exit - Southville City @ PLUS highway yang masih belum diluluskan.

Tak kurang daripada 10 orang yang bertanyakan aku tentang projek ini. Apa yang dapat aku katakan master plannya sangat bagus. Tanah FREEHOLD. Harganya memang murah berbanding dengan harga semasa. Cuma lokasinya mungkin agak baru (untested area) dan kena tahu target market di situ. Kalau lokasinya "hot" surely harganya pun tinggi mencanak seperti PETALZ, 8 Kinrara mahupun The Fennel. Selling point adalah new PLUS interchange dan master plannya. Mah Sing juga terkenal dengan jualan rumahnya with low enty capital, berita baik untuk mereka yang tiada banyak cash untuk bayaran deposit.

Dengan 15k bakal pembeli berdaftar, nampaknya terpaksa berebut-rebut lagi, sama ada secara balloting ataupun beratur seawal subuh. Aku rasa tak kurang daripada 1.5k akan sama-sama memeriahkan pembelian service apt ini.

Dengan penangguhan pelancarannya juga, mungkin harganya akan naik lagi....

Thursday, July 18, 2013

ELMINA - Episod Finale

Ini adalah episod terakhir kisah pembelian Elmina, daripada cerita balloting, membeli sehinggalah loan diluluskan.

a) Bank Kedua
Bank kedua ini merupakan bank yang kedua terbesar di negara kita. Walaupun bankernya agak muda tapi memang bersungguh-sungguh nak menolong. Aku memang respek cara dia bekerja. Tak kira weekend, kalau ada update, cepat2 dia bagitau kita. Telefon tak pernah tak angkat, kalau ada miss call terus call kita balik. Mungkin dia mengejar kuotanya dan juga komisyen. Bagi siapa2 yang tak tahu, banker ini kebiasaannya akan mendapat komisyen 2% daripada jumlah loan kita.

Tak perlu aku terangkan lagi, dia terus minta aku punya ASB copy with dividen for 2011 & 2012 dan juga bonus for 2010, 2011 & 2012 (termasuk EA form utk 3 tahun ini).

Nampak macam ada sinar harapan sebab dia kira bonus net 3 tahun / 36 dan dividen 2 tahun / 24. Dengan pertambahan pendapatan ini, DSR aku turun kepada 7X%. Kalau 7X% ni, memanglah mudah bank nak bagi lulus.

Tekaan aku tepat sekali, selepas 4 hari bank call kata loan aku lulus 90% tapi bersyarat. Aku kena settlekan credit card bil yang 24k tu. Hari tu juga aku settlekan bil dan fax to him the payment slip.

Hari kelima, sebagaimana jerebu yang telah pulih, banker call lagi kata loan aku dah approve.

ALHAMDULILLAH......! rezekiNYA. Mungkin boleh tambah baby sorang lagi ini untuk mencukupkan kuota beli satu rumah, lahirnya satu anak....

Thursday, July 11, 2013

ELMINA Part 3 - Balloting Day

Aku datang juga untuk ballot unit-unit ELMINA ini walaupun aku tahu peluangnya memang amat tipis. Ada lebih kurang 3k orang yang datang register pada masa tu. Bumi potential buyer juga mungkin ada dalam lingkungan 800-1k macam tu.

Dengan unit-unit Ariza (fasa 1 - 20 x 88) yang telah habis dijual, Keanna (fasa 2 - 24 x 79) pun tinggal end/corner lot, peluang yang ada hanya untuk memilikki Regia (fasa 3 30 x 69). Dan harganya 828/858k (facing field) untuk intermediate. GULP! telan ayaq liur beberapa kali bila aku dengar harganya yang ridiculiously mahal untuk rumah double storey link ini.

Aku gagahkan juga datang dan dapat rasakan yang ini mungkin bukan harinya, nombor aku tak dipanggil. Dengan perasaan 50-50 antara nak beli ke tidak (sbb harga yang sangat mahal ini) dan nombor aku yang tidak dipanggil, aku redha  bahawa hari ini bukanlah rezeki aku untuk memilikki rumah di ELMINA ini.

