Saturday, October 11, 2014

Strategy Hartanah "Cliche" 2014

Apalah yang cliche sangat tu?

Bunyi macam bagus je. Tapi the fact is fact, tahun 2014 ni adalah tahun di mana RPGT adalah pada tahap maksimum @30%, jadinya strategi kat bawah ni menjadi semakin relevan dan jadi paksa rela bagi segelintir pelabur hartanah.

Kita ambik contoh Apt Seri Jati, ambik avg jualan 310K (walaupun dlm FB ada yg dah jual lebih), gross dalam 150k. Cubalah kira RPGTnya pun dah 40k++.

Pilihan lain yang ada hanyalah:
a) Sewakan pada harga 900-1100. Dapatkan ROI barang seratus dua.
b) Jual selapas 5 tahun untuk elakkan RPGT.

Apakah impaknya?
a) Impak mmg sangat besar untuk pelabur IKAN BILIS yang mana Cash & DSR pun cukup2 makan
b) Lepas tu kena LTV70% pulak, komitmen boleh dicover dgn sewa tapi nak bayar 30% DP tu takkan asyik nak cari rumah below market (subsale) or harapkan rebate developer (undercon).

Dalam keadaan ini, hilanglah oppurtunity nak beli rumah lain sebab dah sangkut....