Monday, November 16, 2015

Peluang Keemasan Membeli Rumah Di Shah Alam 2

Pada hari Ahad, 29 Nov 2015, sila kosongkan jadual anda kerana akan berlangsungnya Seminar Hartanah di Shah Alam 2. Seminar yang bermula pada pukul 10 pagi sehingga 12 tengah hari ini akan mengupas segala rahsia, teknik dan tips membeli rumah daripada blogger pelaburan hartanah yang tidak perlu diperkenalkan lagi iaitu Saudari Rohaniah Noor, yang juga merupakan jurulatih dan penulis buku hartanah.

Jangan lepaskan peluang keemasan ini untuk menghadirinya di Shah Alam 2. Sila rujuk flyer di bawah ini untuk maklumat yang lebih detail. 

Sunday, November 15, 2015

Jual Rumah Leasehold Daripada Bumi Kepada Non Bumi - Part 3

Sambungan Part 1 dan Part 2.

Kisah status hartanah leasehold memang agak samar-samar. Memang tiada dinyatakan bumi lot di mana-mana tapi sekatan itu sebenarnya ada, tetapi dalam bentuk yang kita tak terjangka. Saya pun terkejut bila mengikuti kes kawan saya ini. Banyak benda yang kita rasanya senang tapi sebenarnya rumit.

Jadi berhati-hatilah ye. Kalau tidak mahu ambik risiko, jual jelah kepada bumi buyer. Kes in di Selangor, negeri-negeri lain macam Kuala Lumpur, Johor, Penang saya tak pernah dengar lagi

Risiko pertama adalah prosesnya yang mengambil masa yang panjang. Harus diingat stage pertama adalah mendapatkan kelulusan Local Council. Saya kirakan bagi kes ini, lebih 9 bulan baru dapat kelulusan. Adalah juga disebabkan dokumen-dokumen yang tak lengkap oleh lawyer yang menyebabkan kes ini berjalan sangat perlahan.

Seterusnya ada clause yang agak mengejutkan yang membolehkan kebenaran oleh local council. Seller, Buyer, Agent dan Lawyer (yang biasa bukan kes macam ni) semuanya terkejut !@!!




Sunday, November 8, 2015

Jual Rumah Leasehold Daripada Bumi Kepada Non Bumi - Part 2

Ini adalah sambungan kisah INI. Biarlah aku share kisahnya di sini. Jalannya memang sukar dan sangat berliku. Aku yang mendengarnya pun pening dan give-up, apatah lagi bahu yang memikul.

Kalau kita dimomokkan dengan kisah-kisah yang mudah dengan urusan jualan sebegini, aku rasa mereka-mereka ni tipu.

Kisahnya bermula dengan pencarian lawyer yang berpengalaman. Tak semua lawyer yang nak ambik kes sebegini. Sebab kesnya pasti meleret-leret.

Mencari lawyer pun satu hal, dah call 4-5 lawyer, semuanya tak nak ambik kes ni. Sehinggalah berjumpa satu lawyer hebat ni yang biasa buat kes macam ni.

Bersambung di Part 3.




Thursday, October 29, 2015

Danau Perintis, Shah Alam 2 - Semi D's In the Sky

Perbandaran Shah Alam 2 yang dibangunkan oleh Pemaju IJM Land memang tidak perlu diperkenalkan lagi. Kalau dahulu orang akan secara sinis berkata hmm… jauhnya tempat ni ataupun yang lagi sarcastic berkata kenapalah membeli rumah dekat tempat jin bertendang tu.


Tapi kini persepsinya berubah dan bertukar 360 darjah. Ramai yang telah membeli rumah di kawasan ini setelah melihat potensinya dan juga harganya yang masih dalam lingkungan jangkauan kebanyakkan rakyat Malaysia.  

Dengan jaringan lebuh raya sedia ada iaitu LATAR dan GUTHRIE Corridor, aksesnya memang sangat mudah. Ditambah pula dengan rancangan pembinaaan lebuh raya DASH yang telah diluluskan, sudah pastinya akan merancakkan lagi pembangunan di keseluruhan kawasan Puncak Alam. Anda boleh bayangkan kenaikan hartanah di sini selepas DASH mula beroperasi nanti.  

 
 
Berkonsepkan Resort Style Living - Danau Perintis merupakan apartmen pertama yang akan dibina di Shah Alam 2. Apartment 15 tingkat ini akan dilancarkan pada bulan Januari 2015 dan dijangka siap dalam masa 3 tahun.

 
Sesuatu yang menarik mengenai Danau Perintis ini adalah rekabentuk "SEMI D" bagi semua unit-unitnya. Rekabentuk ini memang trend sekarang bagi kondominium "ada kelas" dengan semua unit-unit akan mendapat cukup pencahayaan dan udara. Takdelah nanti terasa berkepam dan gelap sahaja apartmen tu nanti.


 



Danau Perintis memang sangat affordable dengan harga 347K ni untuk keluasan 889 sqft.
Butir-butir mengenai apartmen ini adalah seperti berikut:
a)      Keluasan Tanah : 5.509 ekar. 

b)      Bilangan Unit : 1 Block (3 wings) 15 tingkat yang mempunyai 252 unit... unit-unit yang terhad dan berkepadatan rendah.

c)       Keluasan 889 sqft dengan 3 bilik dan 2 bilik air…. sesuai untuk own stay, family and pelaburan.

d)      2 parking lot.

e)       Harga rumah bermula daripada 347k.

f)      Pelbagai kemudahan seperti Kolam Renang, Gymnasium, Bilik Membaca, Children Day Care Centre, Tadika, MultiPurpose Hal/ Badminton Court, Cafeteria, Dobi, Surau dan sebagainya.


Boleh telefon no hotline : 03-33933103 untuk maklumat lebih lanjut.

Lokasinya memang strategik sebab berdekatan dengan UiTM Shah Alam. Nak shopping pun senang sebab dekat sangat dengan Tesco Puncak Alam dan Econsave. Jangan tak tahu McDonalds drive thru pun ada. Ditambah lagi dengan sekolah, medical centre, Stesyen Minyak Petronas Puncak Alam dan banyak lagi kemudahan-kemudahan untuk penduduk sekitar.


Monday, October 26, 2015

Mudahnya Mencari Penyewa!

