Wednesday, February 26, 2014

Pengiraan dan Penerangan Lengkap RPGT 2014 (PART 3) - Aku Dalam Dilema

Memang dipersimpangan dilema betullah, nak guna ke tak? bagus ke kalau guna sekarang? Itulah persoalan yang sekarang menerjah dan terngiang-ngiang dalam fikiran ni.

Yup - aku masih berfikir-fikir, bertimbang-tara sama ada nak pakai atau tak waiver sekali seumur hidup RGPT tu untuk jualan rumah yang terbaru.

Kenapa? sebab takut salah guna sekarang atau sepatutnya digunakan untuk rumah/ kedai yang paling menguntungkan. Macamana kalau 3 tahun lagi aku jual rumah dan untung 500k? 30% x 500k? dapat beli kereta CX5 cash tu.

Mungkin aku patut kongsikan apa consideration aku, moga memberi manfaat kepada pembaca-pembaca sekalian.

Faktor GO

1. Gunakan pada masa cukai RGPT paling tinggi. Setahu aku 30% adalah paling tinggi, jadi sekarang adalah waktu yang sesuai.

2. Gunakan masa kita dikenakan penalti. Kalau kita lari cukai atau tak isi borang RGPT, kita akan dikenakan cukai maksimum. Jadi kita boleh merayu untuk dapatkan pengecualian cukai masa masa ini.

3. Gunakan pada masa yang kita rasa itulah untung maksimum yang akan kita dapat. Kadang-kadang untung kita banyak tapi RGPT kita sikit sebab harga SPA adalah harga sebelum diskaun, tapi belakang mari kita dapat macam-macam diskaun, rebate etc. Hmm susah ni.

4. Tengok timing. Kalau kita kena tunggu 8 bulan lagi dan rumah tu akan mencecah usia 3 tahun, mungkin worth tunggu 8 bulan lagi untuk kurangkan RPGT daripada 30% kepada 20%.

5. Kalau boleh sewakan..sewakanlah dulu.

Faktor NO GO
2. Jangan gunakan pada rumah yang ada lebih satu nama (contohnya 2 nama) sebab kalau kita seorang yang nak ambik pengecualian cukai ini, pengecualian adalah 50% sahaja.

Thursday, February 13, 2014

CRISTA, Elmina By Sime Darby


ELMINA has become one of the most atonishing success stories for Sime Darby. I would anticipate the party would continue at least, until their next launch...the much awaited CRISTA. This is going to be the last series of the double storey link house at ELMINA GARDEN with a price tag less than 1M. The next launches (after CRISTA) will be very huge and wierd land sizes e.g. 90x59, 30x100 etc.


CRISTA is divided into 2 Phases: Phase 1 - 60 units (facing EAST/WEST) and Phase 2 - 64 units (facing SOUTH/NORTH).



It's targetted to be launched sometimes in March/ April this year. 




I have to agree that a good product will always come with a price....tentative price is 888k for Phase 1 with 30 x 69 land size and 2703 sqft build-up.


Tuesday, February 11, 2014

Bekerja Waktu Anjal - Flexible Working Hours

Telah disebutkan dalam budget baru-baru ini yang mengatakan kerajaan menggalakkan sistem bekerja waktu anjal. Namun tidak pula dijelaskan bila flexible working hours (FWH) akan dapat diimplementasikan. Kita tunggu dan lihat nanti.

Sebagai pekerja swasta yang majikannya menggalakkan FWH ini, aku memang menyokong 188% pendekatan ini. Dah 5 tahun aku berkerja di sini dan salah satu motivasi terbesar (selain gaji) untuk aku bekerja si sini adalah keanjalan waktu bekerjanya.

Memang bukan mudah implementasinya, malah modalnya juga besar termasuk menghapuskan 100% pemprosesan sistem fail manual. Mungkin ada juga rutin kerja yang tidak sesuai dengan sistem ini tapi ianya bukanlah alasan untuk for not considering the option.

