Wednesday, July 30, 2014

Duit Raya Yang Tak Muncul

Duit raya yang dimaksudkan adalah duit bayaran ansuran bulan Julai bagi rumah yang telah dijual. Lawyer ada call last week katanya dalam minggu ini bank pembeli akan fully settle aku punya bank loan. Kiranya aku jimat 2.3k yang rasa-rasanya boleh aku sedekahkan sebagai DUIT RAYA.

Aku memang tunggu till the very last day untuk bayar ansuran bulan ni. Sehingga hari ni, bayang pun tak nampak lagi, memang kena bayarlah nampaknya.

Mungkin ada yang kata nanti aku dapat balik duit itu lepas bank campur+tolak+campur+tolak hutang semua. Ya betul tapi barang diingat aku sebenarnya hanya dapat 30% daripada 2.3k tu sebab 70% lagi adalah untuk bayaran faedah.

Koreklah apa-apa duit tepi untuk cover duit raya tahun ni...

Thursday, July 24, 2014

Seri Jati - Sewakan atau Jual?

Rasanya ramai pemilik Seri Jati (SJT) sekarang dihujani dengan panggilan-panggilan (P) daripada agent hartanah. Itu belum lagi Whatapps (W) dan SMS (S). Boleh dikatakan setiap hari ada sahaja 2-3 PWS bertanyakan pemilik SJT ni sama ada nak jual atau sewakan.

Aku ada tulis berkenaan Apartmen ini 2 tahun lepas kat SINI. Kita beratur ramai-ramai balloting dan pilih unit.

Sebelum ini SEWA memang pilihan terakhir dalam kamus pelabran hartanah aku. Tapi dalam keadaan sekarang:

a) RPGT yang tinggi (30%).
b) Sukar mencari hartanah under-con yang menepati selera dan citarasa sendiri.

Mungkin option sewa perlu difikirkan secara serius.

Kenapa nak sewakan?

a) SPA signed pada Ogos 2012, sepatutnya SJT siap pada Ogos 2015 tapi sekarang dah tgh tunggu CCC. Kalau jual sekarang memang buta-butalah kena RPGT 30%. Lainlah kalau dapat cash buyer atau nak guna once in a life exemption tu.

b) Harga SJT lebih kurang ~150k dan harga offer sekarang daripada agent adalah 300k-310k. Jadi RPGT tu kena lebih kurang 39K??? dapat kete BLM sebijik dengan amaunt sebanyak ni. Kalau sewakan setahun RPGT dah jadi 20%. Jadi untunglah dalam 15k reduction of RPGT plus 305 of monthly installment yang penyewa bayarkan.

Cons kalau sewakan?

a) Sewa paling tinggi for bare unit adalah RM900, kiranya dah termasuk maintenance fee lebih kurang ZERO cash flow.

b) Capital Appreciation - Aku rasa kalau jual dalam setahun lagi harga paling tinggi pun, boleh pergi paling 320k-340k (RM400 psf) sahaja.

c) High Density - Tahun depan the next phase Seri Intan (SIT) siap, jadi persaingan akan menjadi lebih competitive. Mungkin buyer akan beralih kepada SIT sebab lebih baru ataupuan environment SJT nanti jadi tidak berapa memberangsangkan (eg banyak foreigner etc).

d) Malas melayan karenah penyewa atau tersalah pilih penyewa.

e) SJT yang jauh daripada rumah kediaman sekarang. Leceh nak manage kalau ada apa-apa issue.

Tuesday, July 22, 2014

Pengalaman Menjual Rumah Sendiri - Part 6 - Jangkamasa Jual Beli

Pengalaman aku sebelum ini - paling cepat jual beli rumah adalah 3 bulan lepas sign SPA. Ini dah kira semua prosesnya memang smooth, takde sangkut kat mana-mana.

Untuk rumah yang baru ni, aku jangkakan MUNGKIN jualannya lebih cepat daripada 3 bulan.

Mari kita tengok kronologinya:

a) 28 May - Jumpa dengan potential buyer

b) 31 May - Buyer sign Letter Offer to Purchase (dapat 2%)

c) 20 June - Loan buyer approved

d) 21 June - Sign SPA (dapat balance 8% - 2% RPGT)

e) 22 June - Bayar dis

e) 30 June - Lawyer request for redemption statement

f) 11 July - Bank Penjual issue Redemption Statement

g) 12 July - Lawyer bayar RPGT

h) Next Step - Buyer bank akan settlekan (f)... masa ni tak perlu bayar installment dah ..and rekod pun lenyap drp CCRIS...maksudnya boleh beli rumah lain!!

...sambung bila dah habis semua prosesnya nanti.

