Friday, June 27, 2014

Pengalaman Menjual Rumah Sendiri - Part 5

Kali ni kita cerita part nak claim RPGT. Bila PRGT ni dah naik 30%, kita kenalah claim semuanya apa yang boleh claim. Kalau kene reject nanti by LHDN at least kita dah try.

Sebelum aku ada cerita berkenaan dengan RPGT ni, Part 1, Part 2 dan Part 3.

Buka balik fail belian anda sebelum ini, make sure ianya kemas dan sangat organize macam INI.

Mintak maaflah ye tuan-tuan dan puan-puan pembaca semua. LHDN nak dua dokumen ini.

a) INVOICEsemua bil-bil yang kita nak claim exemption (mesti ada itemize)

dan

b) RESIT

Kalau takde dua benda ni, peluang anda hanya 20% sahaja.