Tuesday, July 23, 2013

Southville City - Pelancaran Savanna Executives Suites Ditangguhkan

Source from this LINK (http://klse.i3investor.com)

"Southville delay. The preview of this project has been delayed from mid 2013 to 4Q, as MSGB is awaiting approval of the new North-South Highway interchange. Phase 1, Savanna Suites, has received overwhelming response with more than 15,000 registrants as of July 2013".

Satu lagi project yang sangat dinanti-nantikankan pada tahun ini adalah Savanna Executives Suites yang bakal dibina di Southville City (SC). Ia sepatutnya dilancarkan pada bulan July/August 2013 tetapi telah ditangguhkan sehingga akhir tahun ini. Sebabnya adalah sangat jelas, yang merupakan 100% selling point untuk projek ini iaitu New Exit - Southville City @ PLUS highway yang masih belum diluluskan.

Tak kurang daripada 10 orang yang bertanyakan aku tentang projek ini. Apa yang dapat aku katakan master plannya sangat bagus. Tanah FREEHOLD. Harganya memang murah berbanding dengan harga semasa. Cuma lokasinya mungkin agak baru (untested area) dan kena tahu target market di situ. Kalau lokasinya "hot" surely harganya pun tinggi mencanak seperti PETALZ, 8 Kinrara mahupun The Fennel. Selling point adalah new PLUS interchange dan master plannya. Mah Sing juga terkenal dengan jualan rumahnya with low enty capital, berita baik untuk mereka yang tiada banyak cash untuk bayaran deposit.

Dengan 15k bakal pembeli berdaftar, nampaknya terpaksa berebut-rebut lagi, sama ada secara balloting ataupun beratur seawal subuh. Aku rasa tak kurang daripada 1.5k akan sama-sama memeriahkan pembelian service apt ini.

Dengan penangguhan pelancarannya juga, mungkin harganya akan naik lagi....

Thursday, July 18, 2013

ELMINA - Episod Finale

Ini adalah episod terakhir kisah pembelian Elmina, daripada cerita balloting, membeli sehinggalah loan diluluskan.

a) Bank Kedua
Bank kedua ini merupakan bank yang kedua terbesar di negara kita. Walaupun bankernya agak muda tapi memang bersungguh-sungguh nak menolong. Aku memang respek cara dia bekerja. Tak kira weekend, kalau ada update, cepat2 dia bagitau kita. Telefon tak pernah tak angkat, kalau ada miss call terus call kita balik. Mungkin dia mengejar kuotanya dan juga komisyen. Bagi siapa2 yang tak tahu, banker ini kebiasaannya akan mendapat komisyen 2% daripada jumlah loan kita.

Tak perlu aku terangkan lagi, dia terus minta aku punya ASB copy with dividen for 2011 & 2012 dan juga bonus for 2010, 2011 & 2012 (termasuk EA form utk 3 tahun ini).

Nampak macam ada sinar harapan sebab dia kira bonus net 3 tahun / 36 dan dividen 2 tahun / 24. Dengan pertambahan pendapatan ini, DSR aku turun kepada 7X%. Kalau 7X% ni, memanglah mudah bank nak bagi lulus.

Tekaan aku tepat sekali, selepas 4 hari bank call kata loan aku lulus 90% tapi bersyarat. Aku kena settlekan credit card bil yang 24k tu. Hari tu juga aku settlekan bil dan fax to him the payment slip.

Hari kelima, sebagaimana jerebu yang telah pulih, banker call lagi kata loan aku dah approve.

ALHAMDULILLAH......! rezekiNYA. Mungkin boleh tambah baby sorang lagi ini untuk mencukupkan kuota beli satu rumah, lahirnya satu anak....

Thursday, July 11, 2013

ELMINA Part 3 - Balloting Day

Aku datang juga untuk ballot unit-unit ELMINA ini walaupun aku tahu peluangnya memang amat tipis. Ada lebih kurang 3k orang yang datang register pada masa tu. Bumi potential buyer juga mungkin ada dalam lingkungan 800-1k macam tu.

Dengan unit-unit Ariza (fasa 1 - 20 x 88) yang telah habis dijual, Keanna (fasa 2 - 24 x 79) pun tinggal end/corner lot, peluang yang ada hanya untuk memilikki Regia (fasa 3 30 x 69). Dan harganya 828/858k (facing field) untuk intermediate. GULP! telan ayaq liur beberapa kali bila aku dengar harganya yang ridiculiously mahal untuk rumah double storey link ini.

Aku gagahkan juga datang dan dapat rasakan yang ini mungkin bukan harinya, nombor aku tak dipanggil. Dengan perasaan 50-50 antara nak beli ke tidak (sbb harga yang sangat mahal ini) dan nombor aku yang tidak dipanggil, aku redha  bahawa hari ini bukanlah rezeki aku untuk memilikki rumah di ELMINA ini.

Walaupun pada mulanya dah berangan-angan pada suatu hari nanti, aku nak duduk di kawasan yang hebat dan kondusif seperti ELMINA ni ...nampaknya kena kuburkan impian ini dulu buat masa ini.

Aku sempat survey those potential buyers, nampaknya mereka ini bukan calang-calang orang, memang ramai kategori makcik-makcik dan uncle2 yang datang bid. Market ELMINA bukan market biasa tetapi lebih mid above and high range. Dengan harga rumah melebihi 800k++ ini, bukanlah cup of tea untuk semua orang. Daripada gaya berpakaian dan kereta yang mereka pandu, aku dapat rasakan kalau nak masuk waiting list pun sangatlah tipis peluangnya. Aku sempat berbual dengan seorang brother ni yang bekerja di luar negara dengan gaji USD, hebat memang hebat dia ni. Dapat gaji USD dan bid rumah MYR, kiranya murah bagi dia kot...





Tuesday, July 9, 2013

New Launch Condo at Putra Heights

Someone forwarded me the sms about the new launching of condominium at Putra Heights. I didn't even know who's this someone is and how he's got my number...hmmm..

Anyway it's a mix development from 350k (for 850sf smallest), sounds interesting because it's near to future Putra Heights lrt.