Tuesday, November 26, 2013

Orang Sebelah Jual Lagi Murah?

Mood menulis datang lagi minggu ini. Mungkin disebabkan ada pembaca yang setia seperti Salfhi -bila diprivatekan blog, buka balik blog, takde update pun dia tetap ada. Wajib TT di Segamat ni nampaknya.

Isu kali ini berkisar dengan kenapa orang sebelah, depan belakang kita jual rumah lagi murah daripada kita selepas VP?



Perkara pertama yang perlu kita check adalah HARGA BELI. Selalu saya memang simpan semua harga beli bagi unit-unit yang sama dengan kita. Developer sekarang kreatif, rumah depan padang mahal, berdepan simpang dan mengadap barat murah, mengadap selatan mahal, tepi HTC kabel murah. Cuba tengok contoh harga di atas yang saya dapat daripada developer seminggu sebelum launch. Setiap baris harga lain, kalau ikutkan intermediate range dia daripada 580k sehingga 620k (40k tu beza dia).

Al-kisahnya satu hari agent tanya berapa kita nak jual, kita pun buka harga. Dia komplen kata rumah hujung jual murah 40k daripada kita. Kalau kita tiada info harga-harga ini, besar kemungkinan kita pun terikut dengan pujukkan agent tu. Tapi saya tak bolehlah nak dikelentongnya, sebab rumah saya ada back yard 15 kaki takde rumah orang, rumah hujung 5 kaki jer dan ada rumah orang. Justifylah 40k tu.

Memang semuanya bergantung willing seller willing buyer, desperate seller memang akan jual murah. But the point I was trying to explain here jangan kita terikut-ikut turunkan harga disebabkan perkara-perkara yang boleh dielakkan seperti di atas.

4 comments:

salfhi said...

Sogan pulak ado namo den dlm posting.. Tulis je bro, ada je org baca.. Kdg2 bnda nmpk kecik tp x tepikior dek org ln

khairul fauzee said...

Mohon join TT segamat.... :)

azizi said...

jauh nar segamat... buat putrajaya dulu bro...saya nak join

dzirhans said...

Klang Valley dah x perlu..dah ramai otai..Segamat xde lagi..