Wednesday, December 31, 2014

Rumah Baru Diserang Anai-Anai – Part 2

Dalam dok ding dong-ding dong, aku tak sedar yang anai-anai itu telah mengganas lebih teruk. Spray tu hanya berkesan untuk area yang kita spray sahaja. Lepas itu dia merebak ke kawasan yang lebih besar sehinggalah menghabiskan kayu-kayu pada satu dinding.

Aku mulai cemas. Nampaknya memang tak boleh diamkan ni. Habis rumah ini nanti nampaknya dikerjakan anai-anai. Aku gugel kat web site dan nampak seorang mamat ni yang buat termite control guna sistem SENTRICON.

Dia datang rumah dan ketuk-ketuk sana sini dan seterusnya dia suggest untuk gunakan kaedah "baiting". Spray memang tak berkesan, termite control yang cucuk tanah tu pula boleh buat later.

Aku pun tak faham sangat apa yang dia explain tapi sebenarnya kaedah ini boleh buat sendiri. Beli sahaja Termite DIY yang banyak dijual di pasaran. Cuba kita tengok step-stepnya kat bawah ni:

a) Melalui kaedah ini, dia ada bagi benda macam tepung putih, plastik dan kotak.

b) Buat lubang dalam plastik, letakkan pada spot-spot yang ada anai-anai dan tutup kotak tadi.

c) Tepung itu macam makanan anai-anai tapi sebenarnya adalah racun.

d) Lepas makan tu, anai-anai akan bawa tepung tu balik ke koloni mereka dan dimuntahkan untuk dimakan oleh koloni-koloni yang lain.

e) Koloni anai-anai itu collapse, bila permaisuri pun termakan tepung itu, seterusnya mati dan tak boleh bertelur lagi.

Sebab aku lambat sangat bertindak, ia mengambil masa lebih kurang 1 bulan dan 2 minggu juga untuk bunuh keseluruhan koloni anai-anai tu. Pada masa sebulan yang awal tu nampak memang anai-anai pekerja dah mati. Bila anai-anai pekerja mati, keluarlah anai-anai soldier pula. Ambik 2 minggu jugalah nak bunuh anai-anai soldier ni dan seterusnya keselruhan koloni.

Aku memang dah serik sekarang, kalau nampak je semut putih tu kat mana-mana, rasa trauma pun ada.



Monday, December 29, 2014

Rumah Baru Diserang Anai-Anai – Part 1

 


Luluh hati ini bila tengok rumah yang baru dapat kunci telah diserang anai-anai. Tengok foto di atas dah tahu betapa teruknya anai-anai ini bila menyerang. Habis kayu-kayu semua di lanyaknya. Macam manalah nak jual nanti atau sewakan rumah macam ni, aniaya je orang yang akan dapat rumah ini nanti. Mahu kena sumpah hari-hari dengan pembeli/penyewa ni.


Pertama kali tengok tu, cuma ada satu spot bunyi “tik tik tik”, bila korek-korek keluarlah semut putih. Sebagai orang yang tiada pengalaman, aku jangkakan ini hanyalah perkara kecil. Aku belilah spray untuk buang/bunuh anai-anai dan spray kat sekeliling spot tu. Lepas tu senyap kejap. Ingatkan kisah anai-anai ini berakhir di sini.

Aku complain lah dekat pemaju, kenapa rumah baru dah ada anai-anai. Check juga warranty derang memang ada cover termite control. Bila check betul-betul dan sempat bergaduh jugalah dengan developer, rupa-rupanya coveragenya cumalah:
a)      Spray satu rumah – cheapskate!!
 
b)      Lepas tu siap kata mungkin anai-anai datang daripada paip elektrik. Ada ke macam ni.


Memang pening jugalah aku cari info sana-sini, call developer mengenai warranty ni memang tak membantu sangat. Mulanya aku nak panggil jugalah untuk spray, tapi bila baca mengenai termite control ni, spray ni cuma akan membunuh anai-anai yang kat luar. Yang dalam kayu/ tanah, satu koloni dia tak akan mati, dia cuma akan berpindah ke tempat lain. Mungkin dia akan serang bahagian rumah yang lain atau berpindah ke rumah jiran.


Lepas tu aku terbaca pasal "baiting", next entry aku cerita pasal baiting ni yang aku rasa cara terbaik untuk membunuh satu koloni anai-anai termasuklah permaisuri dia.

 

Tuesday, December 23, 2014

Seri Binjai - Rahang, Seremban

Mendengar nama projek perumahan ini – SERI BINJAI, jangan pula keliru dengan projek mewah Binjai-Binjai lain sekitar KLCC seperti Binjai On The Park, Binjai 8 ataupun Binjai Residency. Saya sendiri pun pada awalnya tertanya-tanya juga, kondo mana lagilah yang nak dilancarkan di kawasan emas KLCC itu.

 
Melayari url ini, www.seribinjai.com merupakan projek perumahan bertanah (landed property) sebanyak 348 unit di kawasan Rahang, Seremban. Kalau orang yang familiar atau sudah biasa dengan area Seremban, memang tahulah lokasinya amat strategik iaitu:

a)      Kira-kira 10 minit pemanduan ke pusat bandar, 1km jaraknya dari Senawang tol dan juga berdekatan dengan Stesen KTM Senawang.

b)      Jaringan ke lebuh raya yang baik kerana berdekatan dengan rangkaian PLUS, LEKAS dan Seremban Middle Ring Road.
 
c)       Kawasan pembangunan sekitarnya juga telah mature dan adanya hypermarket seperti  Tesco Extra, Econsave dan juga MYDIN (yang akan dibuka).
 
d)      Berdekatan juga dengan pejabat-pejabat kerajaan seperti
  • JPJ Negeri Sembilan 
  • Jabatan Kastam Negeri Sembilan
  • Lembaga Pertubuhan Peladang
  • Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan
  • Hospital Tuanku Jaafar
 
Saya masih belum teruja sehinggalah terbaca mengenai developernya iaitu IJM. Reputasi IJM memang tidak perlu di pertikaikan lagi terutamanya di kawasan bandar Seremban ini. Sebagai pembeli rumah yang mempunyai pengalaman membeli rumah “hampir” terbengkalai atau lambat siap, saya memang sentiasa berjaga-jaga dengan faktor developer ini.

Apa yang paling menarik mengenai projek ini adalah konsep terancang perumahan eksklusif berpagar dan guarded (F&G), yang mempunyai hanya satu jalan masuk dan satu jalan keluar sahaja.


SEBABNYA mudah:
a)      Cuba bandingkan harga semasa (market price) kawasan perumahan F&G dengan kawasan perumahan tidak berpagar? Banyak bezanya tu!

b)      Cuba lihat kawasan perumahan yang dipasang pagar sendiri oleh persatuan penduduk. Nampak memang sangat tidak teratur.

c)       Pernahkah anda dengar pemasangan pagar tidak disahkan oleh pihak berkuasa tempatan?
 
Memang telah terbukti aspek keselamatan ini sangat penting dan ianya telah menjadi salah satu kriteria utama pembeli rumah. Di mana datangnya jiwa yang aman kalau hari-hari hidup dalam kerisauan memikirkan keselamatan keluarga kita.

Inilah keistimewaan projek Seri Binjai ini, sebab di Rahang, rumah-rumah teres yang ada di sana adalah rumah tidak berpagar dan guarded (F&G).



Sunday, December 21, 2014

Regia, Sime Darby Elmina - Progress Dec 2014

Benda yang paling menakutkan dalam pelaburan hartanah adalah bila rumah tak siap. Lagi mengerikan kalau developer itu pula bankrup. nak saman pun tak tau boleh dapat gantirugi ke tidak. Kalau setakat delay 3-6 bulan tu bolehlah tahan lagi, tapi kalau delay bertahun-tahun tak ke haru jadinya.

