Sunday, January 12, 2014

Elmina - Garinia and Cressida SOLD OUT

Congratulations to Sime Darby and all Purchasers. I will let the pictures speak for themselves.

I was there because 2 of my friends were buying (for own stay) and speechless to see all units were snapped up by the purchasers.

I could see the same buyer profiles (like the 1st phase) were there and these profesionals, uncle2 and makcik2 are definitely non stop BBB.

GARINIA (24x79   Phase 1 - 748k min and Phase 2 - 778k min)


CRESSIDA (24x79   792k min)


Thursday, January 9, 2014

Pengiraan dan Penerangan Lengkap RPGT 2014 (PART 2)

Kalau diikutkan terlalu banyak senario-senario memeningkan yang berkaitan dengan borang CKHT ini. Antaranya kes-kes seperti di bawah ni:

a) Macammana kalau SPA tu ada 2 nama?

- dalam kes ini kena isi 2 borang CKHT, amaunnya semua bagi 2.

b) Macamana dah bayar 2%, tetiba jual beli kensel?

c) Macamana pula kalau dah bayar 2% tetiba nak mintak exemption yang sekali seumur hidup tu.

d) Macamana kes buyer nak naikkan harga SPA?

e) Macamana lawyer terlupa submit borang CKHT? ada tertinggal tolakan2 yang sepatutnya

Untuk penerangan PART 2 kali ini, Kita tak mau pening2, kita ambik satu kes aku yang sangat CLEAN. Nak isi borang pun senang, budak darjah satu pun rasanya tahu nak isi. Nanti PART 3, kita ambik yang complicated sikit.

Projek perumahan ini adalah projek DIBS, masa aku beli pun dah hampir 70% siap. Sangat MUDAH kerana tiada langsung kos yang terlibat dalam proses jual dan beli. Borangnya ada kat bawah ni. Beberapa info terpaksa dipadamkan untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini.


 
 
 
Rumah ini aku beli pada bulan Julai 2010 pada harga ~480k (aku genapkan ke 480k sebab nak senang kira nanti). Pada masa tu rumah berharga 480k memang tak laku langsung. Orang kata memang harga tak masuk akal. Pedih juga telinga ni kena perli dengan orang yang tak faham kenapa aku nak beli rumah berharga 480k ni. Masa tu semua free, aku cuma keluarkan deposit 15k sahaja untuk rumah ini.
 
Setahun kemudian pada Julai 2011, aku jualkannya dengan harga 680k. Kalau ikut ROInya boleh tahanlah juga iaitu 1,333% dalam masa setahun.
 
Pada tahun 2011, rumah yang dijual dalam masa kurang 2 tahun, RPGTnya adalah 5%.
 
Jadi pengiraan RPGT adalah seperti berikut:
 
[Harga Jual - Harga Beli - Pengecualian diri (10k)] x 5/100
 
[680,000 - 480,000 - 10,000] x 5/100
 
= 190,000 x 5/100
 
= MYR9,500.
 
 
..... Bersambung di Part 3.
 
 


Tuesday, January 7, 2014

Pengiraan dan Penerangan Lengkap RPGT 2014 (PART 1) vs Cabaran Berdepan Lawyer Sengal

Di atas tanggungjawab sosial kepada semua pembaca, saya akan cuba menerangkan selengkapnya proses berkenaan dengan RPGT. Penerangan ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri yang telah beberapa kali menjual rumah serta pengalaman pahit manis untuk dikongsi bersama berhadapan dengan pegawai-pegawai LHDN, pembeli rumah serta loyer.

(disclaimer - sila call LHDN jika terdapat penerangan yang mengelirukan dan saya tidak bertanggungjawab di atas segala kerugian tuan puan)

Saya tergerak hati untuk menulis berkenaan RPGT ini disebabkan urusan jual beli rumah terakhir saya baru-baru ini yang rumit dibantu dengan lawyer yang memang hebat kesengalannya. Harapan saya agar tuan-puan mendapat sedikit ilmu dan tidak kerugian seperti saya. Kerugian dianggarkan dalam 10k.

Untuk newbie - RGPT adalah cukai yang dikenakan penjual ke atas jualan harta-tanah mereka dalam tempoh masa yang tertentu.