Oleh kerana loan dah lepas, seterusnya boleh berkira-kira dan mencari penyewa. Jangan terkejut ye sebab developer mmg baik hati terus bagi kunci lepas dapat loan dan settlekan semua legal n GST fees.


Rasanya kena buat study sikit sebab kedai kanan kiri pun dah ada banner unit for RENT.


Pinjam telefon kawan dan telefon unit sebelah kanan... ROI 7 %.


Telefon unit sebelah kiri ... ROI 6%


... Aku ambik jalan selamat tengah-tengah 6.5%.


Satu pagi telefon berdering nak sewa kedai, aku bagi rate ROI 6.5% tu. Dia tak nego terus agree and nak jumpa utk sign agreement. Alhamdulillah rezeki datang dengan begitu pantas.


Dan petang tu aku jumpa ... *tahi kucing* basah kat laman. Baunya semerbak.


Aku urut dada, tarik nafas, tutup hidung buang tahi tu kat tong sampah. Kali ini aku banyak bersabar, aku tak menyumpah seranah owner kucing tu sebab tak jaga kucing mereka. Aku percaya ada orang cakap kalau kucing datang berak kat tempat kita tu... InsyaAllah dan kesabaran itu membawa rezeki..!!


Tuesday, October 20, 2015

Mencari Loan Dengan % DSR Paras Leher - Part 3

Sambungan kisah INI


Setelah puas berusaha, mencari sana sini, call banker buat rayuan dengan dokumen sokongan, akhirnya dapat juga pinjaman islamik daripada satu bank yang tak berapa gah ni, tiadalah juga ternama bank itu.


Rate yang saya dapat untuk kedai ini juga tidak menarik iaitu BFR 4.85% bagi loan berjumlah 200k. Nilah rate terbaik, nak nego pun bank tak layan sebab DSR yang dah sampai paras leher.


Alhamdulillah dengan rezekiMU.


Oleh kerana kedai mampu milik ni pun dah siap, episod seterusnya adalah mencari penyewa. Sesuatu yang saya tak berapa pandai especially nak handle penyewa-penyewa yang suka nego ni.


Thursday, October 15, 2015

Mencari Loan Dengan % DSR Paras Leher - Part 2

Sambungan kisah INI.


Bank-bank hebat, kiranya dalam TIER 1 telah reject my loan application.


Seolah-olah tiada pilihan, aku terpaksa dengan muka tak malu pergi kepada bank yang tak berapa famous. Kebetulan CIMB tak buat komersil loan, tak tahulah kenapa?? Aku contact sorang banker ni, kiranya my favouritelah dalam keadaan terdesak ni.


Dia OK je, mintak aku e-mailkan semua dokumen-dokumen berkaitan. Disebabkan status CCRIS aku yang tenat sampai ke paras leher, dia mintak supporting documents simpanan ASB yang menunjukkan aku ada at least 20% simpanan (at least sejak 6 bulan lepas) daripada harga kedai tu. Ini termasuklah page yang ada menunjukkan bonus/dividen untuk tahun 2013 dan 2014.


InsyaAllah... aku yakin loan aku akan lepas jua akhirnya..







Wednesday, October 14, 2015

D' Cassia D' Cerrum - Setia Eco Hill

Please refer my previous post HERE related to this project.

Lai lai lai... tommorow is the last day to join the crowd...



 
 

Friday, October 2, 2015

Mencari Loan Dengan % DSR Paras Leher - Part 1

Pembaca BLOG ni rasanya dah tahu aku tengah mencari loan. Refer LINK ni.


Strategi apa yang aku nak pakai agaknya?


Aku panggil strategi ni strategi main tarik tali. Kita tak boleh tunjukkan yang kita ni terdesak sangat, nanti terjerut leher sendiri.


Disebabkan harga hartanah low cost commercial ni murah, aku tahu banker tak akan berminat sangat. Berbezalah sangat kalau harganya 1 million, sudah pastinya ramai yang sanggup membantu. Kerja-kerja dan dokumennya sama tapi hasilnya ciput, lagipun loan aku mungkin tak akan lulus. Banyak juga banker yang dah meet kuota untuk tahun 2015. 


Logically siapalah yang nak tolong?


Biasanya aku 1st akan try Bank ni, yang aku panggil Bank Sombong. Sebab gaji aku semua masuk dalam ni. Walaupun aku dah tahu jawapannya, apa salahnya mencuba kan???

  

Thursday, September 24, 2015

Jemputan Menjadi Speaker Seminar Hartanah

Baru-baru ini saya dijemput untuk menyertai seminar hartanah anjuran Syarikat XXX. Ini bukanlah kali pertama saya menerima jemputan sebegini. InsyaAllah saya tak tipu benda ini dan yang menjemput itu juga memanglah bukanlah calang2 orangnya. Sebut nama mmg semua orang akan kenal.

Bagaimanapun, saya tolak dengan baik undangan itu disebabkan faktor-faktor persekitaran pada masa ini. Sebab utamanya adalah saya takut ia mengundang conflict interest dengan pekerjaan hakiki saya sekarang. Saya sayang sangat kerja sekarang, pengalaman bekerja yang saya tak akan dapat daripada syarikat lain walaupun saya pernah bekerja di dua syarikat gergasi di Malaysia. Tak mungkin saya akan resign kecuali company itu memang dah tak memerlukan khidmat saya suatu hari nanti.

Faktor-faktor lain mungkin juga disebabkan orang-orang di persekitaran saya yang tidak seiring dengan apa yang kita biasa dengar melalui seminar pelaburan hartanah itu sendiri. Mereka bekerja dan mempunyai lifestyle yang sesuai dengan income mereka. Sebab itulah saya hanya senyum kambing sedikit bila kita biasa dimomokkan dengan cerita jangan beli kereta mahal-mahal, Kiranya macam sumpahan dan seeloknya belilah rumah... juga dengan cerita delay gratification tanpa contoh yang betul-betul real dan juga disokong dengan credibility orang yang mengeluarkan fakta itu sendiri.

Saya memandang positif pendapat semua orang, tiada yang salah dengan semua idea-idea mereka.

Pendapat saya - paling utama adalah fahami kedudukan kewangan anda sendiri. Setiap bulan ia menunjukkan untung rugi dan perbelanjaan pendapatan kita. Jangan terlalu taksub membeli hartanah sehingga meletakkan diri anda lebih rendah daripada level yang sepatutnya.