Aku sempat melawat tapak Regia, salah satu projek Sime Darby Elmina awal December hari tu. SA kata VP bulan May 2015. Nak tengok jugalah boleh ke siap pada pertengahan tahun depan ni.

Bila sampai tu, kecewa jugalah tengok lanscape dia sekarang ni, berbeza sangat kalau nak dibandingkan dengan lanscape projek extravaganza dan meletup Eco Majestic tu ataupun yang rendah sikit tarafnya, Tropicana Heights di Kajang. Aku masih positif lagi, mungkin Sime Darby sekarang ni sibuk nak menyiapkan rumah-rumah projek yang awal.

Kalau tengok foto-foto kat bawah ni, InsyaAlah boleh siap Q3 tahun 2015.

Struktur rumah semua dah siap. Design yang moden.

Memang luas car porch 30 kaki ni. Boleh muat 2 + 1 kereta.

Lapang macam ni susah nak decorate ni nanti

Memang nampak luas
 
 

Thursday, December 18, 2014

Almyra Residences Bandar Puteri Bangi

Bandar Bukit Mahkota sudah bertukar wajah. Mungkin bertukar menjadi lebih baik ditangan developer tersohor. Siapa yang tak pernah dengar nama IOI. Nama township pun menjadi lebih komersil - Bandar Puteri Bangi.

Lepas tu bila dengar IOI PROP nak launch Service Apt 300k, rasa macam berminatlah juga. Lepas diskaun mungkin boleh dapat bawah 300k.... but yang tak syoknya harganya akan naik bila launch nanti.

Dulu dah pernah call bertanyakan projek Almyra Resinden ni. Ada 4 blok, 660 unit dengan 3 saiz yang berlainan:

a) 923 sqft
b) 1063 sqft
c) 1240 sqft

Kalau 300k/923 = 325psf. OK sangatlah tu.

Updated 4/1 - the price starts at 360,800


Thursday, December 11, 2014

Alam Budiman Shah Alam - Pangsapuri Mampu Milik By SHL




Memandangkan entry Pangsapuri Mampu Milik mendapat sambutan yang baik (ramai yang berminat) daripada pembaca semua, mari kita tengok satu lagi rumah dalam kategori ini.

Harganya di bawah 200k, 5 tingkat, Block 1 -12  dan unit-unitnya berjumlah 500++ sahaja.

Tuesday, December 9, 2014

Sentosa Setia Alam - More Information

Ada yang minta aku post lagi kalau ada foto-foto lain mengenai pangsapuri ini. Aku faham benar nak pergi Setia Alam tu jauh, petrol cost lagi, memanglah sangat tak berbaloi.


Boleh tengok layout kat atas tu, nampak functional-wise OKlah. Blog ni dah habis kuota agaknya sebab aku cuma boleh letak satu foto sahaja at every post (kecuali guna PICASA).

Keluasannya adalah 700sqt. Dengan harga 42k memanglah sangat murah kalau nak compare dengan harga Suria Raflessia 22Xk yang aku beli baru-baru ini. Keluasannya sama 700sqt. Kalau diikutkan jangkaan siap adalah pada pertengahan 2017.

Jumlah unit adalah lebih kurang ~800 unit. Rasanya takde lif sebab cuma 5 tingkat.

Kita tengok syarat kelayakan dia:
  • Pendapatan maksimum isi rumah adalah RM8,000.00 sebulan;
  • Pemohon (suami/isteri) tidak mempunyai sebarang jenis rumah kediaman di Selangor.
  • Pemohon bujang yang mempunyai tanggungan keluarga boleh memohon
  • Pembelian rumah untuk didiami dan bukan untuk disewa.


Friday, December 5, 2014

Sentosa - Pangsapuri 42k Di Setia Alam



Hari tu sempat pergi Setia Alam ambik kunci Seri Jati. Tetiba terpandang pansapuri di atas, mata terus melilau macam orang kena daun ketum cari SA.

SA cakap harganya 42k, requirement macam biasa under Perumahan Kos Rendah Kerajaan Selangor. Sesiapa yang layak tu, rajin-rajinlah daftar dan beli rumah ni.

Mana ada rumah harga 42k sekarang ni..

Monday, December 1, 2014

Melabur Pada Usia Senja

Sempat aku berhubung dengan My Sifu. Umurnya sekarang pun dah 40an++.

Dikhabarkan bank dah tak nak bagi dia loan lagi, pertama sebab umur dan keduanya komitmen semasa. Dia memang kaki jual-beli2 macam aku juga tetapi dipengakhiran episod, dia simpan harta yang tebaik dan tak menjualnya pada usia senja ni.

Aku terfikir macamanalah usia aku menginjak ke angka 40 nanti? Aku harap masa tu aku ada harta-harta yang terbaik sebagai persediaan persaraan dan eeducation fund yang cukup unuk anak-anak nanti...

Ajal maut ditangan tuhan... kita hanya merancang dan berusaha sehabis baik..

Wednesday, November 26, 2014

Soal Jawab Hartanah Untuk Newbie

Soalan :

Saya rasa macam nak pegang/ada duit 100k dalam tangan just in case ada emergency. Rasa-rasanya berbaloi tak kalau saya jual rumah saya sekarang.

Beli 200k, Nak Jual sekarang 350k.

Semua Kiraan hanyalah secara KASAR

Jawapan - betul dik, kalau ada 100k bawah bantal memang nyenyak tidur hari-hari.

Kita kira RPGT dulu:
RPGT 4-5 tahun adalah 15%
Kiraan kasar 22.5k (tanpa mengambil kira tolakkan)

Untung Kasar 150k-10k (misc charges) - 22.5k
Untung Bersih ~117.5k

Unless kalau memang sesak nak pakai duit, saya cadangkan hold for another year so that RPGT = ZERO. Beza RPGT from tahun keempat dan tahun kelima memang banyak, iaitu 15%.

Walaupun dijangkakan harga rumah tak naik sangat pada tahun 2015/2016 (kecuali pada kawasan hot yang dirahsiakan), tapi you dah boleh save kat RPGT, 22.5k tu. Sebulan banyak tu ~1800, sapa nak bagi.

Nak harapkan loan reduction mmg ciput dalam masa setahun, sebab 30 (pokok)-70 (bunga) concept, so memang tak boleh harap sgt walaupun yang membayar loan tiap-tiap bulan itu adalah penyewa.

Unless adik ni investor tegar seperti saya, barulah boleh jual sekarang. Sebab saya guna concept macam MLM. Jual satu dapat 117k tu, terus beli 4 buah rumah untuk dapatkan 117k x 4 profit masa depan dan seterusnya beranak pinak 117k x 4 x 4 pada cycle seterusnya....

Sunday, November 23, 2014

Pembeli Rumah Banyak Karenah

Dalam banyak-banyak buyer rumah aku, buyer yang terakhir inilah yang kiaranya mencabar jiwa dan tenaga aku. Selalunya nak sign SPA senang je, kali ni banyak pulalah condisinya.

Sebab aku pun nak belajar, jadi aku ikutkan sahaja rentaknya. Mungkin dia ada pengalaman pahit dalam jual beli rumah sebelum ini.

Mula-mula dia mintak record CTOS, sebab takut aku bankrupt or under legal preceeding.

Lepas tu dia mintak surat from developer yang mengesahkan unit tu aku punya.

Lepas tu mintak pulak surat yang mengatakan yang aku takde hutang apa-apa dengan developer dan maintenance office.

Hmmm...

Thursday, November 20, 2014

Begonia, Bellucia, Bartonia Setia Eco Hill

Please refer this LINK for the whole master plan of Setia Eco Hills.

I received an e-mail for the upcoming launch @Setia Eco Hill, the final phase of 20 x 70 Double Storey Terrace House.

