Tuesday, January 22, 2013

Indikator Jelas Dalam Pembelian Rumah

Diceritakan oleh seorang sahabat dan pada ketika itu memang menjadi bahan jenaka kitaorang. Katanya kalau pergi satu-satu projek launching tu, bawalah buku cheque sebagai persediaan. Kalau agak-agak dan tengok ramai orang nak beli tu, bolehlah masuk queue sekali. Kalau SOLD OUT lagilah bagus. Tetapi kalau sambutannya hambar boleh simpan balik cheque itu, tunggu dulu.

Bila difikir-fikir balik ada logiknya juga indicator ini. Kalau ikut teori demand > supply, mungkin ada kebenarannya. 5 rumah terakhir yang aku beli semuanya SOLD OUT dalam sekelip mata. Tak sempat nak menjenguk unsold unit pada hari kedua. Termasuklah Seri Jati yang aku beli tahun lepas pada harga RM159k.

Kita tunggu lihat prestasi kumpulan apartmen Seri-Seri ini bila VP nanti (Jati/Baiduri/Intan/Kasturi). Akasia (walk up apt dan tiada apt facilities) pun sekarang dah berharga RM200k. Kalau ikutkan sekarang orang dah mula jual Seri Jati pada harga RM250k. Petanda baik sebenarnya ni biarpun kita tak tau the real transacted price.

Kenapa pentingnya SOLD OUT ni?
a)      Developer akan cepat jual rumah pada fasa seterusnya. Harga? Anda boleh agak sendiri.

b)      Market value akan setara dengan next launch.

c)       Petanda yang baik kerana ramai berminat pada rumah yang kita beli tu.

d)      Masih ada demand untuk orang-orang yang kecewa tak dapat beli masa launching day.
 
 
 

1 comment:

safa optom said...

As-salam,harap unit seri intan yg sy beli tu boleh dapat untung jugak.doakan ye bang n sy pun doakan unit jati abg jugak:)

Ps-insyaAllah next target seri mutiara.jom bang.hehe