Contohnya - kalau berpendapatan isi rumah net 10k, average populasi biasanya ada rumah teres dan kereta berharga 150k. Pelabur hartanah yang pada masa yang sama bekerja, sepatutnya lebih berjaya mungkin dengan kereta BMW ataupun memiliki rumah teres lot tepi/ kondo mewah ataupun semiD/Bungalow.


Tuesday, September 22, 2015

Membeli Lagi - Insaf Kejap

Dalam dok kata tak nak membeli, melihat keadaan ekonomi yang kian merundum. Aku TERbook satu lagi rumah kedai di kawasan rumah kos rendah.

Kiranya ini rumah kedai yang ketiga. Rumah kedai murah-murah sahaja ye tuan-tuan dan puan-puan. Tak mampu lagi nak beli rumah kedai dengan harga yang mencecah juta-juta. Doakanlah.. mungkin suatu hari nanti bila dapat ilham macam mana caranya nak beli kedai-kedai ni.. akan ku beli jua.

Harganya memang affordable dan sekali lagi.. keadaan ekonomi yang merundum ni memang sangat membantu. Sebab rumah kedai unit tepi jalan ni tersangat "HOT" dan dah ada orang dalam yang book pun, hold sampai 8 bulan, tapi still tak lepas loan.

Mungkin dah rezeki aku. Tapi tak boleh nak suka-suki sangat dulu, sebab tak tahulah kali ini ada ke tidak bank yang sudi bagi aku loan. DSR pun dah paras lepas leher, tak tahulah alasan apa aku nak bagi kali ini. Harapnya malam ni aku boleh dapat ilham masa tidoq. Sejujurnya aku bagitau je banker, DSR aku yang dah macam kapal karam. Harapnya ada yang sudi berjodoh dengan aku.

** WISH ME LUCK **

Akhir tahun 2015 dan tahun 2016 rasanya memang menguntungkan mereka yang ada kuota DSR yang lompang lagi. Ramai yang tak lepas loan jadinya peluang kita yang sebelum ini "tertutup langsung" nampaknya terus terbuka.

Kes saya di atas adalah satu contoh yang sangat bagus.

Kalau tahun 2012-2013, jangan mimpilah anda nak dapat offer sebegini, especially bila market commersial yang dipenuhi dengan orang-orang dalam dipersekitaran developer itu sendiri.


Sunday, September 20, 2015

Jual Rumah Leasehold Daripada Bumi Kepada Non Bumi

Mungkin ramai yang dah dengar kes jualan rumah leasehold daripada bumi kepada non-bumi. Yang ada clause "tidak boleh dijual tanpa kelulusan pihak berkuasa bla bla bla".

Aku pun ada dengar tetapi dah menjadi rasmi aku sendiri selagi aku nampak dengan kepala aku sendiri atau memang member tu kawan yang sangat rapat, aku tak berani nak share kes itu kat sini. Tak bestlah jugak setakat dengar-dengar kawan atas kawan ataupun sedara mak mertua punya adik punya menantu...



Member aku ni BERJAYA jual rumah leasehold dia kepada non-bumi di SELANGOR.

Setelah menunggu dan terus menunggu sehinggalah ada satu ketika, kedua belah pihak secara voluntary memang nak cancel je deal tu. Tapi lawyer ni tak berputus asa, tak tahulah entah berapa kali kena reject agaknya.




Akhir setelah hampir 9++ bulan menunggu, permohonannya diluluskan.....


Bro... kalau ko baca blog ni.. aku ucapkan "TAHNIAH".. first timer yang jual rumah dengan untung kasar > 240k++. Jangan lupa, payungkan aku ** TONY ROMAS ** ataupun tempat yang sewaktu dengannya.




Saturday, September 5, 2015

D'Cassia D'Camellia D'Cerrum Medium Cost Apartment Setia Eco Hill

Can D Series @Setia Eco Hill emulate the success of her elder sistas Seri-Seri @Setia Alam.

What do you think? still a good buy in 2015?

Thousands of registration again?


- will be launched in Oct 2015
Project Name : D' Cassia
Size : 850sqft
Price : 242k @270psf
3 Room 2 Bath
Orientation : North/ South
No of Units : 360
2 Blocks 18th Floor @ 10 units per Floor
4th Storey Car Parks

*Balloting*

One can also wait for the next launch - D'Camellia and D'Cerrum with bigger size - 950sqft/ 260k.



Thursday, September 3, 2015

Datum Jelatek

Beberapa minggu ni dapat sms mengenai projek ni. Location yg tidak dinafikan mmg superb, sepelaung je drp LRT. Designnya yg extraganz. Cuma regenya yg tak berapa nak mesra pengguna walaupun selepas discount/ rebate. Mungkin sesuailah dgn lokasi yg dekat KLCC...

**As Salam to Our Valued Clients.

Datum Jelatek, KL
Bridging The Community.

You are cordially invited to our Exclusive Preview at:-

DatumCorp International,
Level 24, Menara WorldWide,
Jalan Bukit Bintang, KL

Saturday (Sep 5, 2015)
10:00am to 4:00pm

Special packages & promotions with low entry cost applicable
Kind regards, DatumCorp.


Wednesday, September 2, 2015

Penangan Rumah Dua Nama

1. Sejak aku dapat cheque 2 nama daripada lawyer strict masa jual rumah dan
kena pula buka joint account utk cashkannya, aku memang rasa serik sangat.

2. Ditambah pulak rekod dalam CCRIS yang menunjukkan full loan walaupun loan tu share 2 orang. Memang tak smooth sangatlah kiraan DSRnya sebab bank kena buat explaination yg loan tu kena bagi dua.

3. Ditambah pulak kes LTV 70%... rugi sangat kalau loan guna 2 nama.

--------------------------------------------------------------------------------


Cerita-cerita kat atas tu dah lapuk, berlaku kira-kira 5++ tahun lepas. Masa tu aku masih lagi bertatih mencari sesuap nasi dalam pelaburan hartanah ni.

Apa relevan-nya nak cerita benda ni lagi, orang dah tahu pun... tapi mungkin cerita di bawah ini dapat membuatkan anda merenung sejenak..


Aku sedikit terkesan sebab baru-baru ni 2 orang member baik telah bercerai/ berpisah. Aku tak perlulah ceritakan secara details mengenai penceraian mereka tapi aku lebih berminat nak tahu macam-mana diaorang settlekan pembahagian harta.