Details:
a) Built-up from ~1930 sqft
b) Price from ~598k
c) Public launch 29 November


Monday, November 17, 2014

Bagaikan Pembeli Rumah Dari Syurga

Sebelum ini aku ada terbaca kisah blogger tulis penyewa impian dari syurga, tapi pernahkah anda mendengar kisah pembeli rumah dari syurga.

Betullah kata orang, penampilan luaran tidak menjamin dialah pembeli terbaik untuk rumah kita. Kalau berbaju HACKETT dah berkereta VW tak semestinya dia banyak "cash". Kisahnya pembeli rumah aku dengan baju kotor @mekanik (seperti yang aku ceritakan sebelum ini), aku memang tak yakin sangat pada mulanya, dengan dia ni.

Kenapa aku kata dia ni pembeli idaman? Cuba tengok kriteria-kriteria di bawah:

a) Deal nak beli rumah dalam masa sehari. Lepas call wife dia, terus cakap jadi.
b) Loan dia lulus dalam masa 3 hari.
c) Lepas seminggu terus sign SPA (pembeli biasa selalunya 3 minggu baru sign SPA).
d) Lawyer yang dia pilih memang superb servicenya.
e) Bila aku punya bank keluarkan balance loan, terus dia issue cheque balance utk bayar kat aku, Tapi lawyer hold dulu until process settle.
f) Bil Api Air semua dia yang potongkan. Aku cuma dtg TNB n SYABAS utk collect deposit api air je. Kalau buyer-buyer lain, selagi kita tak potong, selagi itulah dia pakai api air atas nama kita.
g) Dan hari ini aku nak tukar nama @MBSA, tup tup pegawai tu kata pembeli dah tukar nama.

Alhamdulillah....

Tuesday, November 11, 2014

SAPS - Semak Keputusan Peperiksaan Secara Online oleh Ibu Bapa

Maklumat kini boleh didapati di hujung jari. Peperiksaan akhir tahun telahpun berakhir, ibu bapa sekarang dah tak perlu tunggu kertas peperiksaan anak-anak, sebaliknya boleh check terus secara online di alamat berikut : SEMAKAN IBU BAPA

Ada sekolah yang menyediakan semakan seawal darjah satu tetapi kebanyakkannya bermula darjah empat.

Cool bukan...

Memang senang nak pantau prestasi anak-anak sebab result pertengahan tahun, akhir tahun, tahun lepas semuanya ada. Anak-anak pula dah tak boleh sorok paper kalau keputusannya kurang memberangsangkan.



Thursday, November 6, 2014

Gemilang, Kota Bayuemas - InP

IPHOME : Phase A13 Gemilang, Double Storey Terrace @ Kota Bayuemas is open for sale on 8 Nov 2014 from 10.00am to 5.00pm. Selling price from RM650,888. First Come First Served Basis. Bring BDraft / Cheque amounting to RM10,000.00 & 2 copies IC. Visit us or Call 03-3325 1700 for further details.

Size 22 x 80, Build-Up 2k++.

Tuesday, November 4, 2014

Masalah Sayangkan Rumah

Sebenarnya aku nak share lagi pasal Seri Jati yang baru dapat kunci. Janganlah bosan membacanya pulak. Btw aku masih tak ambik kunci sebab masih tidak berkesempatan.

Ada beberapa soalan yang datang ke dalam kotak e-mail aku:

a) Tuan saya pening dan tak tahu nak buat macamana dengan rumah tu. Sebenarnya saya sayang sangat rumah tu - Ini adalah masalah orang sayang nak jual rumah. Kalau tak nak jual, sewakan, senang cerita.

b) Rasa sayang sangat nak jual especially bila mengenangkan kena bayar RPGT 45-55k. Macam buang duit begitu sahaja - Betul saya ada perasaan yang sama.

c) Kalau diikutkan dah tak dapat harga < 200k untuk keluasan rumah 800++sqft - Betul.

d) Kalau saya jual, saya dapat cash > 100k. Nak juga merasa duit cash banyak macam tu - Kalau nak main flip dik, jual satu rumah beli empat rumah yang lain...jangan beli satu..joli katak sampai habis duit.

Sunday, October 26, 2014

Jual Rumah Ketika Dalam Pembinaan - Siri 2

Bang... boleh tak saya nak buat macam ni? Saya beli 2 rumah dalam pembinaan, nak jual masa siap kena tunggu 2 tahun. Kalau saya bayar booking ambik loan, buat SPA then jual, then rolling lagi beli 2 unit lain. Dalam masa 2 tahun saya boleh jual-beli2 at least 10 buah rumah.

Apa jawapannya? Jangan buat macam ni Dik.. nanti bila adik buat.. sure keluar pulak buku beli 20 buah rumah dalam masa dua tahun.

Prosesnya tidak semudah seperti yang anda fikirkan.

99.99% developer tak akan bagi proses tukar nama selagi rumah tak siap. Mana 0.01% tu? Sepanjang saya berkecimpung dalam bidang hartanah ni hanya satu kes sahih yang saya tahu, yang developernya bagi tukar nama.

Jadi kenapa nak jual juga?
Biasanya kes ini berlaku bagi projek2 yang hot. Orang nak beli tapi rumah dah habis. So buyer terpaksa beli dalam pasaran subsale.

Bila dah ada orang nak beli pada masa dalam pembinaan, untung pulak lumayan, terus lock harga buat SPA.

Lepas tu bila rumah siap, harga naik lagi 50k, menganga mulut?

Saturday, October 11, 2014

Strategy Hartanah "Cliche" 2014

Apalah yang cliche sangat tu?

Bunyi macam bagus je. Tapi the fact is fact, tahun 2014 ni adalah tahun di mana RPGT adalah pada tahap maksimum @30%, jadinya strategi kat bawah ni menjadi semakin relevan dan jadi paksa rela bagi segelintir pelabur hartanah.

Kita ambik contoh Apt Seri Jati, ambik avg jualan 310K (walaupun dlm FB ada yg dah jual lebih), gross dalam 150k. Cubalah kira RPGTnya pun dah 40k++.

Pilihan lain yang ada hanyalah:
a) Sewakan pada harga 900-1100. Dapatkan ROI barang seratus dua.
b) Jual selapas 5 tahun untuk elakkan RPGT.

Apakah impaknya?
a) Impak mmg sangat besar untuk pelabur IKAN BILIS yang mana Cash & DSR pun cukup2 makan
b) Lepas tu kena LTV70% pulak, komitmen boleh dicover dgn sewa tapi nak bayar 30% DP tu takkan asyik nak cari rumah below market (subsale) or harapkan rebate developer (undercon).

Dalam keadaan ini, hilanglah oppurtunity nak beli rumah lain sebab dah sangkut....

Thursday, October 9, 2014

Scarlet Phase 4 @ Bandar Rimbayu IJM

... received sms today on the newly launch double storey link, Rimbayu Phase 4.

RM0.00 RIMBAYU Phase4 balloting on the 12/10. Register at Rimbayu Office before 10am on 12/10. NRIC & 20k cheque payable to Bandar Rimbayu Sdn Bhd. No proxy allowed.

Price from 750k++ for 24 x 70.

Thursday, October 2, 2014

Jual Rumah Ketika Dalam Pembinaan - Siri 1

Sebenarnya ramai yang tanya aku soalan ini. Aku pada mulanya malas nak layan soalan-soalan sebegini sebab ianya akan mengundang pandangan dan juga reaksi negatif segelintir pihak, termasuklah pelabur hartanah sendiri. Keluarlah nanti ayat-ayat mengenai etika, keadilan dan sebagainya.

Sebelum itu aku dah remove bahagian komen blog ni, so nanti takdelah tulisan-tulisan yang menyakitkan hati. Blog aku pun, biaq pi aku nak tulias apa.