Bila bercakap FWH ini, biasanya kita akan menyentuh 2 perkara di bawah ini.

1. Sistem 9 jam

a) Rasanya sistem ini dah banyak dipraktikkan oleh syarikat-syarikat tempatan. Kiraan 9 jam bermula daripada waktu kita sampai ke office.

b) Kalau ada kes kena ambik kunci rumah baru, bolehlah opt for flexi hour 8-12 rehat 3 jam dan sambung 3-7.

2. Sistem bekerja luar pejabat dan bekerja daripada rumah.

a) Boleh bekerja daripada hospital (dengan WIFI) sekiranya anak/ isteri masuk ward.

b) Bekerja daripada rumah sekiranya ada kontraktor atau planned delivery di rumah.

c) Bekerja separuh hari di rumah (another half day at the office) especially pada ketika anak sedang exam.

Saturday, February 8, 2014

Murni at Bandar Ainsdale, Seremban - Sime Darby

Affordable house not to be missed in Seremban...



Price = 348k
Land Size = 20 x70
Built-Up = 1492-1590 sqft

4 Bedrooms 3 Bathrooms

Sunday, February 2, 2014

Banner "HOUSE FOR SALE" Kena Buang

Tak tau apa masalahnya, aku dah tak boleh upload foto dalam blogspot ni. Tak mungkin dah exceed kuota. Ada tak sesiapa yang boleh bantu?

Minggu lepas aku ada update status dalam FB mengenai Banner-Banner kami yang kena gunting dan dibuang di kawasan Setia Alam. Bukan rumah aku sahaja yang kena tetapi rumah-rumah lain pun menerima nasib yang sama.

Agak-agaknya siapalah punya kerja ni? Aku ada suspect ejen-ejen otai kat situ (atau sesiapa yang bersangkut-paut dengan mereka-mereka ni) sebab yang pelik sangat, banner-banner mereka tak pula kena buang.

Aku dah bising-bising kat JAGA area tu dan dia pun tak sure siapa yang buat. Malah dicadangkan pula agar aku jangan tampal banner kat pagar, ikat kat area dalam rumah esp tingkat 1 sebab pendengki-pendengki ni tak boleh masuk rumah.

Ini kali pertama aku nak jual rumah sendiri, macam-macam pulak masalahnya. Memang pelik juga pada awalnya sebab selalunya dalam seminggu tu, mesti ada at least ada 5 calls daripada potential buyers nak tanya pasal rumah tu.

Tapi sejak 2 minggu kebelakangan ni memang takde orang call....bila check rupa-rupanya banner dah takde!

Mungkin ada yang tertanya-tanya juga kenapa aku nak jual sendiri sedangkan kalau guna ejen, seminggu je dah boleh "DEAL" rumah tu.

Sebab-sebabnya adalah:
a) Aku boleh kurangkan rugi RGPT 30% sebab kalau guna ejen, kena bayar at least 15k++ ejen fees.

b) Nak dapatkan hands-on experience. Benda nilah yang paling mahal..!

c) Aku tak RUSHING nak jual rumah tu...tengok dulu setahun macam-mana

Saturday, February 1, 2014

Laduree has arrived in Singapore

Entry kali ini cuma entry selingan.

Sometimes I do feel that this blog is too heavy. No space for some simple lifes to breath as they're full with property investment stuff.

Ketika sedang sibuk menemani wifey shopping dan menebar duit2 SGD di Orchard Road, aku terpandang satu banner LADUREE di Takashimaya, betul ke ni? Aku tinggalkan orang rumah yang sangat busy nampaknya dan terus ke kedai ni....heaven nampaknya bila terpandang the world's best known macaron makers. Tak perlu terbang ke Paris lagi, seberang tambak pun dah boleh merasa kehebatannya.

Harganya yang tak boleh tahan SGD3.80 per piece. Beli sesekali bolehlah kot..!