MEMBER 1 - clean kes
- malas nak bertekak tentang harta, dia pun jualkan harta-harta sepencarian dan keuntungan dibagi dua.


MEMBER 2 - complex kes
- masing-masing berebutkan rumah yang mereka sekarang sebab kenaikkan harga pasaran rumah itu yang melambung tinggi. Nak jual rumah itu pun dan beli rumah baru pun tak boleh sebab mereka ada komitmen harta bersama under-con (yang dijangka siap 2018) yang agak tinggi. Kes masih tergantung.

--------------------------------------------------------------------------------

  

Sunday, August 30, 2015

Double Storey @ Elmina West - Sime Darby

The last series of Elmina Gardens e.g. Aralia, Clusia are no longer such a desirable houses to buy. I am not talking about their pricy-ness, but purely due to the size of the double storey (not semi-D..) of 30 x 100, which cost more than 1mil. Not really sure the target market but definitely there're buyers out there.

If you're looking at the price range of ~650k at Elmina, you might consider buying a unit at Elmina West. It's planned to be launched early next year.


As mentioned by the SA, they're altogether 650 units with 3 different sizes.


1. RED BOX = 20x60

2. PURPLE BOXES = 20x80

3. BLUE BOX = 20x70




Thursday, August 6, 2015

Rundingan Yang Gagal - Kenapa Saya Memerlukan Agen Hartanah?

Alhamdulillah shoplot murah saya telah berjaya disewakan. Banyak pengalaman pahit manis mencari penyewa rumah kedai ini. Baru pertama kali beli rumah kedai, dia punya rasa dan peluh jantan-nya memang berbeza. Hampir give up juga sebab ramai yang bertanya  dan telefon, cuma target yang saya letak tinggi sangat dan tak boleh suit dengan bakal penyewa.

ROI nya cumalah 6% dengan kontrak 2 tahun. Target saya setinggi 7.5% tidak tercapai.

Reason daripada bakal penyewa:

a) Kawasan perumahan baru. Tak ramai lagi duduk. Ambil masa setahun untuk semua rumah penuh.
b) Over budget. 90% yang telefon mintak rate dengan ROI di bawah 5%.

Kenapa saya memerlukan Agen Hartanah? sedangkan saya tak rushing sangat pun. Bank pun tak start bayar lagi.

a) Emosi tak stabil - bila ramai yang call tapi tak boleh match saya punya harga. Saya rasa a bit down. Nak angkat phone pun malas dah sebab dah tau jawapan bakal penyewa. Kalau ada agen, saya tak perlu all these calls, biar agen yang handle. Yang saya tahu sign dokumen je bila deal nanti.

b) Gangguan telefon tak kisah masa - siang dan malam.

c) Rundingan yang gagal - bila emosi tak stabil (bukan PMS), rundingan pun tak smooth dan rundingan lebih memihak/ memberi keuntungan kepada bakal penyewa.

Tidaklah semuanya buruk belaka. Saya cari penyewa sendiri bukan sebab nak makan sendiri atau lokek sangat nak keluarkan duit komisyen agen tu. Tapi lebih kepada pembelajaran dan menambah pengalaman kepada diri sendiri. Sometimes you need to get your hands dirty, baru ilmu tu masuk kepala tak keluar-keluar lagi.

Satu lagi saya faham siapa yang call, derang nak buka kedai apa, sapa yang cerewet, jenis orang yang macam mana. Dengan kata lain, saya boleh faham market secara menyeluruh untuk kawasan tu. So kalau ada projek berdekatan, just petik jari je buat keputusan nak beli atau tidak hartanah seterusnya.

Contohnya:

a) Ada mamak call dengan konfidennya kata dia nak kedai makan tu dengan rate yang sangat rendah. Sebabnya kedai mamak tak akan tutup. Saya juga katanya tak rugi nanti nak cari/ atau tukar2 tenant. 

b) Kedai DOBI layan diri tengah "HOT" sekarang. Banyak dapat call nak bukak kedai sebegini.

c) Kedai/ Mini Market/ Kedai Serbaneka yang ada "nama/ brand" memang demand. Sebab derang ada nama di tekannya kita gila-gila. Tapi kalau dapat mereka ni, boleh tidur lena20-30 tahun...

Wednesday, June 17, 2015

Kisah 1 - Boleh Ke Kensel Loan Selepas Sign Offer Letter

Saya pun dah tak berapa ingat sama ada dah pernah tulis mengenai isu ni sebelum ini. Macam ingat-ingat lupa, maklumlah usia pun dah masuk ke ambang senja. Badan pun dah rasa sakit-sakit. Rasanya belum lagi sebab bila search tak jumpa.

Kisah-kisah kat bawah ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri sebelum ini. Semoga pembaca semua dapat manfaat pada bulan Ramadhan ini.

Kisah 1
Saya dah sign offer letter 70% daripada bank A, tetiba ada bank B offer saya margin 90%. Gelabah juga masa ini. Tak ambik rugi, banyak tu untung! Akhirnya saya nekad ambik juga loan daripada bank B tu.

Pertamanya baca offer letter daripada bank A, ada tak mention penalti kalau kita kensel. Jangan terkejut sebab saya pernah sign offer letter yang ada clause kena bayar admin fees RM2500 kalau kita kensel. Kalau sesiapa yang dah biasa dengan loan ni mesti tau bank mana ni.

Kalau takde mention langsung mengenai offer letter ni kiranya kita masih selamat.
 
Keduanya cepat-cepat contact lawyer bank yang akan buat loan documentation tu. Sebabnya kalau lawyer dah bukak file dan start buat paperwork, dia akan charge kita berdasarnya progress kerja yang dia dah buat. Pada ketika itu saya bernasib baik sebab bank belum start apa-apa kerja lagi. Dan yang paling best bank A dan bank B guna lawyer yang sama sebab developer nak bank guna satu lawyer yang sama dengan SPA.

So saya selamat kat sini.

Ketiganya ambik bahasalah sikit, tulais surat kepada bank A cakap kita terpaksa tolak offer bank A sebab dapat offer yang lebih baik.

Keempat selepas 4 minggu saya dapat surat daripada bank A yang mengatakan loan saya dah kensel dan dia mintak contact lawyer kalau ada apa-apa lawyer fees yag kena bayar.