Walaupun pada mulanya dah berangan-angan pada suatu hari nanti, aku nak duduk di kawasan yang hebat dan kondusif seperti ELMINA ni ...nampaknya kena kuburkan impian ini dulu buat masa ini.

Aku sempat survey those potential buyers, nampaknya mereka ini bukan calang-calang orang, memang ramai kategori makcik-makcik dan uncle2 yang datang bid. Market ELMINA bukan market biasa tetapi lebih mid above and high range. Dengan harga rumah melebihi 800k++ ini, bukanlah cup of tea untuk semua orang. Daripada gaya berpakaian dan kereta yang mereka pandu, aku dapat rasakan kalau nak masuk waiting list pun sangatlah tipis peluangnya. Aku sempat berbual dengan seorang brother ni yang bekerja di luar negara dengan gaji USD, hebat memang hebat dia ni. Dapat gaji USD dan bid rumah MYR, kiranya murah bagi dia kot...





Tuesday, July 9, 2013

New Launch Condo at Putra Heights

Someone forwarded me the sms about the new launching of condominium at Putra Heights. I didn't even know who's this someone is and how he's got my number...hmmm..

Anyway it's a mix development from 350k (for 850sf smallest), sounds interesting because it's near to future Putra Heights lrt.

Sunday, June 30, 2013

Faktor Umur

Faktor UMUR memang sangat berkait rapat dengan pelaburan hartanah ini. Suka atau tidak bila umur sudah menginjak ke usia yang lebih tua, ianya akan mengurangkan peluang kita dalam pelaburan ini.

Antara dilema yang terpaksa kita tangani:

a) Baru memasukki alam pekerjaan...

- umur 21-24 memang sesuai untuk memulakan pelaburan hartanah ni sebab boleh ambik loan ~40 tahun. MRTA pula masih murah.

- Kalau tersilap beli rumah, or terbeli di lokasi yang tak bagus, masih ada masa untuk belajar daripada kesilapan dan perbaiki lagi.

- masalah utama waktu ini adalah gaji yang masih rendah sebab tak boleh nak demand sangat (takde pengalaman). Untuk yang graduate first class bolehlah demand maksimum lebih kurang extra RM500 macam tu (company aku ada polisi ni).

- then nak kumpul duit, belanja makwe, nak kahwin, bagi orang tua, beli kereta?

- ilmu pelaburan pun tak berapa nak ada.

- tu yang aku respek, ramai anak-anak muda awal 20an dah celik mata melabur dalam hartanah ini.

b) Umur 30an...

- aku mula serius dalam pelaburan ini pada awal usia 30an.

- masa ni dah settle down, dah boleh fikir tentang FUTURE (apa kita nak buat 10 tahun akan datang).

- ilmu pun dah cukup di dada.

- kerjaya/ income pun dah stabil

- jadinya pasa umur 30-39 ini memang kita kena pulun habis-habisan. Kalau dapat 5 kitaran flipping dengan 4 rumah sekali round, boleh beli 20 buah rumah. Katalah untung minimum 50k nett (conservative figures) setiap rumah....dapatlah 1 mill CASH untuk rolling masa umur 40 an nanti..

- bank-bank biasanya bagi loan till 70 tahun sahaja kecuali beberapa bank yang boleh bagi till 75 tahun. Ada juga yang kedekut bagi till 60 tahun sahaja. MRTA masa ini averagelah premium dia.

c) Umur 40 series...

- kerjaya dah semakin mantap tetapi peluang pelaburan dah semakin kurang sebab jangkamasa loan yang semakin pendek. MRTA pula semakin mahal, terutamanya kalau kita jenis yang kolestrol tinggi.

- kalau ada cash 500k pun berapa sangatlah boleh beli rumah flipping pada masa ini.