Sebagai mukadimahnya, aku bagitau caranya. Agent akan dok call-call rumah-rumah yang "hot". Dalam kes sekarang bagi rumah Seri Jati, memang tak pernah ada hari yang takde orang call.

Kalau dah dapat buyer sama ada cari sendiri atau melalui agent seperti biasa buyer akan bayar booking 2% atau 3% and kita akan keluarkan LOI.

Berkenaan SPA pula, ada 3 cara:

a) Kita tak buat SPA, hanya agreement kata buyer nak beli/ booking rumah sekian-sekian harga.

b) Kita buat SPA, tapi tak buat stamping.

c) Kita buat SPA dan stamping semua. Dalam kes ini, buyer dah boleh cari loan.

Kita sambung nanti apa kebaikan dan keburukan/ risiko bagi kesemua cara ini.


Friday, September 26, 2014

Saraca @ Setia Ecohill, Semenyih

Received SMS today, luckily they did not send the SMS at 6am like the previous phase.

RM0.00 [ECOHILL] Saraca (22'x75') soft launch, 27/9 (SAT), 9am. Bring RM20K Cheque, MyKad & Authorisation Letter(if any). 1st come 1st served. Info 0387242255
Project Details

a) DSL 22'x75' with BU: 2065 sf.
b) Price: RM670k onwards
c) Number of units: 91
d) Fenced & guarded

No quota for me to buy this one!





Sunday, September 21, 2014

Post Jualan

Jualan Rumah Sendiri telah berakhir, tapi masih ada kerja-kerja admin yang masih aku kena settlekan.

Aku selalu refer balik entry aku kat SINI, untuk pastikan aku tak tertinggal mana-mana item dalam tu.

a) Dapat cheque - Dah dapat dah semua. Dah selamat 30% simpan dalam bank, 40% bayar deposit rumah baru, 30% guna untuk holiday/ renovation rumah.

b) Duit lebihan MRTA bagi mereka yang mengambil MRTA.
Yang ni tak buat lagi, adalah dapat nanti dalam 1k kot.

c) Duit lebihan daripada Pinjaman Perumahan.
Dah dapat dalam 7k lebih kurang

d) Duit lebihan RGPT (Cukai Keuntungan Harta Tanah)
Dah dapat statement drp LHDN. Ada dapat duit lebih sikit kat sini.

e) Duit lebihan Cukai Tanah dan Cukai Taksiran.
Lawyer dah bank in amount prorated sebab aku dah bayar sampai Dec 2014.

p/s belum sempat pergi MBSA untuk tukar nama

f) Duit deposit api air.
Api dah potong sebab boleh buat kat mana-mana cawangan.
Outstanding - Air nak kena pergi SYABAS Klang. Jauhnya...

g) Duit Maintenance Fees - For Apartment/ Condo.
N/A

h) Kes jual rumah lebih atau kurang (dlm SPA).
N/A

i) LAD
N/A

j) Sewa semasa dalam proses belian
N/A

Friday, September 5, 2014

Pengalaman Bekerja/ Business Trip Di USA

Bila pertama kali dengar berita, yang aku kena pergi US selama 3 minggu, memanglah mengujakan sebab tak pernah pergi US kan. So far, paling jauh pun business trip ke EUROPE and AFRICA je. Tapi lama-lama tu bila beberapa kali dah pergi US ni, rasanya macam local outstation je. Cuma bezanya >24 jam duduk dalam flight, tulah yang paling membosankan.

Dulu ada hati juga nak belajar kat US tapi sebab English tu ke laut, manalah peluang tu nak datang. Tapi kawan-kawan yang belajar overseas dulu ada juga kata, pergi masa belajar dan bekerja memang lain sangat. Salah satu sebabnya adalah masa belajar duit pun tak berapa nak ada (average mereka bukanlah orang kaya), so nak jalan pun kira jalan budgetlah dok hostel, takdelah nak mewah-mewah sangat.

Preparation aku mudah je, pastikan semua dokumen cukup. Aku memang tak pernah bawak makanan sebab ada banyak restoran biryani atau restoran turki yang halal kat US. Ada satu restoran Biryani Gam Ayam, harganya cuma USD8.50, boleh makan 2 kali, tengahari dan malam sebab portionnya besar. Lagipun makan ni company tanggung, so memang takde masalah langsung.

Hari-hari makan Biryani Ayam/ Udang/ Kambing atau makanan Turki ni, boleh muntahlah juga. Selang-selilah dengan seafood.


Barang-barang keperluan lain macam US adapter, pakaian tu macam biasalah. Duit maksimum pun aku bawak so far USD1k, sahaja sebab kalau bawak lagi banyak, lagi lebihlah habis duit *mode pengsan*. Yang lain-lain aku pakai AMEX - credit card company (business expenses) atau personal credit card (untuk shopping personal). For personal credit card, kebiasaannya mereka nak tengok passport, so jangan lupalah bawak passport ketika shopping ni.

SHOPPING

Bagi mereka yang minat shopping ni memanglah "heaven" sangat. US memang kaya dengan konsep kedai OUTLETnya yang murah-murah, konsepnya kedai biasa tapi jual barang2 off season yang murah, contohnya Marshall, TJ-MAXX dan kedai budak2 mcm Carters, Osh Kosh etc. Aku dah dua kali beli luggage Samsonite kat Marshall ni.

Lepas tu kat Premium Outlet seperti biasa kena ambik masa satu hari especially kalau baru pertama kali pergi. Kalau kat Premium Outlet ni satu family besar aku memang dah pesan bag COACH. Ada jugak brand2 US lain macam Kate Spade, MK & Tory Burch tapi mungkin agak mahal untuk family aku yang kebanyakkannya orang kampung. Bag paling mahal mereka sekarang ni pun Carlo Rino je. Brand-brand EUROPE mcm Prada, LV, Chanel takde murahnya. Ada one time wifey mintak belikan Pandora, end up harganya lagi mahal.

Kalau jeans Levi's memanglah murah, 501 tu cuma USD29 & USD39, tengok pada designya. Jeans ni memang aku borong banyak. Satu lagi jam TIMEX tu harganya USD10-USD20 je, aku tengok kat Alamanda hari tu regenya 200++. Ramai member yang beli jam FOSIL. Aku ada juga jeling jam TAG yang harganya paling murah USD900.... gulp tak mampu rasanya.

Kalau baju budak2 jangan cakaplah, aku pun pening. Yang trip baru-baru ni aku tak beli langsung kecuali belikan orang sorang member yang baru dapat baby boy. Sekadar menyebut beberapa jenama OshKosh, Carters, Gap memang murah kalau bandingkan jenama yang sama kat Malaysia. Satu lagi mainan budak2, anak pompuan aku memang peminar tegar FROZEN, yang lelaki pulak Transformer, mainan yang boleh tukar jadi robot kete tu, kat Walmart harganya murah 50% daripada yang kat Toy Ur Us.

Kalau sapa-sapa yang minat baju Polo Ralph Lauren, memang berbaloi sangat beli. Sebagai penggemar tegar jenama ni, sekali pergi at least 4-5 helai aku beli.

Kalau diikutkan, 2 luggage aku sebelum ini memang penuh dengan pinggan mangkuk Corelle dan barang electric US e.g. Kitchen Aid. Contohnya mixer KA yang kat sini regenya hari tu dah tawar2 pun, masa homedec cuma dapat RM2300, kat US harganya cuma USD245. Pinggan mangkuk Correle harganya murah sikit daripada kat Australia. Tengok jugaklah kalau ada discount.

Kalau cerita shopping memang tak habis. Bila dah shopping ni kena entitle untuk claim VAT. Next entry kita citer macam mana nak claim VAT ni.