Kelima HAPPY sebab dahlah dapat margin 90%, tak kena penalti pulak tu sebab kensel loan.

Saturday, June 6, 2015

Exit Strategy - Tersangkut dan Mencari Jalan Keluar

Dah lama rasanya tidak menulis sesuatu yang agak berat.

Bila semuanya tidak menjadi dan pelaburan yang kita rancangkan tidak memberi habuan seperti yang diharapkan, pastinya kita perlukan jalan keluar.

Keadaan ini berlaku apabila rumah yang kita beli itu tak dapat kita jual atau kalau disewakan pun bukan sahaja tak boleh nak cover installment, malah nak cari penyewa pun susah.

Pertama kali berlaku pada aku untuk tahun 2015 ini. Paper Gain dan Capital Appreciation tampak hebat, tapi apalah gunanya indicator tu kalau tiada buyer yang betul-betul berminat nak beli rumah kita dengan harga yang kita nak. Pasaran subsale untuk rumah superlink memang sangat lembab pada tahun ini. Justeru perancangan yang teliti dan strategi yang betul amat penting.

Kalau boleh memang tak nak keluarkan/ guna duit simpanan ataupun downgrade-kan sedikit lifestyle semasa. Macam mana ye?

a) Memang dah terfikir lama nak buat pengeluaran akaun 2 KWSP bagi mengurangkan baki pinjaman secara bulanan. Dah kira-kira jumlah dalam akaun 2 dapat cover installment selama 15 bulan.

- kalau jual tahun depan, kiranya rumah tu dah lebih 3 tahun. Dapatlah juga kurangkan Cukai RPGT daripada 30% kepada 20%.

b) Paper Gain - sebab rumah ini adalah rumah fasa pertama, secara logiknya market valuenya (MV) boleh mencapai MV fasa terbaru. Mungkin rendah sedikit tapi tak akan lari jauh sebab keluasan tanah, build-up dan materialnya yang hampir sama.

- Dah kira-kira, kalau refinance rumah tu boleh dapat > 150k. Tapi dengan kadar refinance yang ketat sekarang, memang kena fikir betul-betul ni. Dan kena juga tengok pakej yang zero transfer cost.

c) Homestay - salah satu option untuk mengurangkan bayaran bulanan tetapi kena plan betul-betul sebab kos minima yang perlu dikeluarkan untuk fully furnishkan rumah tu pun menjangkau 30-40k.  


Monday, May 25, 2015

Seri Binjai – Seminar Hartanah 14 Jun 2015

 
 
Seri Binjai yang dibangunkan oleh developer tersohor, IJM terletak di lokasi kediaman yang matang di bandar Seremban. Mari kita lihat faktor-faktor “WOW” yang merupakan kelebihan projek ini berbanding projek-projek yang lain di kawasan sekitarnya:

1. Terdapat pelbagai kemudahan-kemudahan yang berdekatan seperti:
  • Aeon Big, Giant, Tesco Extra
  • Berhampiran Senawang dan Bandar Seremban
  • Hospital Tuanku Jaafar dalam lingkungan jarak 4.6km
  • Masjid Bukit Chedang dalam lingkungan jarak 5.4km
  • Sekolah Kebangsaan Rahang dan SMK Senawang dalam lingkungan jarak 4.2 km
  • Plaza Tol Senawang dalam lingkungan jarak 2.3km
  • Berhampiran pejabat kerajaan seperti JPJ, Kastam, Lembaga Pertubuhan Peladang, Jabatan Kesihatan

2. Berdekatan dengan jaringan lebuh raya utama seperti PLUS dan LEKAS dan juga Stesyen  Komuter KTM dalam lingkungan jarak 1km.

3. Terletak di atas permukaan tanah yang tinggi.

4. Penggunaan ruang dan rekabentuk yang baik dan luas, ditambah dengan material berkualiti tinggi.

5. Pakej yang menarik, harga yang berpatutan dan kawasan kejiranan berpagar.

 
Pada masa ini, sedang berlangsung dengan rancaknya kempen pemjimatan sehingga RM33,705


Melalui Kempen Pemilikan Hartanah Bumiputera Seri Binjai, anda akan teruja dengan proses pemilikan rumah yang dipermudahkan dan disesuaikan mengikut keperluan anda.
  • Tertakluk kepada Terma dan Syarat.
  • Promosi sah hingga 30 Jun 2015.
  • Sementara stok masih ada
  • Promosi hanya untuk Seri Binjai - Lot Bumiputera dan tidak sah dengan promosi yang lain.
  • Siap Jun 2015.
  • Pondok Pengawal
  • Rumah contoh sedia dikunjungi

Cepat, keterangan lanjut, hubungi 1800 222 456.

 
Jemput hadir ke Seminar Mudahnya Beli Rumah di bawah yang akan disampaikan oleh saudari RohaniahNoor pada 14 Jun 2015. Beliau akan mengulas RAHSIA bagaimana setiap individu layak memiliki rumah idaman.

Dengan menghadiri seminar ini, anda akan didedahkan dengan:
  • Teknik beli rumah dengan modal yang rendah.
  • Prosedur beli rumah yang betul.
  • Teknik mendapatkan pinjaman.
  • Dan yang paling utama kriteria pemilihan lokasi supaya rumah yang anda beli bakal menjadi pelaburan terbaik seumur hidup anda.
  
 

Wednesday, May 13, 2015

GEO at Bukit Rimau

The past three years have been pretty crazy and the flipping frenzy is finally over this year. There is really nothing more now that I am looking at, other than just stay quiete, relax and concentrate with my routine 9-5 job.

I can humbly said that my target this year would be ZERO for residential purchase or max only for 1 apartment/condo. This is going to be my long term investment, perhaps 5-10 years.

I am currently looking at this condo and would like to buy one (the smallest unit) should the price is right (less than 500 psf).


Details

1. This freehold project location - near to Columbia Asia Bukit Rimau and AEON Big. 

2. 34 Storey Service Apartment, 800+ units.

3. The sizes

a. 715 ft2
b. 870 ft2
c. 920 ft2
d. 1035 ft2
e. 1150 ft2


Thursday, May 7, 2015

Misi Pencarian Hartanah April - Finale

Dipendekkan cerita, hari ni aku dapat call daripada pihak bank yang mengatakan pinjaman aku dah lulus. Memang happy sangat2 lah hari ni. Inilah antara berita yang paling dinantikan oleh semua pembeli hartanah. Lega juga bila dapat tahu pinjaman dah lulus.