Friday, July 18, 2014

Jalan-Jalan Los Angeles - Part 1

Alhamdulillah mungkin disebabkan nama aku takde MOHD atau Muhammad, pemprosesan VISA (vacation and business) ke US siap dalam masa satu hari. Interview pun berjalan dengan lancar sebab aku dah sediakan semua dokumen-dokumen secukupnya. Happy sakan bila dapat tahu VISA approved untuk 10 tahun.

Mengikut pengalaman 3 orang rakan sekerja sebelum ini, MOHD 1, MOHD 2 dan MOHD 3, semuanya memang bermasalah. Mungkin secara kebetulan sahaja dan aku agak-agak je sebab nama. MOHD 1 mengambil masa sebulan untuk siap, MOHD 2 approved 2-3 bulan juga dan yang paling teruk MOHD 3 hanya dapat VISA untuk 2 bulan. Tapi MOHD 1 cakap dia punya VISA lambat sebab muka dia ada rupa terrorist...lol...hmm macam-macam..WauAllah hualam.

Wife tak ikut kali ini sebab tuntutan kerja. Tapi dah pesan siap-siap kalau ada handbag kat bawah ni, wajib belikan untuk dia. Katanya penat dia jaga anak-anak sorang-sorang sebab aku pergi lama, 3 minggu. Lagipun aku "berhutang" dengan dia (JV) sebab jualan rumah baru-baru ini, aku tak belikan dia handbag lagi.

Agak-agak berapalah harga handbag ni?


Last-last aku tak beli sebab tak jumpa....yang aku jumpa brand-brand US macam COACH, Tory Burch, Kate Spade, MK etc..mungkin juga sebab aku cari kat Premium Outlet je.

Masa dekat atas flight tu ada pemandangan yang cantik. Kapten kapal announce kat Salt Lake City.

... foto Salt Lake City

Aku touch down LA pukul 9 pagi. Kat imigresen seperti biasa aku lepas, MOHD 1 tu kena tahan. Kena tunggulah jugak dalam 30-45 minit dia bersoal jawab dengan imigresen.

Airport LA ni boleh tahan juga besar dia. Tapi KLIA2 lagi bestlah aku rasa.

...foto LA Airport

Seterusnya aku naik shuttle bas pergi ke tempat sewa kereta. Ramai betul orang hari tu. Pilihan kereta sewa pun sangat terhad, banyak FORD dan CHEVY je. Kitaorang pun pilih FORD FUSION. Aku hanyalah sebagai co-pilot merangkap pembaca GPS sebab aku tak biasa pandu sebelah kiri. Surely makan jalan bertentangan arus kalau aku drive kat sana. GPS dia bagi Garmin, so okaylah senang nak operate.

...foto Ford Fusion

Malaysia Airlines MH17 Crash in Ukraine

OMG I could not believe hearing another sad news for my country, early morning today. After 2 previous postings about something really bad happenned to me, that was actually nothing comparing to this one.

A Malaysia Airlines plane en route from Amsterdam to Kuala Lumpur has crashed in eastern Ukraine (Donetsk Region).

There were 285 people and 15 crew members on board the Boeing-777 aircraft.

285 = 173 Dutch, 44 Malaysian, 27 Australian, 12 Indonesian, 9 British, 4 German, 4 Belgian, 1 Canadian, 1 NZ

We pray for you MH17....


Monday, July 14, 2014

Kecelakaan Di Boksburg

Kecelakaan itu seakan berterusan sehingga aku berada di luar negara. Aku mula melihat diri-sendiri dan bertafakkur sekejap sambil menilai diri dan melihat apa yang dah aku buat silap. Aku dapat rasakan naluri orang tua itu ada benarnya. Mak memang tidak berapa setuju dengan keputusan aku untuk bekerja di luar negara, tapi dia tidaklah sampai menolak keras my decision. Cuma dia nasihatkanlah "be careful" bekerja di negara orang terutamanya di negara yang tak berapa selamat tu.

Kejadian di ATM bank memang masih lagi terngiang-ngiang dikepalaku. Tak semestinya kejadian berlaku di luar negara, ia tidak boleh berlaku di KL. Segalanya berkemungkinan.

Pada suatu pagi yang ceria, kira-kira pukul 6 pagi, aku menuju ke sebuah bank yang berdekatan dengan rumah, Theda Oaks Residence. 6 pagi memang dah terang benderang sebab masa tu winter, habis waktu subuh  pukul 3-4 pagi, jadinya 6 pagi tu dah macam pukul 10 pagi kat Malaysia.

Aku beratur kat ATM ABSA bank dengan ada 2-3 orang di belakang aku.

Aku withdraw duit macam biasa sehinggalah orang belakang aku - black, mencuit bahu dan bagitau yang kad ATM aku jatuh. Aku macam terkejut macam manalah kad ATM aku boleh jatuh. Tanpa berlengah lagi, masukkan duit dalam wallet, ambik atm card daripada lantai dan pergi dari situ.