Friday, August 8, 2014

Revisit - Bangi Avenue

Kalau ada anugerah tulisan terbaik aku dalam blog ni, memang akan jatuh pada tulisan INI. Sampai sekarang masih ada lagi yang masih membaca entry tu. Dan beberapa kali ia telah di -LINK- kan dalam beberapa forum, antaranya forum tersohor lowyat yang sangat ramai pengikutnya itu. 

Dalam tulisan itu, aku ada tulis mengenai kenaikan harga minimum nanti adalah dalam 100k. Kunci dah dapat dan kalau tengok harga kat mudah sekarang, memang pun harga jual dalam 480k-520k. Memang tepat sangatlah tu, lebih 100k. Tahniah kepada semua pembeli...ada yang aku dengar beli 2-3 unit lagi...

Secara jujurnya aku memang TAK BELI. Aku ulang.. TAK BELI. Kenapa? Sebab masa tu aku ada banyak pilihan lain. Sampai tak tahu nak pilih.

Sebab-sebab lain adalah kerana:
a) Kena keluarkan deposit 10%.
b) Kena tunggu 2 tahun.

Sedangkan rumah lain yang aku beli hanya perlu keluarkan 0% (ZERO) deposit dan boleh siap kurang daripada setahun.

Ada yang tanya potensi fasa terbaru Bangi Avenue, yang 3 tingkat tu. Dari segi ruang, memang developer maximisekan sepenuhnya. 7 bilik tu dan 7 bilik air tu. Tapi aku macam kurang berminat sebab saiznya masih 20x70. Nampak rumah tu macam kurus tinggi dari luar. Rumah aku sekarang ada bilik di tingakt 3, dah 2 bulan aku tak naik...sakit kaki naik-turun2 daripada tingakt 3 tu.

Tapi harganya masih murah (588k) kalau nak compare dengan harga rumah sekitarnya.

Thursday, August 7, 2014

Pengalaman Menjual Rumah Sendiri - FINALE

Kita habiskan cerita flipping kita. Jom sapa mahu dibelanja, duit dah dapat. contact2lah aku.

 

Tapi knowing me, bila nampak cash > 150k tu aku jadi makin kedekut. 3 lagi rumah mungkin boleh dibeli. Tapi jangan dilupa juga bahagian orang yang memerlukan. Bukan semua orang senang macam kita.

 

Mari kita habiskan kronologi kita


a) 28 May - Jumpa dengan potential buyer

b) 31 May - Buyer sign Letter Offer to Purchase (dapat 2%)

c) 20 June - Loan buyer approved

d) 21 June - Sign SPA (dapat balance 8% - 2% RPGT)

e) 22 June - Bayar dis

e) 30 June - Lawyer request for redemption statement

f) 11 July - Bank Penjual issue Redemption Statement

g) 12 July - Lawyer bayar RPGT

h) 1 August - Buyer bank dah settlekan (f)... masa ni tak perlu bayar installment dah ..and rekod pun lenyap drp CCRIS...maksudnya boleh beli rumah lain!!

 

i) 4 August - Ada lebihan bila bank pembeli settlekan balance loan aku (banyak kali ni dlm 7k)

 

j) 8 August - Cheque ada di depan mata

 
 

Saturday, August 2, 2014

Jalan-Jalan LA Universal Studio Hollywood, California

Coretan kali ini adalah sambungan daripada cerita Jalan-Jalan LA di SINI.

Pening juga mula-mula nak decide pergi mana? Sebenarnya ada satu weekend sahaja untuk kami pergi berjalan-jalan. Memang dah shortlisted-kan tempat-tempat yang kami nak pergi, sama ada Las Vegas, San Francisco, Florida ataupun LA. Akhirnya kami pilih LA sebab terpengaruh dengan komen dan tulisan penyanyi YUNA, yang dah lama duduk menetap di LA.
Tempat pertama yang kami tujui adalah tak lain dan tak bukan - Universal Studio Hollywood, California. Nak compare juga dengan US Singapore, mana yang lagi best. Nak tengok studionya yang dikatakan sangat gah tu. Tiket nak masuk tu memanglah mahal, USD92 tu per person, tu belum bayar parking lagi USD17 untuk sehari. Untuk parking ni kitaorang memang kemut-lah, ambik yang paling murah, kiranya yang paling jauh daripada park. Yang paling dekat tu rasanya USD30++ juga rege parkingnya.

Jangan convert to RM kalau anda tak nak pening. Anggap sahaja ini peluang seumur hidup. Duit boleh cari lagi dengan menjual rumah baru nanti.
Garmin memang membantu, tapi berpusing-pusing jugakler nak cari parkingnya bila dah sampai kat bawah Universal City tu.

 

 


Otw to the park tu, kita shopping kejap. Jumpalah HRC kat situ dan borong barangan HRC yang biasa… hehehe. T-Shirt yang biasa putih tu regenya USD20. Murah jugaklah kalau nak compare dengan harga kat Budapest & Prague.
 
 
Lepas tu sempat pulak masuk kedai kasut ni.



Cuci mata sahaja sebab memang dah borong satu bag kasut ni masa shopping kat outlet tempoh hari. Lepas tu jumpa King Kong pulak. Aku pasti Si Nadot mesti terkejutlah jumpa makhluk ni kat sini.




Lepas beli tiket aku terus serbu STUDIO TOUR yang dikhabarkan sangat best tu. Kiranya aku ni adalah group pertama untuk hari tu.



Kita boleh pilih Tour Guide ni…nak English, Spanish or Mandarin. Mula-mula memang nak ambik Spanish sebab dapat A kononnya masa belajar kat U dulu. Tapi yang ada cuma pukul 11.00 pagi. Last2 ambik English jelah.

Station Pertama adalah LA Fire Department yang memang banyak digunakan dalam filem mahupun drama. So tak perlulah nak shoot dekat balai bomba LA tu.


Seterusnya adalah set pengambaran untuk bangunan-bangunan kat US ni. Dia buat bangunan kosong je, bila ada filem or drama nanti, baru dia letak signboard semua. Dia tunjukkanlah jugak filem-filem yang dah pakai bangunan-bangunan ni.




Ada jugak STAGE-STAGE yang tengah ada pengambaran di dalamnya, tapi kita tak boleh masuklah.



Seterusnya kami ke set pengambaran DESPERATE HOUSEWIVES. Memang cantiklah set yang dia buat untuk rumah Bree, Lynette, etc.




 

Station seterusnya adalah set yang digunakan semasa pengambaran "War Of The World", cerita Tom Cruise dengan budak kecik yang sangat comel tu. Nampak memang macam real-lah dia buat set pengambaran tu.









Oh dah terlalu panjang pulak entry kali ini. Kita sambung lagi nanti.

Friday, August 1, 2014

Loan Berdasarkan Net Price

Kegilaan membeli rumah, datang lagi pada musim perayaan ni. Tahun 2014 ni dah muncul bulan Julai dah, tapi prestasi aku sangatlah hambar, bagai prestasi pasukan kegemaran Piala Dunia - Sepanyol, so far cuma dapat tangkap satu unit sahaja. Prestasi paling buruk dalam 5 tahun kebelakangan ini.

Aku memang sanggup berhabis bergadai, korek-korek apa-apa simpanan cair (termasuklah duit simpanan tabung haji anak-anak - dapat duit nanti bayar balik?) yang ada untuk beli rumah baru ni. Dengan 70% margin untuk beli EVO SOHO hari itu, kira-kira dah kena keluarkan 50k jugalah as deposit.

Rumah kedua adalah dalam perhatian adalah Saville Kajang (less than 1km to the new MRT station - Kajang). Dah buat persediaan mental dan physical termasuklah clearkan komitmen yang ada untuk lepaskan loan. Dengan margin 70%, deposit yang kena bayar nanti adalah lebih kurang dalam 65k-70k. Unit dah pilih, unit cantik sebab ada orang cancel.