Masa proses membeli hari tu, aku telah buat benda yang memang tak sepatutnya aku buat. Aku sign SPA SEBELUM dapat loan. Pembaca semua jangan ikut cara ni sebab ianya sangat berisiko. Kadang-kadang on paper/ or diceritakan dalam seminar, kita boleh cakap tak boleh buat ini, tak boleh buat itu. Tapi in realiti keadaan menjadi sebaliknya mengikut situasi semasa. Disebabkan persaingan yang sangat hebat untuk membeli unit ni, aku sangup menanggung risiko.

Tapi sebenarnya dengan ILMU yang kita ada, dah tahu boleh lepas atau tak pinjaman kita nanti. Sebab tu aku yakin boleh dapat loan walaupun komitmen masa ni dah mmg tahap paras hidung.

Aku memang tak pernah ada loan dengan bank *B* ni. Macam biasalah kena buka akaun simpanan/credit card etc. Ikutkan jelah labu. Panel bank pun cuma dua je dan bank *M* yang satu lagi tu memang aku tahu sangatlah sombong dan takkan bagi aku loan. Aku mmg tak apply loan pun dengan bank ni. Komen sebelum ni (masa beli rumah Elmina) yang mengatakan aku tak lepas loan disebabkan aku *high risk* customer with high komitment memanglah menyakitkan hati. 

Tak silap aku, Abg Ensem dulu keje bank ni. Bank ni kategorikan customer dia mengikut vulnerable/ non vulnerable customer itu sendiri. Kiranya macam ratinglah. DSR % pula ada 2, kalau vulnerable 60% dan kalau non-vulnerable 80%. Kalau nak 80% tu kena meet the kriteria a) mesti dah ada loan 3 tahun and a good paymaster dan satu lagi b) mesti dah kerja 3 tahun kat company sekarang. Nilah info yang banker bagitau sebelum ini.



Monday, April 20, 2015

Misi Pencarian Hartanah April - Part 2

Apa perasaan anda bila dah nak habis bulan April ni, tapi satu rumah pun tak dapat nak beli lagi untuk tahun 2015 ni. Daripada tahun lepas dok tunggu harga rumah turun. Tapi umpan tak mengena lagi...

Aku sekarang pun dah agak kurang berminat beli rumah, salah satu sebabnya adalah beli rumah ni, aku kena fork out 30% deposit. Duit pun dah tak berapa nak ada sekarang ni. Aku pun bukannya orang senang dengan modal juta-juta. So minatnya kini beralih arah membeli kedai. Aku cari kedai mampu milik dan murah2 sahaja ye ikut kemampuan. Lagipun kedai ni tak kena LTV70%, so depositnya cuma 5 to 10%.

So far Alhamdulillah kedai pertama dah invoice 90%, so 10% je aku kena GST. Satu lagi kedai dah invoice 70%, so 30% je kena GST.

Sambungan cerita kedai Part 2 ni, aku kena tunggu 3 bulan ++ sebelum dapat sambar kedai ni. Memang tak jemu-jemu aku call, kiranya bersungguh betullah, berpantang sebelum ajal. Masa bulan Januari hari tu aku tengok semua dah SOLD OUT. Februari pun sama. Tapi rezeki datang bulan March, bila aku call manager tu cakap ada 2 unit lagi yang belum bayar booking, termasuk satu unit corner.

2 unit ni adalah milik Jabatan Penjara dan satu lagi Koperasi apa entah, aku tak ingat. Yelah namanya pun kedai mampu milik. Dia bagi masa 2 minggu.

Pada hari yang dijanjikan, aku marah-marah jugak manager tu sebab asyik bertangguh je. Rasanya mungkin orang dalam masih tak nak lepaskan kedai tu.

Masa tu aku masih tak berhenti berharap. Mungkin juga dia dah tak larat layan aku kot. Last-last dia bagitahu it's now open for SALE both utk inter & corner. Mata aku dah bersinar nampak bulan dan bintang nak ambik corner tu.

Ni cerita benar. Nak dijadikan cerita , masa aku otw nak book tu, aku dapat call yang mengatakan unit corner tu dah terjual. Orang Koperasi tu dah datang. Memang "drama" betullah. Dah hampir sangat aku masa tu nak sampai office dia. Memang ditakdirkan rezeki aku tiada berjodoh dengan unit tepi. Aku ambik jugalah unit inter tu sebagai mengubat hati yang kecewa. Bila dah beli unit ni baru aku bukak cerita kat member2. Rupa2nya ada jugak member-member yang berminat. InsyaAllah projek lain di lain masa. Seba untuk projek ni pun aku gayanya macam peminta sedekah.

Fasa seterusnya adalah mencari loan. Loan aku kali ni memang susah nak lekat. Untuk rekod, sehingga hari ni masih belum ada bank yang sudi bagi loan kat aku ni. Aduishhh..



Friday, April 10, 2015

Misi Pencarian Hartanah April - Part 1

Hari ni genap sebulan dah blog ni dah takde posting baru. Banyak benda yang berlaku tapi tak tahu nak start daripada mana. Mungkin boleh start dengan pembelian terbaru saya baru-baru ini.

Saya book satu rumah kedai setingkat di kawasan perumahan mampu milik berharga RM400k baru-baru ini. Rumahnya memang teringin juga nak beli tapi tak layak, tapi kedainya boleh - tiada restrictions.

Kenapa saya beli?
a) Tepi jalan besar
b) Unit kedai ni limited - cuma ada 16 sahaja
c) Rumah Mampu milik ada 500 unit untuk fasa satu. Dan dengarnya akan ada fasa seterusnya.
d) Berdekatan dengan Pusat Pengajian Tinggi Awam

Cabaran 1
1. Untuk dapatkan unit ni bukan mudah. Cabarannya tak semudah membeli rumah resindential. Semuanya kena ada orang dalam. Kawan bos, sedara mara bos, VIP etc. Project kedai-kedai yang bagus memang akan sold out even before launch. Kalau adapun unit-unit belakang.

Mula-mula sampai, semua unit dah kena booked. Memang hampa sangat2. Aku tak kenal sesiapa dalam tu. Kalau ada, boleh bagi duit kopi sikit-sikit or JV.

