Thursday, December 12, 2013

Syarat Pinjaman Perumahan

Mungkinkah anda mengalami masalah yang sama? Kelulusan pinjaman perumahan mestilah disertai dengan pakej-pakej yang tidak dikehendaki di bawah. Malas nak berdalih lagi, ikutkan sahajalah rentak banker pada akhir tahun ini:

a) Membuka akaun simpanan atau akaun semasa bank berkenaan.

- justifikasi kena subscribe "direct debit" untuk bayaran ansuran bulanan.

- kalau ada 4 housing loan bank yang berlainan, kena buka 4 akaun bank.

- sebab itu aku malas nak apply loan bank pelik2 dah. Sebabnya malas nak maintain banyak2 akaun.

b) Kena apply Card Credit. Aku memang pantang dengan Credit Card. Pantang nampak asyik berbelanja tak ingat dunia. Terbaru balik kerja tengok post box ada Crdit Card sampai VISA Platinum Islamic dengan credit limit 45k. Wowowowo boleh bayar deposit rumah dengan jumlah sebanyak itu.

c) Dijangkakan akan ada telemarketeer telefon nak jual insuran nyawa pulak. Yang ni boleh tolak sebab insurans nyawa dah ada.


4 comments:

salfhi said...

Telemarketer insurans mmg x larat nk lyn.. Blh kata tiap bln call.. Mcm cc plak cimbeng ada call 2 mnggu lps.. Pre-approved katanya..

hafez said...

Credit card ni syok klau credit limit tinggi. Sebab, bila ada promosi quick cash, kadar faedah serendah 3.99% per annum. No processing fee, no penalty utk full settlement.

hafez said...

Credit card ni syok klau credit limit tinggi. Sebab, bila ada promosi quick cash, kadar faedah serendah 3.99% per annum. No processing fee, no penalty utk full settlement.

sari said...

Da 3 kali apply credit card cimbeng, x lepas2. Bila apply loan bole lepas pulak, heran den.