- strategi dah kena tukar ke rental play pula...

d) Umur 50

- ada ke bank nak bagi loan?

- memang dah kena main rental sahaja...

- banyakkan ilmu ibadat..


Monday, April 15, 2013

Salahkah Bekerja Makan Gaji?

Ramai yang meletakkan penanda aras kebebasan kewangan sebagai salah satu objektif kehidupan, lagi muda mencapainya, dikatakan lebih berjayalah seseorang itu. Justeru ramailah yang berlumba-lumba untuk bersara awal dengan uang pelaburan hartanah ini, baik daripada rumah sewa and berflipping.

Justeru banyaklah persoalan yang ditujukan kepada aku, kenapa aku masih nak makan gaji lagi? ataupun macam ni lebih kurang bunyi soalannya. Adam Dzirhan tu tak lama lagi dah, kalau dia boring2 blah lah dia nanti daripada company ni. Aku senyum je mendengarnya.

Company aku sekarang adalah company yang ke 7. Aku pernah resign daripada 3 syarikat konglomerat terkemuka tanah air. Dalam pekerjaan ni, kadang2 kita terpaksa rela mengikut rentak orang lain walaupun kita sebenarnya terperangkap dengan rutin 8am - 5pm dan tak suka dengan pekerjaan kita tu. Itu adalah harga yang perlu kita bayar sebab we need money to survive, to pay our bills.

Aku pernah restart my career pada usia 31 tahun. Aku bazirkan dan lupakan pengalaman 7 tahun terdahulu dan mulakan dengan kerja baru. Start from zero, keluar daripada comfort zone, start balik gaji rendah dan menjadi fresh graduate semula. Pada masa stay dengan kerja lama tu, kerja sangat membosankan especially bila tiba malam Ahad, esoknya pulak nak kena kerja.

Apa yang aku dapat daripada tindakan drastik ini adalah job satisfaction walaupun sampai sekarang masih lagi pada tahap gaji eksekutif biasa (cukuplah untuk membeli 2 rumah pada satu masa). Pada masa lapang pula, secara sambilan aku menyibukkan diri dengan benda yang aku minat iaitu pelaburan hartanah.

OKlah tu, ada kerja hakiki yang kita minat dan juga buat kerja sambilan yang berbaloi. Buat masa sekarang, masih lagi happy setelah 4 tahun ++ kerja dengan company ini. Esok-esok tak tau juga..

Alhamdulillah...

Friday, March 15, 2013

Memetik Buah Yang Belum Ranum - Part 1

Sebelum aku privatekan blog ini, ramai sebenarnya yang bertanya macam mana caranya jual rumah sebelum VP? Boleh ke jual rumah sebelum siap? Apakah kaedah-kaedahnya? Soalan-soalan ini kebanyakkannya datang daripada pelabur yang banyak main property under-con seperti aku ini.

Sebelum aku menulis dengan panjang lebar, umpama tajuk entry kali ini, buah yang belum ranum memang boleh dipetik, sedap juga dan dah boleh dijual tapi kalau mengikut pengalaman aku sendiri, hasil sebenar tidaklah sebanyak mana, tidaklah memuaskan hati sangat. Tetapi kalau dikirakan daripada segi pengurusan risiko pula rendah, sebab buah muda masih boleh dijual. Cuba bayangkan kalaulah pada masa buah itu masak, ia busuk atau gugur, bukan ke tiada harga lagi? Fikir-fikirkan.

Permainan ini sesuai utk newbie yang baru berjinak-jinak sebab risiko boleh dikawal dengan cara ini. Aku mula2 dulu pun main macam ini. Tapi lama-kelamaan bila sudah ada holding power, sabar untuk menjual rumah sampai siap itu datang dengan sendirinya.

Macam mana caranya?