Aku ambik number phone sales manager, buat baik2 dan berlakon macam orang berduit. Macamana tu - mudah je, speaking, cerita sikit2 your current portfolio sebab manager ni pun biasanya nak cari contact juga untuk future project dia, pakai baju branded (contohnya kalau ada baju yang tulis Hackett besar2, pakailah yang tu, kalau ada kete bagus parking depan2 biar dia nampak. Biar dia ingat kita. Marketing strategy tu. Patutnya Sales yang buat marketing, ni dah terbalik.

Bermula sesi meng"harassment", setiap sehari or dua hari aku akan call. Jawapannya memang mengecewakan.

Wednesday, March 11, 2015

Seri Pinang - Setia Alam

 


The last series of SERI apartment, after Seri Jati, Seri Intan, Seri Baiduri, Seri Kasturi, Seri Mutiara, called Seri Pinang was SOLD OUT during the balloting exercise last week. Kudos to SP Setia.

No of units : 550.
Price : 250k.
Size : 849 sqft.

Tuesday, February 17, 2015

Persoalan Bumi Lot

Saya pernah tulis berkenaan isu BUMI LOT di SINI.

Hari ini ada seorang pembeli EVO SOHO bertanyakan tentang status BUMI LOT. Untuk pengesahan hartanah berstatus "leasehold", memang kena contact lawyer dan biasanya lawyer akan check 2 benda iaitu SPA dan Title (SPAT).

Kalau tiada dalam 2 benda ini (SPAT), technically ia bukan BUMI LOT. Ia dipanggil "GREY AREA" atau "Unclassified" maksudnya kerajaan tempatan/ pihak berkuasa negeri yang akan menentukan hartanah itu BUMI LOT atau tidak.

Mari kita tengok BUMI LOT yang paling real, salah satu rumah yang aku ada  yang memang clearly MENTIONED BUMI LOT dalam title.

SEKATAN-SEKATAN KEPENTINGAN

Tanah yang diperuntukkan untuk Bumiputera ini apabila sahaja bertukar miliknya kepada seseorang Bumiputera/ Syarikat Bumiputera, maka tidak boleh terkemudian daripada itu dijual, dipajak atau dipindahmilik dengan apa cara sekalipun kepada orang yang bukan Bumiputera/ bukan Syarikat Bumiputera tanpa kebenaran pihak berkuasa negeri.


 

Peliknya rumah ini adalah berstatus FREEHOLD dan allocation unit adalah tetap daripada pejabat tanah (dan tak boleh ditukar) sebelum dijual kepada orang ramai. Aku siap kena bagi surat beranak sebelum dapat beli rumah ini.


Monday, February 16, 2015

Tahun 2015 - Mudahnya Beli Rumah

Berbanding tahun-tahun lepas, tahun 2015 inilah boleh dikatakan tahun yang mudah membeli rumah. Mungkin juga disebabkan ekonomi meleset dan harga rumah-rumah yang dah mencapai titik puncak.

Kalau tengok pelancaran rumah baru 95% daripadanya tak akan sold out dalam masa 3 hari. Takdelah macam 3 tahun lepas, nak beli rumah pun kena beratur 3 hari 3 malam. Sekarang ni hari-hari dapat SMS untuk beli rumah itu, beli rumah ini, sedangkan developer dah tahu, pembeli-pembeli rumah sekarang dah habis duit/ habis kuota.

Aku sempat booked satu rumah dalam bulan Januari lepas. Projek ini "hot" tapi tak habis juga lepas sebulan. Kalau dulu jangan haraplah nak dapat projek macam ni. SOLD OUT dalam masa sehari dan orang yang queue untuk cancellation pula panjang berjela.

Jadi gunalah kuasa pembeli anda dengan bijak. Gunakan masa yang ada, pilih yang terbaik untuk pelaburan hartanah anda.


Sunday, February 15, 2015

DwiPutra Residence, Putrajaya - Project Progress Feb 2015

Hari ini aku sempat join aktiviti berbasikal di Putrajaya sempena Sambutan Hari Wilayah - 2015. Join tu pun last minute, daftar hari Jumaat lepas (13/02). Kayuhan sejauh 34km itu dapat juga aku tamatkan dalam masa sejam setengah. Aku rasa sekarang better lagi cycling daripada larian 12km 100 plus hari tu, semput dan terkial-kial aku nak habiskan dalam masa sejam 40 minit. Orang lain aku tengok boleh lari rilek je, habis dalam masa sejam je.

Dalam masa kayuhan tu sempat snap gambo kat bawah ni:


Aku pernah tulis berkenaan kondo ni kat SINI , SINI dan SINI. Dulu memang dah berniat nak beli untuk long term investment, malangnya masa tu banyak sangat pilihan yang lebih baik. Memang lambat habis pun fasa satu tu dulu.

Kalau dikutkan dah Fasa 1 dah naik sampai tingkat atas tu. Aku pernah tulis yang kondo ni akan naik lebih MYR500psf bila siap nanti tapi tengok senarai harga terkini pun dah MYR550psf. Perghh mungkin kesan anjakan paradigma dan terlajak laris disebabkan IOI City Mall dan kondo sekitarnya yang dijual dengan harga 600-700psf.

Tiada sapa kata rugi membeli rumah? Tepuk dada taya selera.

Monday, February 9, 2015

Kena Penalti RPGT 10% - Finale

Entry ini merupakan sambungan daripada kisah INI

a) Resit dah ada untuk payment 2% (CHECK)

c) Borang dah isi sebelum tempoh 60 hari, cop terima drp LHDN pun dah ada (CHECK)



Jenuh memikirkan kenapalah kena penalti juga ni.



Rupa-rupanya resit tu dibayar ke atas akaun CKHT yang betul

... tetapi di branch LHDN yang silap.

... instead of Menara PGRM, Cheras, lawyer dah terbayar ke branch Jalan Duta.


Tak faham aku ada juga system bayaran macam ni dalam tahun millenium canggih manggih tahun 2015 ni.


Sunday, February 8, 2015

Berapakah Cukai Taksiran di Putrajaya

Agak-agaknya berapakah cukai taksiran untuk duduk di kawasan perumahan hebat yang dikelilingi bangunan-bangunan yang cantik dan tasik-tasik yang nyaman.


