Thursday, October 31, 2013

Suria Rafflesia, Setia Alam

You might be very dissapointed for not getting Seri Mutiara unit...with 12k potential buyers submitted the bank draft...chances to secure a unit were super duper slim.

This could be another alternative but with higher price (more than 350psf). Some details of the project are as follow. 

This apartment comes with condo facilities.

PHASE 1

Launch Date - Nov 2013

Total land size : 9 acres
Land status : Freehold
Built-Up : 700 sqf
No of Blocks : 2 (10 storeys with lift)
No of units : 360
Type : 3 bedrooms 2 bathrooms
Price range : RM 251,000
Developer : JV Sunsuria and PKNS


Friday, October 25, 2013

Budget 2014 - Property Sector

... shocked with the annoucement and I would anticipate panic sales prior to 1st Jan 2014.

a) RPGT rate is increased for the properties disposed within the holding period below:
    0 - 3 years = 30%
    < 4 years = 20%
    < 5 years = 15%
    ... companies are taxed still at 5% after 5 years

b) Minimum price of property (for foreigners)
    Increase from 500k to 1 mil

c) No DIBS

d) No GST for property purchasing.

Friday, October 11, 2013

Thinking Out of The Box

Sama ada anda sedar atau tidak, banyak cara dan kaedah pelaburan yang digunakan dua tahun lepas (atau mungkin tahun lepas) sudah tidak relevan lagi pada masa ini. Fundamentalnya sama tetapi executionnya sangat berbeza. Jika anda masih lagi bermimpi dan perasan dengan ilmu penuh dalam dada sejak 2 - 3 tahun lepas, harus anda lupakan jelah.

Perlumbaan mencari rumah berdefinasi "boleh flip" sudah sampai pada tahap hampir pupus dan hanya mereka yang benar2 bertuah (yang dapat nombor ballot) atau yang benar2 "to die for OR die die must buy" (untuk kaedah 1st come 1st serve) yang akan sampai ke garisan penamat. Mungkin ramai yang celik hartanah sekarang sehinggakan semua pelabur aim pada projek yang sama.

Aku tak terkejut sangat dengan keadaan ini sebab dah tahu pelabur ber-portfolio undercon ini nak buat second round or third round keuntungan. Majoritinya dah dapat lebih 200k cash pada first round iaitu pada zaman beli apa sahaja rumah yang bagus dan anda akan dapat mininum 100k (pada tahun belian 2010 dan 2011).

Dengan kemudahan pinjaman/ kredit yang semakin ketat, satu demi satu langkah dilaksanakan sampaikan daya kreatif manusia untuk menanganinya pun sudah sampai ke tahap tepu. Refinance yang sebelum ini banyak membantu pelabur mendapatkan modal untuk menangani LTV30%, nampaknya bagaikan sampai ke penghujungnya.

Blog ini dah senyap, macam aku juga yang makin senyap dalam arus yang makin mencabar ini. Tapi bukankah sepatutnya sebegitu, pelabur senyap tapi aktif membeli rumah....hahaha...daripada sibuk mencanang cerita sana-sini tapi tahun 2013 ni takde pun beli rumah....masih berbangga lagi dengan pengalaman silam. a

Aku masih membeli tapi target selepas ini (projek sure-win pada 2014) Jangan dok PM aku pula nak tanya projek mana sebab inilah peluang terakhir aku. Kalau tak dapat yang ini...maka akan bertukarlah portfolio penulis kepada rental play dan subsale...yang mana persaingan dia masih boleh tolerate lagi...