MALANGNYA bila tanya 2 orang panel banker, derang kata LOAN margin untuk projek ini adalah berdasarkan NETT after rebate. Hohoho > 100k jugaklah nak kena keluarkan duit as deposit tu. There...goes my Saville!!
Adakah ini petanda yang aku kena beli KERETA BARU??

Wednesday, July 30, 2014

Duit Raya Yang Tak Muncul

Duit raya yang dimaksudkan adalah duit bayaran ansuran bulan Julai bagi rumah yang telah dijual. Lawyer ada call last week katanya dalam minggu ini bank pembeli akan fully settle aku punya bank loan. Kiranya aku jimat 2.3k yang rasa-rasanya boleh aku sedekahkan sebagai DUIT RAYA.

Aku memang tunggu till the very last day untuk bayar ansuran bulan ni. Sehingga hari ni, bayang pun tak nampak lagi, memang kena bayarlah nampaknya.

Mungkin ada yang kata nanti aku dapat balik duit itu lepas bank campur+tolak+campur+tolak hutang semua. Ya betul tapi barang diingat aku sebenarnya hanya dapat 30% daripada 2.3k tu sebab 70% lagi adalah untuk bayaran faedah.

Koreklah apa-apa duit tepi untuk cover duit raya tahun ni...

Thursday, July 24, 2014

Seri Jati - Sewakan atau Jual?

Rasanya ramai pemilik Seri Jati (SJT) sekarang dihujani dengan panggilan-panggilan (P) daripada agent hartanah. Itu belum lagi Whatapps (W) dan SMS (S). Boleh dikatakan setiap hari ada sahaja 2-3 PWS bertanyakan pemilik SJT ni sama ada nak jual atau sewakan.

Aku ada tulis berkenaan Apartmen ini 2 tahun lepas kat SINI. Kita beratur ramai-ramai balloting dan pilih unit.

Sebelum ini SEWA memang pilihan terakhir dalam kamus pelabran hartanah aku. Tapi dalam keadaan sekarang:

a) RPGT yang tinggi (30%).
b) Sukar mencari hartanah under-con yang menepati selera dan citarasa sendiri.

Mungkin option sewa perlu difikirkan secara serius.

Kenapa nak sewakan?

a) SPA signed pada Ogos 2012, sepatutnya SJT siap pada Ogos 2015 tapi sekarang dah tgh tunggu CCC. Kalau jual sekarang memang buta-butalah kena RPGT 30%. Lainlah kalau dapat cash buyer atau nak guna once in a life exemption tu.

b) Harga SJT lebih kurang ~150k dan harga offer sekarang daripada agent adalah 300k-310k. Jadi RPGT tu kena lebih kurang 39K??? dapat kete BLM sebijik dengan amaunt sebanyak ni. Kalau sewakan setahun RPGT dah jadi 20%. Jadi untunglah dalam 15k reduction of RPGT plus 305 of monthly installment yang penyewa bayarkan.

Cons kalau sewakan?

a) Sewa paling tinggi for bare unit adalah RM900, kiranya dah termasuk maintenance fee lebih kurang ZERO cash flow.

b) Capital Appreciation - Aku rasa kalau jual dalam setahun lagi harga paling tinggi pun, boleh pergi paling 320k-340k (RM400 psf) sahaja.

c) High Density - Tahun depan the next phase Seri Intan (SIT) siap, jadi persaingan akan menjadi lebih competitive. Mungkin buyer akan beralih kepada SIT sebab lebih baru ataupuan environment SJT nanti jadi tidak berapa memberangsangkan (eg banyak foreigner etc).

d) Malas melayan karenah penyewa atau tersalah pilih penyewa.

e) SJT yang jauh daripada rumah kediaman sekarang. Leceh nak manage kalau ada apa-apa issue.

Tuesday, July 22, 2014

Pengalaman Menjual Rumah Sendiri - Part 6 - Jangkamasa Jual Beli

Pengalaman aku sebelum ini - paling cepat jual beli rumah adalah 3 bulan lepas sign SPA. Ini dah kira semua prosesnya memang smooth, takde sangkut kat mana-mana.

Untuk rumah yang baru ni, aku jangkakan MUNGKIN jualannya lebih cepat daripada 3 bulan.

Mari kita tengok kronologinya:

a) 28 May - Jumpa dengan potential buyer

b) 31 May - Buyer sign Letter Offer to Purchase (dapat 2%)

c) 20 June - Loan buyer approved

d) 21 June - Sign SPA (dapat balance 8% - 2% RPGT)

e) 22 June - Bayar dis

e) 30 June - Lawyer request for redemption statement

f) 11 July - Bank Penjual issue Redemption Statement

g) 12 July - Lawyer bayar RPGT

h) Next Step - Buyer bank akan settlekan (f)... masa ni tak perlu bayar installment dah ..and rekod pun lenyap drp CCRIS...maksudnya boleh beli rumah lain!!

...sambung bila dah habis semua prosesnya nanti.

Friday, July 18, 2014

Jalan-Jalan Los Angeles - Part 1

Alhamdulillah mungkin disebabkan nama aku takde MOHD atau Muhammad, pemprosesan VISA (vacation and business) ke US siap dalam masa satu hari. Interview pun berjalan dengan lancar sebab aku dah sediakan semua dokumen-dokumen secukupnya. Happy sakan bila dapat tahu VISA approved untuk 10 tahun.

Mengikut pengalaman 3 orang rakan sekerja sebelum ini, MOHD 1, MOHD 2 dan MOHD 3, semuanya memang bermasalah. Mungkin secara kebetulan sahaja dan aku agak-agak je sebab nama. MOHD 1 mengambil masa sebulan untuk siap, MOHD 2 approved 2-3 bulan juga dan yang paling teruk MOHD 3 hanya dapat VISA untuk 2 bulan. Tapi MOHD 1 cakap dia punya VISA lambat sebab muka dia ada rupa terrorist...lol...hmm macam-macam..WauAllah hualam.

Wife tak ikut kali ini sebab tuntutan kerja. Tapi dah pesan siap-siap kalau ada handbag kat bawah ni, wajib belikan untuk dia. Katanya penat dia jaga anak-anak sorang-sorang sebab aku pergi lama, 3 minggu. Lagipun aku "berhutang" dengan dia (JV) sebab jualan rumah baru-baru ini, aku tak belikan dia handbag lagi.

Agak-agak berapalah harga handbag ni?


Last-last aku tak beli sebab tak jumpa....yang aku jumpa brand-brand US macam COACH, Tory Burch, Kate Spade, MK etc..mungkin juga sebab aku cari kat Premium Outlet je.

Masa dekat atas flight tu ada pemandangan yang cantik. Kapten kapal announce kat Salt Lake City.

... foto Salt Lake City

Aku touch down LA pukul 9 pagi. Kat imigresen seperti biasa aku lepas, MOHD 1 tu kena tahan. Kena tunggulah jugak dalam 30-45 minit dia bersoal jawab dengan imigresen.

Airport LA ni boleh tahan juga besar dia. Tapi KLIA2 lagi bestlah aku rasa.

...foto LA Airport

Seterusnya aku naik shuttle bas pergi ke tempat sewa kereta. Ramai betul orang hari tu. Pilihan kereta sewa pun sangat terhad, banyak FORD dan CHEVY je. Kitaorang pun pilih FORD FUSION. Aku hanyalah sebagai co-pilot merangkap pembaca GPS sebab aku tak biasa pandu sebelah kiri. Surely makan jalan bertentangan arus kalau aku drive kat sana. GPS dia bagi Garmin, so okaylah senang nak operate.

...foto Ford Fusion

Malaysia Airlines MH17 Crash in Ukraine

OMG I could not believe hearing another sad news for my country, early morning today. After 2 previous postings about something really bad happenned to me, that was actually nothing comparing to this one.