1. Elemen paling penting adalah dapatkan consent daripada developer. Pada masa sekarang 98% developer memang tak bagi consent untuk tukar nama before VP. Tak beretika namanya. Tapi dalam satu case rumah yang masih dalam master title, direct transfer kepada subsale buyer adalah dibenarkan dengan membayar 2k under table kepada developer.

- consent ini ada 2 jenis
a) Yang pertama kebenaran direct transfer kepada subsale buyer. Dalam keadaan ini undercon buyer tak perlu bayar MOT.

b) Kedua kebenaran bertindih maksudnya aplication tukar nama 2 kali dalam satu masa. Pertama daripada master title developer kepada undercon buyer dan kedua daripada undercon buyer kepada subsale buyer. Dalam keadaan ini kedua-dua undercon buyer and subsale buyer kena bayar MOT. Kelulusan adalah serentak.

2. Dalam kebanyakkan kes, termasuk kes aku developer tak bagi consent.
Dalam kes aku, aku buat juga SPA dan stamp SPA tu. Sebab apa? sebab ada bank boleh accept SPA yg berstamping utk relief komitmen.

Persoalannya bolehkah bank bagi loan kepada subsale buyer untuk rumah yang belum siap?
- jawapan YA

Kalau YA, apakah market value dia?
- dalam kebanyakkan kes, bank hanya mengikut MV harga undercon. Dalam keadaan ini, buyer memang perlukan banyak cash.
- tapi dalam satu kes aku, buyer dapat MV mengikut harga launch yang terbaru. Katalah rumah aku beli pada launch yang kedua dan sekarang adalah launch kelima. Bank mengambil MV mengikut launch kelima.

Sebenarnya panjang lagi...mahu 10 episod pun tak habis kalau nak cerita pasal topik ini...to be continued..

Saturday, March 2, 2013

Kenalkah Siapa Bakal Buyer Anda?

Sebagaimana landlord yang cuba mengenali dan memahami tingkah laku penyewa rumah-rumah mereka, pelabur hartanah (flip) juga perlu tahu siapakah bakal pembeli rumah mereka pada masa depan. Ini merupakan salah satu faktor yang sangat penting sebelum kita commit untuk membeli satu-satu rumah pelaburan itu.

For my case, the scope is all limited selling landed double storey houses with a range of 500k - 750k. Sekadar memilih 3 faktor utama (out of 10), kebanyakkan situasi-situasinya adalah sama seperti berikut. Lain orang berbeza pengalamannya sebab ianya banyak bergantung segmen property mana yang anda masuk dan juga faktor timing dan lokasi.

a) Tak ramai genuine buyer yang membeli rumah under construction, majoritinya TIDAK!

Sebab apa ye? Tukarlah Dasar Kerajaan pun untuk memberi priority kepada 1st home buyer for own stay sebelum dibuka kepada pelabur/ orang awam. Pastinya keadaan yang sama berlaku.

- Buyer ni kalau nak beli rumah > 500k untuk own stay, dia nak tengok rumah tu siap, nak tengok KUALITInya, kalau nak rasa dan feel rumah tu besar mana, dapur dia macamana, nak tahu actual location unit dia tu. Nak tengok siapa jiran dia. Pike2 nak renovation ke tidak. Kalau banyak crack sana sini dan ada soil problem, siapa yang nak beli rumah itu pun.

- Sometimes memang ada show unit untuk bagi feel kat buyer tu, tapi buat masa ini show unit kebanyakkannya hanya dibuat kalau banyak rumah dalam projek tu yang masih tak boleh jual. Satu lagi show unit biasanya adalah kualiti terbaik yang dibuat oleh kontraktor kelas AAA. Sedang main con projek tu, company lain.

- Sekali tengok sahaja, buyer tak akan terus DEAL walaupun dia memang betul2 berkenan dengan rumah kita. Dia akan bawak segerombolan keluarga dia untuk menilai rumah yang dia beli. Yang chinese memang akan tengok faktor fengshuinya.