Bila sampai office hati aku macam tak tenang, aku terus buat panggilan ke bank.

Alangkah terkejutnya aku bila diberitahu oleh pihak bank yang mengatakan ada pengeluaran sebanyak ZAR2k pada hari tu. Aku dah keluarkan ZAR1k dan daily limit adalah ZAR2k, maksudnya si hitam jahanam tu dah curi duit aku ZAR1k.

Aku terpike balik, rewind kisah pagi tadi utk mengingati balik apa yang telah berlaku.

Teori aku lebih kurang macam ni:

a) Orang belakang aku memang dah plan nak buat kerja mencuri tu.

b) Dia curi tengok masa aku tekan pin number.

c) Pada saat aku keluarkan cash, dia jatuhkan kad ATM. ATM card sekarang takde nama dan aku pun tak check tandatangan kat belakang kad masa tu.

d) Bila aku ambik ATM kad kat lantai, dia ambik kad ATM aku kat mesin ATM.

e) Dia keluarkan 1k daripada mesin ATM. Kalau daily limitnya ZAR5k... habislah terbang duit aku ZAR4k hari tu.


Saturday, July 12, 2014

Dirampok Di KL Sentral

Cerita ni sebenarnya sudah basi, tetapi disebabkan masih ada lagi rakan-rakan yang bertanya, ada baiknya aku tulis kat blog ini sahaja. Jadi selepas ini, kalau ada siapa-siapa yang bertanya lagi tentang pengalaman hitam aku ni, aku mintak dia refer je kat tulisan aku ni. Mungkin sebelum ini anda ada dengar cerita yang sama daripada kawan atas kawan atau saudara atas saudara tapi kali ini korang dengar daripada mangsa itu sendiri.

Aku tulis ni bukan nak meraih simpati, cuma sekadar berkongsi pengalaman agar korang semua dijauhkan daripada benda buruk atau pengalaman hitam yang telah aku kena. Jangan bersimpati sangat sebab duit yang hilang itu dilindungi insurans, jadi secara moneytory-nya, aku memang tak rugi apa-apa.

Cuma benda yang lagi penting iaitu secara mentalnya aku agak down, trauma sampai sekarang kalau bawak cash yang banyak dan tak berapa sihat selepas kejadian. Btw life goes on, ada benda lain yang perlu difikirkan, komitmen kerja dan keluarga yang perlu aku bereskan.

Kejadian berlaku pada pukul 1 petang di KL Sentral, aku on the way nak balik rumah di Putrajaya naik ERL transit. Aku balik rumah awal sebab aku akan terbang pada tengah malam tu.

Pada ketika kejadian , aku ada cash ZAR9k, USD2.5k dan notebook office. Memang salah aku juga, bawak cash banyak kali ini. Biasanya aku bawak travellers cheque sahaja, tapi bila memikirkan aku akan kena komisyen mencekik dan menjerut leher di luar negara, aku fikir biarlah aku bawak cash sahaja.

Duit tu aku dapat daripada office (bukan bank), so aku tak rasa ada orang mengekori sehingga ke KL Sentral.

Aku terlewat 5 minit nak kejar train dan kena tunggu 25 minit lagi sebelum train seterusnya ke Putrajaya.

So aku terfikir nak beli paper to kill my 25 minutes of waiting. Disnilah segalanya bermula. Semasa aku masuk kedai buku N* itu, terasa macam ada 3 orang Indon sedang mengekori. Aku tak sedar apa-apa masa masuk kedai tu, sehinggalah pada ketika aku terasa ada orang sedang menarik-narik kaki aku.

Bila aku sedar, aku dah macam blur aku nampak 3 orang Indon tadi tu but aku macam bodoh dan melayang-layang. Seterusnya aku perasan dan sangat terkejut yang duit ZAR9k aku dah hilang, duit USD masih ada and notebook pun masih utuh. Aku dah rasa masa tu, tak lain dan tak bukan yang aku dah kena pukau. Cara dia menyedarkan aku adalah dengan menarik-narik kaki tadi.

Dalam keadaan mamai aku buat report polis dan kami ke kedai tersebut untuk melihat rakaman cctv. Polis kata kes aku bukanlah yang pertama, jadi sesiapa yang bawak banyak cash di KL Sentral, berhati-hatilah. Ada yang memerhati!

Melalui rakaman cctv, ada dua orang Indon ikut aku masuk kedai buku dan seorang perempuan menunggu dihujung satu lagi. Kedai tu macam pusingan U dan aku kena pusing mengikut arah jam sebab dua orang tadi dah block jalan aku. Kedudukkan aku kena pukau adalah "blind spot" dan tak dapat dikesan oleh cctv.