A Malaysia Airlines plane en route from Amsterdam to Kuala Lumpur has crashed in eastern Ukraine (Donetsk Region).

There were 285 people and 15 crew members on board the Boeing-777 aircraft.

285 = 173 Dutch, 44 Malaysian, 27 Australian, 12 Indonesian, 9 British, 4 German, 4 Belgian, 1 Canadian, 1 NZ

We pray for you MH17....


Monday, July 14, 2014

Kecelakaan Di Boksburg

Kecelakaan itu seakan berterusan sehingga aku berada di luar negara. Aku mula melihat diri-sendiri dan bertafakkur sekejap sambil menilai diri dan melihat apa yang dah aku buat silap. Aku dapat rasakan naluri orang tua itu ada benarnya. Mak memang tidak berapa setuju dengan keputusan aku untuk bekerja di luar negara, tapi dia tidaklah sampai menolak keras my decision. Cuma dia nasihatkanlah "be careful" bekerja di negara orang terutamanya di negara yang tak berapa selamat tu.

Kejadian di ATM bank memang masih lagi terngiang-ngiang dikepalaku. Tak semestinya kejadian berlaku di luar negara, ia tidak boleh berlaku di KL. Segalanya berkemungkinan.

Pada suatu pagi yang ceria, kira-kira pukul 6 pagi, aku menuju ke sebuah bank yang berdekatan dengan rumah, Theda Oaks Residence. 6 pagi memang dah terang benderang sebab masa tu winter, habis waktu subuh  pukul 3-4 pagi, jadinya 6 pagi tu dah macam pukul 10 pagi kat Malaysia.

Aku beratur kat ATM ABSA bank dengan ada 2-3 orang di belakang aku.

Aku withdraw duit macam biasa sehinggalah orang belakang aku - black, mencuit bahu dan bagitau yang kad ATM aku jatuh. Aku macam terkejut macam manalah kad ATM aku boleh jatuh. Tanpa berlengah lagi, masukkan duit dalam wallet, ambik atm card daripada lantai dan pergi dari situ.

Bila sampai office hati aku macam tak tenang, aku terus buat panggilan ke bank.

Alangkah terkejutnya aku bila diberitahu oleh pihak bank yang mengatakan ada pengeluaran sebanyak ZAR2k pada hari tu. Aku dah keluarkan ZAR1k dan daily limit adalah ZAR2k, maksudnya si hitam jahanam tu dah curi duit aku ZAR1k.

Aku terpike balik, rewind kisah pagi tadi utk mengingati balik apa yang telah berlaku.

Teori aku lebih kurang macam ni:

a) Orang belakang aku memang dah plan nak buat kerja mencuri tu.

b) Dia curi tengok masa aku tekan pin number.

c) Pada saat aku keluarkan cash, dia jatuhkan kad ATM. ATM card sekarang takde nama dan aku pun tak check tandatangan kat belakang kad masa tu.

d) Bila aku ambik ATM kad kat lantai, dia ambik kad ATM aku kat mesin ATM.

e) Dia keluarkan 1k daripada mesin ATM. Kalau daily limitnya ZAR5k... habislah terbang duit aku ZAR4k hari tu.


Saturday, July 12, 2014

Dirampok Di KL Sentral

Cerita ni sebenarnya sudah basi, tetapi disebabkan masih ada lagi rakan-rakan yang bertanya, ada baiknya aku tulis kat blog ini sahaja. Jadi selepas ini, kalau ada siapa-siapa yang bertanya lagi tentang pengalaman hitam aku ni, aku mintak dia refer je kat tulisan aku ni. Mungkin sebelum ini anda ada dengar cerita yang sama daripada kawan atas kawan atau saudara atas saudara tapi kali ini korang dengar daripada mangsa itu sendiri.

Aku tulis ni bukan nak meraih simpati, cuma sekadar berkongsi pengalaman agar korang semua dijauhkan daripada benda buruk atau pengalaman hitam yang telah aku kena. Jangan bersimpati sangat sebab duit yang hilang itu dilindungi insurans, jadi secara moneytory-nya, aku memang tak rugi apa-apa.

Cuma benda yang lagi penting iaitu secara mentalnya aku agak down, trauma sampai sekarang kalau bawak cash yang banyak dan tak berapa sihat selepas kejadian. Btw life goes on, ada benda lain yang perlu difikirkan, komitmen kerja dan keluarga yang perlu aku bereskan.

Kejadian berlaku pada pukul 1 petang di KL Sentral, aku on the way nak balik rumah di Putrajaya naik ERL transit. Aku balik rumah awal sebab aku akan terbang pada tengah malam tu.

Pada ketika kejadian , aku ada cash ZAR9k, USD2.5k dan notebook office. Memang salah aku juga, bawak cash banyak kali ini. Biasanya aku bawak travellers cheque sahaja, tapi bila memikirkan aku akan kena komisyen mencekik dan menjerut leher di luar negara, aku fikir biarlah aku bawak cash sahaja.

Duit tu aku dapat daripada office (bukan bank), so aku tak rasa ada orang mengekori sehingga ke KL Sentral.

Aku terlewat 5 minit nak kejar train dan kena tunggu 25 minit lagi sebelum train seterusnya ke Putrajaya.

So aku terfikir nak beli paper to kill my 25 minutes of waiting. Disnilah segalanya bermula. Semasa aku masuk kedai buku N* itu, terasa macam ada 3 orang Indon sedang mengekori. Aku tak sedar apa-apa masa masuk kedai tu, sehinggalah pada ketika aku terasa ada orang sedang menarik-narik kaki aku.

Bila aku sedar, aku dah macam blur aku nampak 3 orang Indon tadi tu but aku macam bodoh dan melayang-layang. Seterusnya aku perasan dan sangat terkejut yang duit ZAR9k aku dah hilang, duit USD masih ada and notebook pun masih utuh. Aku dah rasa masa tu, tak lain dan tak bukan yang aku dah kena pukau. Cara dia menyedarkan aku adalah dengan menarik-narik kaki tadi.

Dalam keadaan mamai aku buat report polis dan kami ke kedai tersebut untuk melihat rakaman cctv. Polis kata kes aku bukanlah yang pertama, jadi sesiapa yang bawak banyak cash di KL Sentral, berhati-hatilah. Ada yang memerhati!

Melalui rakaman cctv, ada dua orang Indon ikut aku masuk kedai buku dan seorang perempuan menunggu dihujung satu lagi. Kedai tu macam pusingan U dan aku kena pusing mengikut arah jam sebab dua orang tadi dah block jalan aku. Kedudukkan aku kena pukau adalah "blind spot" dan tak dapat dikesan oleh cctv.

Jadinya perampok ni dah tahu dua benda:

a) Dia tahu aku ada bawak banyak cash (mungkin melalui ilmu hitam)
b) Dia tahu blind spot kedai tu.


Selepas itu, aku balik rumah dan terus demam 3 hari. Flight ditangguhkan. Ustaz yang aku jumpa tu kata, kuasa pukau dia agak kuat sebab semua orang yang ada dalam kedai tu tak perasan apa yang telah berlaku, bermaksud semua orang dalam kedai tu pun dah kena pukau.

Inilah kisah hitam itu. Aku berharap korang berjaga-jagalah kalau bawak cash dan jalan sorang-sorang. Ustaz kata banyakkan baca ayat kursi untuk menghalang kuasa jahat ni. Kalau ada teman lagi bagus.

Sampai sekarang aku memang trauma untuk bawak duit cash banyak-banyak kat KL Sentral, KLCC mahupun KLIA/ KLIA2.

Buat perampok-perampok itu, aku tak halalkan duit yang ko curi tu dunia akhirat. Tak akan kaya ko nanti dengan duit tu. Memang takde benda berfaedah lain ke yang ko nak buat.. !!!!