- Satu lagi mintak maaflah nak cakap, orang ni kalau nak beli rumah mahal, takdenya nak bukak mudah.my call kita. Mereka lebih yakin dan percaya kepada agen.

b) Masih berkenaan faktor (a) above, genuine buyer tak nak ambik risiko pada masa construction period 2 tahun

- macam mana kalau projek terbengkalai. Aku ada 2 orang kawan membeli rumah terbengkalai lebih 10 tahun. Memang TALAM betul.

- dalam masa 2 tahun ++ lagi, kita tak tahu adakah kita masih bekerja di tempat yang sama? susah sebenarnya nak cari tempat kita nak settle down sampai tua ni. faktor ini jugalah yang menyebabkan aku delay buying my own stay house.

c) Satu lagi faktor yang penting adalah faktor UPGRADERS. Most of my buyers adalah upgraders from kondo atau apartmen.

- jangan takutlah takde demand sebab malaysian mostly bila dah ada anak 2, dah besar sikit memang target nak cari landed.

- sebab itu aku tak takut nak beli rumah landed ni.

*** points to note
- sesiapa yang nak beli landed Setia Eco Hills bulan April-June ni, memanglah kena mengharungi beribu-ribu umat manusia.


Thursday, February 21, 2013

Pinjaman Perumahan Kerajaan (PPK) - Siri 2

Sebenarnya pada masa sekarang PPK dah agak effisyen, cumanya yang aku tak berapa nak gemar adalah talian hotline-nya yang jarang berjawab. Tapi kalau dapat tu selalunya memang pegawai2nya akan sentiasa berusaha membantu kita. Tapi takdelah masalah sangat untuk aku sebab rumah pun sepelaung je daripada office PPK. Agak2 susah sangat nak telefon tu, aku drop by kejap.


Masa aku nak beli rumah tu, aku ada baca semua senarai semak pinjaman. Knowing me, for sure korang dah tau aku memang particular part2 penyediaan loan dokumen ni. Lain-lain dokumen sama kecuali dia nak juga pengesahan ketua jabatan dan beberapa dokumen lain.


Cuma aku agak suspen, untuk under construction dia nak dokumen yang membuktikan pemaju berlesen dan permit iklan yang masih berkuatkuasa. So kalau beli daripada pre-launch/ soft launch/ early bird ke apa, memang akan ada masalah sebab biasanya developer ni dah jual sebelum ada AP lagi pun. So malas nak pike masalah kemudian hari, aku cuma pilih rumah yang dah betul2 launch dan daripada developer yang benar2 tersohor (contohnya SP Setia).


Kelam kabut jugalah pada mulanya, cari2 dengan siapa aku nak mintak dokumen ni. Last2 tanya lawyer yang buat SPA, dia kata memang lawyer yang ada dokumen ini. Lega.


Proses belian adalah seperti biasa, kena ambik FULL tenure MRTA. Mahal tu! nasib baik masuk dalam loan PPK tu. Legal fees developer tu free tapi untuk legal fees loan PPK, dia guna lawyer yang sama dan aku kena byr dalam 3k cash macam tu. Rumah ini berharga ~380k dan modal yang aku keluarkan dalam 3k sahaja. Memang berbaloi. No?


Inilah yang bagusnya loan PPK ni sebab jumlah loan adalah berdasarkan gaji hakiki dan bukan 90% daripada harga rumah. Dahlah tak check DSR dan CCRIS.


Mula-mula aku takut jugak kena penalti sebab PPK lambat disburse, but surpisingly everything went smoothly. Memang tabiklah PPK ni. Daripada awal sampai rumah siap takde masalah langsung. Dahlah tak kena bayar progressive fees dan loan x appear dalam CCRIS.

Dalam pada itu masih dalam loan PPK ni, dan sementara menunggu rumah siap, sempat juga aku menjual rumah dan merempit beli satu lagi untuk dapatkan margin 90%.