Aspek pertama yang penting dan perlu diambil perhatian adalah timing.

a) Bagi yang gunakan lawyer - yuran perkhidmatan RM300-RM350 biasanya dikenakan.

b) Kita boleh juga menghantar semua borang-borang (berkenaan RGPT) sendiri ke LHDN. Dah jimat kat sini. Pastikan borang dihantar di tempat yang sama dengan pejabat LHDN cukai pendapatan kita.

Dalam kebanyakkan proses permulaan jual-beli, pengiraanya adalah seperti di bawah.

Katakan anda jual rumah 100k.

1. Booking 2% atau 2k (kadang-kadang 3%) adalah untuk komisyen ejen.

Baki 8% masa sign SPA yang dibayar oleh pembeli dapat dibahagikan seperti berikut:

2. 6% atau 6k adalah untuk penjual

3. 2% atau 2k adalah untuk diremitkan kepada LHDN

- sebenarnya penjual hanya mendapat 6% sahaja dalam proses awal jual beli di atas.

*peringatan - kena jaga timing masa remitkan duit 2% kepada LHDN. Masa yang ada hanyalah 60 hari daripada tarikh SPA. Kalau anda atau lawyer tak bayar 2% ini, penalti kenaikkan cukai adalah tambahan 10%.

* sila minta salinan resit sekiranya bayaran adalah melalui loyer. Dapatkan juga "tarikh penerimaan dokumen" sebab kadangakala loyer sengal ni, hantar borang beberapa kali sebab kena kena REJECT (sebab tak complete). Kepentingan tarikh penerimaan dokumen akan diterangkan dalam Part 2.

* kalau ada masa, cuba dapatkan salinan borang CKHT daripada loyer sebelum dihantar kepada LHDN. Pastikan semua tolakkan yang dibenarkan (yang ada resit) semuanya ditulis di dalam tu. Tolakkan2 ini akan diterangkan dalam Part 2.

* sila dapatkan juga nombor telefon direct line RPGT LHDN and pegawai yang handle file kita.

bersambung di Part 2



Friday, January 3, 2014

TYPO - Pelancaran Garinia Elmina, Sime Darby

Pertama kali saya nak minta maaf disebabkan kesilapan info berkenaan pelancaran projek terbaru Garinia di Elmina. Seorang reader telah e-mail saya berkenaan kesilapan ini dan saya minta maaf banyak-banyak dan bertanggungjawab sepenuhnya apa yang saya tulis.

Nasib baik beliau sempat telefon office SD dan belum lagi drive ke KL tgh malam ini. Walaubagaimanapun dinasihatkan juga dalam post terdahulu untuk call sendiri SD office untuk confirmkan perkara ini.

Saya telah call my ELMINA's SA dan confirm sebenarnya launch esok adalah untuk staf SD sahaja. Public balloting adalah pada 11 Januari 2014. Jumlah unit untuk public hanyalah 60 (30 bumi dan 30 non-bumi).

Nampaknya memang ada petanda SOLD OUT dan dijangkakan kesukaran yang sengit untuk mendapatkan unit pada hari balloting itu nanti.

Thursday, January 2, 2014

Fairfield Residence Tropicana or The Launching of Garinia Elmina by Sime Darby

Developer sekarang memang kreatif, macam nak bagi nama anak, setiap projek yang dilancarkan, keluarlah nama canggih-manggih. Baru teruja dengan nama Fairfield, tapi mana boleh terlupakan Garinia Elmina by Sime Darby, the best place to stay ..chewahhh!

Dua-duanya Fairfield & Garinia memang market untuk orang ada-ada > RM700k. Bak kata seorang penulis tersohor RN yang dikagumi semangatnya, ada rumah rumah yang jenis "No Money No Talk", gelak besar aku bila baca dia tulis status ni dalam FB.

Garinia ELMINA by SIME DARBY will be launched this WEEKEND:

Date : 11th January 2014.
Time: 8.30 a.m. to 10 a.m. (Registration) / 10.30 a.m. (Balloting*)

Price : 748,888
Deposit : 30k by cheque
No of Units : ~140
Land Size : 24 x 79 (2379 sqt)
Orientation : East/ West

Call the SD Sales Office 03-7839 3888 for Details


See you there ...can this GARINIA be another success!!?

BBB mode still??