Friday, July 11, 2014

Loan Kena Reject

Dokumen yang lengkap seperti INI dan INI, masih tak menjanjikan loan approval yang mudah. LOAN KENA REJECT merupakan salah satu punca kekecewaan yang amat bagi pelabur hartanah. Ramai yang berminat untuk melabur tapi terbantut dek kerana bank tak nak bagi loan.

Untuk unit EVO SOHO ni, memang sangat sukar untuk aku mendapatkan loan. Kalau mengikut pengalaman aku sebelum ini pun, loan amount ~200k memang sukar sikit nak approved. Orang kata memang banyak songeh bank-bank ni. Kita tahulah banker cuma dapat komisyen ciput 2%, so dia malas nak layan sangat kalau apply sorang-sorang. Kalau bulk application, mungkin laju je banker ni.

Sebab utamanya adalah in-experienced banker. Aku dah komplen hari tu kat bank. Loan murah2 ni, dia assign kat banker-banker junior. CCRIS aku mmg agak complicated, so hanya banker yang berpengalaman je boleh faham.

Satu contoh yang senang, ada satu loan aku appear twice. Si banker junior ni still tak nak remove komitmen unless aku boleh produce surat drp bank tu yang mengatakan aku ada satu loan sahaja. Puas aku cakap loan amount sama, bank sama tapi dia tak nak remove jugak. Rasa nak lemp* pun ada.

Satu lagi sebab bank kata aku aggresive customer. That has got nothing to do with loan approval. DSR is OK...not relevant at all. Sapa-sapa yang pernah apply loan dengan bank E* mesti ada masalah yang sama dengan aku. Dia separatekan akaun untuk loan dan MRTA+legal fees. So kalau aku ada 5 buah rumah, dalam CCRIS dia akan appear 10 sebab ada 10 akaun.

Aku pulak yang kena prepare offer letter lama daripada semua loan bank aku. Tapi dah terlambat sebab 1st level approval pun tak lepas, macam mana nak proceed dengan HQ approval.

Dah kecewa ni, terpaksalah aku apply dengan bank satu lagi...

Sunday, July 6, 2014

Evo SOHO Bangi

All my FB frens, semestinya dah tahu my latest purchase iaitu Evo SOHO Bangi. Puaslah juga mencari-cari SOHO atau studio ni, namun akhirnya jodoh termeterai dengan Evo ni. Survey-survey juga SOHO kat Melawati, Putra Heights, Damansara, Shah Alam (selain Cyberjaya) tapi harganya memang tak terjangkau dek akal.

Aku ada tulis juga yang aku memang tengah mencari SOHO dalam POST sebelum ini.

Cuba mencari kelainan daripada belian-belian aku sebelum ini dan sebenarnya kalau aku terus dengan target yang seakan sama seperti sebelum ini, nampaknya macam busy menjual jelah aku setiap tahun daripada 2008 till 2017.

Kenapa aku nak beli Evo? semestinya faktor yang sangat penting - refer INI. Beli je aku dah dapat ~60k. Kalau 3.5 tahun lagi siap naik another 40K, senang-senang gross 100k dalam tangan. Ini merupakan konsep yang sama kalau kita beli rumah lelong dan subsale.

Btw aku dah cerita dengan beberapa orang konsepnya, nampaknya ada seorang dah beli dan 2 orang lagi masih KIV. Patutnya kita boleh share referral fee tu nanti....hehehe.

Tapi aku pun dah macam melanggar sumpah juga kali ini dan ditegur oleh beberapa rakan dalam FB dengan pembelian kali ini. Sebab pembelian aku sebelum ini sangat predictable:

a) Undercon landed freehold
b) Medium Apartmen freehold



Friday, June 27, 2014

Pengalaman Menjual Rumah Sendiri - Part 5

Kali ni kita cerita part nak claim RPGT. Bila PRGT ni dah naik 30%, kita kenalah claim semuanya apa yang boleh claim. Kalau kene reject nanti by LHDN at least kita dah try.

Sebelum aku ada cerita berkenaan dengan RPGT ni, Part 1, Part 2 dan Part 3.

Buka balik fail belian anda sebelum ini, make sure ianya kemas dan sangat organize macam INI.

Mintak maaflah ye tuan-tuan dan puan-puan pembaca semua. LHDN nak dua dokumen ini.

a) INVOICEsemua bil-bil yang kita nak claim exemption (mesti ada itemize)

dan

b) RESIT

Kalau takde dua benda ni, peluang anda hanya 20% sahaja.

Friday, June 20, 2014

Pengalaman Menjual Rumah Sendiri - Part 4

Ada orang hantar e-mail tanya macamana nak buat surat "Offer To Purchase ". Memanglah kena buat surat ni bila dah dapat confirm buyer dan nak terima 2% tu deposit daripada buyer. Kalau jual melalui agent senang je, agent yang keluarkan surat/form ni, kita just sign je. Tapi yang tak bestnya, 2% tu masuk kocek agent hehehe.

Yang penting kena dapatkan contact lawyer dulu. Kalau buyer takde contact (jarang-jarang berlaku), kita dapatkan contact lawyer untuk buyer.

Aku just copy Letter Offer to Purchase daripada agent sebelum ini. Takpelah plagiat, dia pun dah dapat 15k daripada penjualan rumah aku sebelum ini.

Format dia lebih kurang macam kat bawah ni, kalau korang biasa karang surat rasmi, macam itulah rupa dia:

-------------------------------------------
Nama, IC dan Alamat Seller

Date

To: Buyer

RE: OFFER TO PURCHASE

Kat bahagian ni tulis Property Details:
HSD, PT, No rumah, Jalan etc

Then tulis Seller is satisfied with the condition of the said property, hereby offer to purchase the Property on the following terms and conditions with the SPA Price stated below:

1) Payment

a) 2%...of X shall be paid being the earnest deposit simultaneously upon executing this letter.

b) 8% balance upon execution and signing SPA. Make sure buyer dah dapat loan masa sign SPA.

c) 90% to be paid 3 months after signing SPA. Kadang buyer nego 3 + 1, 5 ataupun 6 mths after dapat consent (for leasehold). Ikut budi bicara koranglah. Freehold biasanya 3 bulan dah settle.

2) Cara serahan kunci - 5 days after completion Sale and Purchase transaction.

3) Deadline untuk sign SPA.
Deadline sign SPA 21 hari daripada (a) above. Aku akan forfeit 1% kalau loan tak lepas (a), bunyinya macam kejam tapi kita kena profesional so that aku boleh filter hanya buyer yang betul-betul layak dan serius.

4) Default by parties after signing (a) - ni untuk protect buyer and seller.
Macamana kalau buyer tak nak teruskan pembelian after signing (a)..forfeit 100%

Macamana kalau seller tak nak teruskan urusniaga (eg dapat better offer)..etc

5) Tuliaslah terima cheque X amount payable to vendor.

Purchaser sign:


Seller Sign:


Saksi (biasanya Lawyer):


Tuesday, June 17, 2014

Pengalaman Menjual Rumah Sendiri - Part 3

Last week dah sign SPA. Nampaknya lawyer kali ni agak STRICT, aku kena sediakan semua dokumen-dokumen di bawah ni, baru dia bagi sign dan cheque additional 8% tu. Nak duit kenalah susah sikit...

a)      IC
b)      Copy of Quit Rent & Assessment 
c)       Copy for Issue Document of Title
d)      Copy of Bank Statement
e)      Copy of CCC
f)       Copy of SPA
g)      Copy of latest Electric/ Water Bil

For RPGT
1.       BE Form with LHDN Branch Office.

Cost Of Purchase
2.       Disbursement – Lawyer Developer
3.       Stamp Duty on MOT – Lawyer Developer
4.       Lawyers Fee for Loan Agreement
5.       MRTA for Loan

Cost of Sale
6.       Disbursement Fee – Lawyer