:
:
:
:
:
:


Bersambung Siri 3 - Proses Jualan Rumah


Tuesday, February 19, 2013

Pinjaman Perumahan Kerajaan (PPK) - Siri 1

Refer di sini untuk SIRI 2.

Disclaimer - baca cerita ini ini dengan fikiran yang terbuka dan positif. Sebab apa yang nak aku ceritakan ini sebenarnya agak drastik dan aku memang terima 100% (no heart feeling) kalau korang komen aku tidak berfikir panjang dengan caraku ini.


Kali ini aku nak kongsikan pengalaman aku sendiri membeli rumah under construction dengan pinjaman perumahan kerajaan. Aku memang menjadi bahan jenaka dan bahan cerita rakan-rakan (memang redha pun) yang tahu cara gila aku ini, kata mereka "jarang aku dengar ada orang guna pinjaman perumahan kerajaan tapi tak pasti nak duduk atau tidak rumah yang dibeli itu". Biaq pi-lah apa orang nak kata sebab aku rasa aku kreatif bertempat menggunakan cara ini.


a) Kenapa nak guna Pinjaman Perumahan Kerajaan?

Situasi semasa yang memaksa aku jadi begitu - dalam pelaburan hartanah ada ketikanya keadaan seperti "bola tanggung". Keadaan dimana 100% anda boleh smash dan untung > RM100k. Keadaan ini biasanya berlaku dalam projek township, hanya orang yang biasa membeli under construction sahaja biasanya dapat mengesan indicator ini. Kunci utamanya pelabur kena oppurtunis, berilmu dan mempunyai informasi yang tepat pada masa yang betul.

Keadaan masa tu:

Harga jualan semasa rumah (real transacted "OK" dan bukannya harga iklan iproperty or mudah.my) untuk fasa sebelum ini adalah lebih mahal > RM50k daripada fasa baru. Inilah bola tanggung yang aku maksudkan.

Sebab-sebab lain:

a) Kelayakkan pinjaman tidak memungkinkan aku membeli rumah untuk own stay menggunakan PPK.
b) Aku mungkin akan duduk di rumah ini. Siapa tahu?
c) Seorang kawan telah membeli rumah own stay (100% bukan pelabur) menggunakan PPK, tapi tak puas hati sbb rumah kecil dan jual 6 bulan sebelum rumah VP. Sama kesnya dengan aku kan? No? Dia dapat untung kasar 120k
d) Seorang lagi kawan telah menjual rumah PPK beliau selepasnya menyewakannya selama 2 tahun. Investment juga kan?
e) Seorang sahabat telah membeli rumah menggunakan PPK untuk sewa. Pelaburan jugak kan?

Sebenarnya sebab utama adalah - sudah cukup kuota 4 buah rumah aku suami isteri dan LTV70% akan menyebabkan aku terpaksa fork out > 100k sebagai deposit.

Kelebihan PPK ada banyak (yang aku nampaklah):

a) Tak perlu risau dgn DSR dan CCRIS sebab PPK tak check pun DSR/CCRIS kita. Loan akan masih tetap mengikut kelayakan gaji hakiki kita.
b) Loan tenure sekarang boleh tahan lama jugak (lebih daripada umur pencen)
c) Tiada lock in period - sama dengan bank lain.
d) Pada masa under construction, tiada tolakan gaji, dahlah tak masuk CCRIS, so boleh jual rumah lain dan bank tak dapat mengesan yang kita ada rumah ini.

Keburukkan

a) MRTA Full tenure - tak boleh lari.

Bersambung di SIRI 2.

Sunday, February 3, 2013

Harga Sawit Jatuh Merudum

Cuti 3 hari lepas sempat pula aku pulang ke kampung. Kampung yang penuh dengan pengusaha kecil ladang kelapa sawit. Jangan tak tahu ada seorang peneroka tu sudah mencapai taraf hartawan melebihi pendapatan diamond leader MLM PB iaitu > 250k sebulan. Tak silap aku, dia pernah menang sebagai peneroka kelapa sawit terbaik Malaysia 2-3 tahun lepas.


