Friday, April 18, 2014

Terkena Batang Hidung Sendiri

RPGT 30% adalah noktahnya. Keputusan jual beli rumah dah tidak boleh diputuskan dengan cepat seperti dahulu. Sebenarnya memang terkena batang hidung aku sendiri, jika dulu semasa RPGT masih rendah pada kadar 5-15%, aku tak pernah memikirkan (dan tak consider langsung) option sewa. Tapi sekarang strateginya dah macam kena bertukar sedikit menjadi hold (sewa 5 tahun) dan jual.

Bagaimanapun keputusan menjual ini banyak juga bergantung kepada pencarian membeli property baru. Selagi tak jumpa yang berkenan dihati untuk tahun 2014 ni, selagi itulah aku tak terdesak untuk menjual rumah-rumah sedia ada. 

Ada jugaklah survey2 project terkini seperti di bawah ni. Tapi masih tak decide lagi disebabkan entry cost yang tinggi, 30% - rebate due to LTV.

a) Existing project - Bandar Rimbayu
b) Midfields 2
c) Saville @ Reko Avenue Kajang
d) Anggun @ Setia Alam

2 comments:

salfhi said...

nk membeli tesekat.. nk jual pn sama jgk.. penangan 30%

wtp.consultation said...

bandar rimbayu walaupun bukan freehold tapi branding IJM+keluasan hampir 2000ekar memang buat saya curious appreciation prospect in near future. Mungkin akan lebih nampak potensi bila WCE highway siap :)Existing access pun not bad lksa+kesas+saujanaputra(skve+elite). Terima Kasih pada IJM membantu menambah access pada jln kebun dan kampung lombong hehe