Jadinya perampok ni dah tahu dua benda:

a) Dia tahu aku ada bawak banyak cash (mungkin melalui ilmu hitam)
b) Dia tahu blind spot kedai tu.


Selepas itu, aku balik rumah dan terus demam 3 hari. Flight ditangguhkan. Ustaz yang aku jumpa tu kata, kuasa pukau dia agak kuat sebab semua orang yang ada dalam kedai tu tak perasan apa yang telah berlaku, bermaksud semua orang dalam kedai tu pun dah kena pukau.

Inilah kisah hitam itu. Aku berharap korang berjaga-jagalah kalau bawak cash dan jalan sorang-sorang. Ustaz kata banyakkan baca ayat kursi untuk menghalang kuasa jahat ni. Kalau ada teman lagi bagus.

Sampai sekarang aku memang trauma untuk bawak duit cash banyak-banyak kat KL Sentral, KLCC mahupun KLIA/ KLIA2.

Buat perampok-perampok itu, aku tak halalkan duit yang ko curi tu dunia akhirat. Tak akan kaya ko nanti dengan duit tu. Memang takde benda berfaedah lain ke yang ko nak buat.. !!!!






Friday, July 11, 2014

Loan Kena Reject

Dokumen yang lengkap seperti INI dan INI, masih tak menjanjikan loan approval yang mudah. LOAN KENA REJECT merupakan salah satu punca kekecewaan yang amat bagi pelabur hartanah. Ramai yang berminat untuk melabur tapi terbantut dek kerana bank tak nak bagi loan.

Untuk unit EVO SOHO ni, memang sangat sukar untuk aku mendapatkan loan. Kalau mengikut pengalaman aku sebelum ini pun, loan amount ~200k memang sukar sikit nak approved. Orang kata memang banyak songeh bank-bank ni. Kita tahulah banker cuma dapat komisyen ciput 2%, so dia malas nak layan sangat kalau apply sorang-sorang. Kalau bulk application, mungkin laju je banker ni.

Sebab utamanya adalah in-experienced banker. Aku dah komplen hari tu kat bank. Loan murah2 ni, dia assign kat banker-banker junior. CCRIS aku mmg agak complicated, so hanya banker yang berpengalaman je boleh faham.

Satu contoh yang senang, ada satu loan aku appear twice. Si banker junior ni still tak nak remove komitmen unless aku boleh produce surat drp bank tu yang mengatakan aku ada satu loan sahaja. Puas aku cakap loan amount sama, bank sama tapi dia tak nak remove jugak. Rasa nak lemp* pun ada.

Satu lagi sebab bank kata aku aggresive customer. That has got nothing to do with loan approval. DSR is OK...not relevant at all. Sapa-sapa yang pernah apply loan dengan bank E* mesti ada masalah yang sama dengan aku. Dia separatekan akaun untuk loan dan MRTA+legal fees. So kalau aku ada 5 buah rumah, dalam CCRIS dia akan appear 10 sebab ada 10 akaun.

Aku pulak yang kena prepare offer letter lama daripada semua loan bank aku. Tapi dah terlambat sebab 1st level approval pun tak lepas, macam mana nak proceed dengan HQ approval.

Dah kecewa ni, terpaksalah aku apply dengan bank satu lagi...

Sunday, July 6, 2014

Evo SOHO Bangi

All my FB frens, semestinya dah tahu my latest purchase iaitu Evo SOHO Bangi. Puaslah juga mencari-cari SOHO atau studio ni, namun akhirnya jodoh termeterai dengan Evo ni. Survey-survey juga SOHO kat Melawati, Putra Heights, Damansara, Shah Alam (selain Cyberjaya) tapi harganya memang tak terjangkau dek akal.

Aku ada tulis juga yang aku memang tengah mencari SOHO dalam POST sebelum ini.

Cuba mencari kelainan daripada belian-belian aku sebelum ini dan sebenarnya kalau aku terus dengan target yang seakan sama seperti sebelum ini, nampaknya macam busy menjual jelah aku setiap tahun daripada 2008 till 2017.

Kenapa aku nak beli Evo? semestinya faktor yang sangat penting - refer INI. Beli je aku dah dapat ~60k. Kalau 3.5 tahun lagi siap naik another 40K, senang-senang gross 100k dalam tangan. Ini merupakan konsep yang sama kalau kita beli rumah lelong dan subsale.

Btw aku dah cerita dengan beberapa orang konsepnya, nampaknya ada seorang dah beli dan 2 orang lagi masih KIV. Patutnya kita boleh share referral fee tu nanti....hehehe.

Tapi aku pun dah macam melanggar sumpah juga kali ini dan ditegur oleh beberapa rakan dalam FB dengan pembelian kali ini. Sebab pembelian aku sebelum ini sangat predictable:

a) Undercon landed freehold
b) Medium Apartmen freehold