Orang kampung mulai mengeluh. Harga yang setinggi RM700 setan sekarang merundum ke angka RM320 setan sahaja (purata harga Januari 2013). Kalau secara puratanya, peneroka yang selalu dapat 20 tan @14k per month now tinggal RM6.4k sahaja. Gaji pekerja, baja, racun dan kos-kos lain tak turun pula mengikut harga semasa kelapa sawit.

Kenapa aku bercerita tentang kelapa sawit pulak ni? Apa kaitannya?

Pada zaman kegemilangan aku bermain property, I tried to diversify my portfolio kepada pembelian tanah. Aku beli tanah 10 ekar kelapa sawit berharga RM160k pada tahun 2009. Transaksi adalah tunai sebab permintaan adalah melebihi penawaran, lagipun kebun ni kat tepi jalan, so memang menjadi aim orang ramai. Mungkin dah jadi rezeki aku masa tu, sebab penjual tu nak cash deal, nak cepat sebab dia nak beli tanah lain kat utara katanya.

Aku cari juga duit yang pada aku melampau banyaknya dan kutip mana-mana simpanan yang ada. OD personal dah tak boleh buat masa tu so aku tiada pilihan lain. Memang hampir habis semua simpanan cash reserve aku masa tu, sebab nak beli tanah ini.


Alhamdulillah dah 3 tahun tanah tu mengeluarkan hasil dan kini sang hartawan tu nak beli tanah aku at minimum 300k. Not bad profit at all @RM140k dalam masa 3 tahun. Tapi mana mungkin aku nak jual kalau ia memberikan aku pendapatan bulanan yang bagus setiap bulan. Mungkin boleh juga buat education fund anak-anak yang ingin belajar nanti.
 
Namun sekarang ni agak sakitlah juga sebab harga pun tak berapa menggalakkan, but still ada lebih sikit2 juga lepas tolak upah, pruning, racun dan baja.

Wednesday, January 30, 2013

TT Session – Pertama & Terakhir

Dah seminggu lebih aku tak menjenguk blog ini. Nampaknya semangat kenadotan aku semakin parah, sudah sampai ke tahap yang paling lemau.

Cerita kali ini berkisar tentang sesi TT. Berapa kalikah anda join sesi TT?

Sejak penglibatan aku secara serius dalam dunia hartanah ini, hanya sekali aku join TT. Tapi ini bukan sebarang sesi TT, sesinya memang sangat berharga, di sinilah aku berjumpa “king of the flipper”, dia memang legend, seorang oppurtunis dan pembakar semangat kami (anak-anak melayu) agar maju kehadapan setaraf dengan bangsa-bangsa lain. Definitely bukan jenis yang suka duduk diam, mengharap bantuan kerajaan, lepas tu komplen harga rumah naik sebab ramai pelabur beli rumah sama ada untuk jual ataupun sewa.

Tak guna sebenarnya kalau ada sesi TTnya banyak kali tapi end up tiada progress. Sekadar mendengar cerita rakan-rakan, meningkatkan motivasi tapi langsung tiada tindakan susulan. Ramai yang jadikan LTV 70% sebagai alasan, tapi mereka yang kreatif menjadikan sekatan LTV ini sebagai peluang.  

Pada sesi inilah aku kenal Setia Alam – SYURGA bagi pelabur hartanah seperti aku ini. Pada masa itu Putra Heights dah kehabisan tanah untuk dibangunkan dan aku pula kehabisan idea untuk membeli rumah seterusnya. Target masa itu adalah Bandar Kinrara. Tapi selepas lawatan tapak pada sesi TT itu, aku tidak menoleh kebelakang lagi, beli dan beli lagi rumah di Setia Alam. Diam tak diam dah 5 biji aku beli kat sana.

Ramai yang minta aku buat sesi TT. Bukan tidak berminat, tapi aku sendiri masih tidak yakin untuk menjadi mentor, macam mana aku nak lead sesi TT ini kepada orang lain?
 
 

Tuesday, January 22, 2013

Indikator Jelas Dalam Pembelian Rumah

Diceritakan oleh seorang sahabat dan pada ketika itu memang menjadi bahan jenaka kitaorang. Katanya kalau pergi satu-satu projek launching tu, bawalah buku cheque sebagai persediaan. Kalau agak-agak dan tengok ramai orang nak beli tu, bolehlah masuk queue sekali. Kalau SOLD OUT lagilah bagus. Tetapi kalau sambutannya hambar boleh simpan balik cheque itu, tunggu dulu.

Bila difikir-fikir balik ada logiknya juga indicator ini. Kalau ikut teori demand > supply, mungkin ada kebenarannya. 5 rumah terakhir yang aku beli semuanya SOLD OUT dalam sekelip mata. Tak sempat nak menjenguk unsold unit pada hari kedua. Termasuklah Seri Jati yang aku beli tahun lepas pada harga RM159k.

Kita tunggu lihat prestasi kumpulan apartmen Seri-Seri ini bila VP nanti (Jati/Baiduri/Intan/Kasturi). Akasia (walk up apt dan tiada apt facilities) pun sekarang dah berharga RM200k. Kalau ikutkan sekarang orang dah mula jual Seri Jati pada harga RM250k. Petanda baik sebenarnya ni biarpun kita tak tau the real transacted price.

Kenapa pentingnya SOLD OUT ni?
a)      Developer akan cepat jual rumah pada fasa seterusnya. Harga? Anda boleh agak sendiri.

b)      Market value akan setara dengan next launch.

c)       Petanda yang baik kerana ramai berminat pada rumah yang kita beli tu.

d)      Masih ada demand untuk orang-orang yang kecewa tak dapat beli masa launching day.
 
 
 

Thursday, January 10, 2013

New Condo (1200 sqt) - TAMARA By The Lake

Hari ini pagi-pagi sempat berjalan-jalan melihat tapak kondo baru, TAMARA di Presint 8, Putrajaya bersebelahan dengan Promenade Presint 8 kalau tak silap. Lokasinya memang mantap, especially kalau dapat unit yang menghadap tasik, bolehlah duduk depan balkoni rilek-rilek pada tahun baru, melihat bunga api memancar-mancar di Putrajaya.




Saiznya agak besar juga iaitu 1200 sqt. Agak-agak kalau buat luxury homestay OK kot? Buat pakej dengan AGODA, buat networking dengan travel agent oversea dan sediakan juga kereta sewa dari airport.

Dikhabarkan harganya masih dalam lingkungan 400++ psf. Kita tunggu apa pakej yang ditawarkan oleh developer. Kalau ada DIBS, boleh lawan kondo DWIPUTRA tu.






Thursday, January 3, 2013

Seri Jati / Baiduri - Progress week 1/1

Terima kasih kepada Kak Salina sebab e-mail saya foto ini. Saya tahu memang ramai pembaca blog ini juga merupakan pembeli Seri Jati/ Baiduri. Rasanya ini mungkin gambar terbaru Seri Jati. Kalau tengoknya progressnya, boleh tahan cepat juga dia buat.




Ada yang dah e-mail saya, minta pendapat lagi tentang apartmen ni. Sabar dulu kot. Masih awal lagi nak komen apa-apa pun. Lagipun dah banyak pendapat penulis dalam entry sebelum ini rasanya.

Kalau nak study, cuba tengok progress dan pergerakkan harga apartmen berdekatan iaitu AKASIA 825sqt. Dulu jual 100k-110k sahaja. Walaupun takdelah sama sangat sebab dia walk-up apartment, lokasi depan sedikit dan takde facilities macam Seri Jati. Tapi harganya sekarang average 200k, kalau tingkat 1, rata-rata seller minta 250k. Dalam masa 2 tahun ++, mungkin akan naik lagi.