Jumlahnya adalah RM1,520 setahun. Itulah harga yang perlu dibayar untuk duduk di Putrajaya. Kedengarannya mahal kan? tetapi rasanya berbaloi dengan suasana / kemudahan yang disediakan seperti:

a) Bila balik kerja keluar dari MEX dan masuk Putrajaya, hilang rasa pening disebabkan kerja dan keadaan pemanduan di KL.

b) Berpuluh-puluh taman yang cantik, pilih je yang mana satu nak jogging, cycling atau berdating.

c) Pusat Komuniti yang penuh dengan aktiviti.. senang nak swimming, library yang penuh dengan majalah-majalah baru

Walaupun begitu, ada juga benda-benda yang tak menarik untuk diceritakan bila duduk di kawasan Pusat Pentadbiran Kerajaan ni. Rasanya tak perlulah diceritakan sebab tak kisahlah kat mana kita duduk, bila kita dah suka/ selesa dengan tempat tu, yang buruk pun semuanya nampak hebat belaka.

Sunday, February 1, 2015

Petua Permohonan Pinjaman Mudah Lulus 2015 - Part 3

Sila baca entry sebelum ini PART 1 dan PART 2.

Langkah seterusnya adalah sangat penting iaitu Penyata CCRIS.

Apakah itu CCRIS?
CCRIS (Central Credit Reference Information System) ini kiranya macam report card kita yang merupakan sistem pangkalan data berkomputer yang menyimpan maklumat pinjaman kita yang telah dilaporkan oleh setiap institusi kewangan. Kalau kita bayar on time, baguslah report card kita.. dia akan tunjuk indicator "0", Kalau bayar lambat dapatlah indicator tak bagus "1" dan seterusnya.

Yang lecehnya kita tak boleh dapat penyata ini online (ada sesiapa yang pernah dapat online?/ atau mail mungkin boleh share info). Kena pulak nak pergi bangunan BNM kat KL tu. Memang bercinta betullah area itu. Dahlah depan bangunan BNM tu ada bulatan yang sangat mengelirukan. Banyak kali aku termasuk jalan yang salah, gps pulak dok recalculating..recalculating. Dan takde parking yang proper dekat2 situ, parking kat tepi jalan tu kena samanlah pulak nanti. Yang senangnya naik LRT/ or KTM, turun dekat2 area Bank Negara. 

Mengikut pengalaman aku sebelum ini, kalau aku tak sempat print CCRIS ni, memang confirm loan aku akan ada masalah. Jadi untuk loan yang terbaru ni, aku print CCRIS dan dah nampak dah, macam ada 2-3 masalah di situ.

Masalah 1
Credit Card company (American Express) menunjukkan indicator "1" setiap bulan. Lepas tu, ada pulak claim travelling dalam 24k dalam tu yg belum lagi clear.
- kenalah explain claim ni selalunya lambat sebab prosesnya slow.
- kena clarify 24k tu duit company. Tak emboh aku nak naik flight semahal ini utk personal.

Masalah 2
Personal Credit Card pulak dah nak dekat 70% credit limit. Sila tanya banker macamana dia kira % credit card dalam DSR sebab lain bank lain pengiraannya. Silalah clearkan credit card ni, settlekan terus hutang atau tinggalkan 25-30% je hutang tu.

Masalah 3
Masalah satu loan tapi keluar 2 kali dalam CCRIS. Yang aku pelik amountnya sama tapi kod loan-nya berlainan. Bank still akan kira sebagai 2 loan. Aku dah perasan masa apply loan Evo Soho dulu. Ingatkan dah settle, rupa-rupanya masih appear kat situ. Nasib baik aku masih ada simpan surat daripada bank yang mengatakan loan tu satu je..

Masalah 4
Ada dua bulan loan kereta yang menunjukkan indicator "1", walau it's not really a big deal, aku just bagi supporting documents yang mengatakan aku guna online banking kat US, kat akaun tolak tapi loan tak tolak. Ni kes naya, masalah android yang orang bising2 4-5 bulan lepas.

Masalah 5
Kalau korang ada loan dengan bank E* yang bangang (bunyi kasar sikit!), loan dan MRTA/legal account, memang asing-asing. Kalau ada dua loan dengan bank E* ni, nampak macam ada 4 loan. Dalam CCRIS memang nampak macam ada 4 loan yang tiada kaitan antara satu sama lain. Sebab aku dah biasa sangat dengan masalah ni, aku memang sentiasa printkan semua loan offer letter ni siap-siap.

Offer Letter
Aku memang print setiap loan offer letter yang appear dalam CCRIS. Kalau ada 6 loan, 6 offer letterlah aku print untuk apply loan. Biasanya bank ni ada kiraan yang agak pelik dan selalunya tinggi daripada ansuran bulanan yang ada dalam offer letter tu. Kalau kita dah ada offer letter ni, tak bolehlah bank buat kiraan lain.

Bersambung di Part 4


Monday, January 26, 2015

Cabaran Pencarian Shoplot Di Lembah Kelang

Sampai satu masa kita kena juga upgrade diri kita ni. Nilai semula portfolio kita, adakah kita masih berada ditakuk lama walaupun selepas 5 tahun++ mengenali dan menceburi jerit perih pelaburan hartanah ni. Carilah caranya (JV, cari mentor, join kelas hartanah utk shoplot) atau motivasikanlah diri kita untuk capai matlamat tu.

Sejak pertengahan tahun lepas, aku rasa aku harus move on. Rasanya nak UPGRADE portfolio pelaburan hartanah ni. Targetnya nak beli satu shoplot under-con sebelum akhir tahun.

Kenapa under-con? Jawapnya mudah - pelaburan aku sebelum ini semua under-con. Rasanya lebih selesa dengan pelaburan cara ni.

Ada beberapa kriteria yang aku letakkan sebelum membeli shoplot ini:

a) Facing Main Road - di lokasi yg strategik, nampaknya kriteria ni memang "almost impossible". Rupanya VVIP, kenalan developer, existing purchaser dah book siap-siap unit-unit yang cantik/strategik.

b) Budget - aku letakkan budget dalam 600-800k. Disebabkan constraint budget ni, aku terpaksa lupakan hasrat beli area KL/Selangor ni. JV aku tak pasti but mungkin later bila dah ada pengalaman sikit2 dengan komersil nanti.

Ada seorang kenalan (director of one company) offer aku good unit selepas VVIP dan director, malangnya harganya mencecah 1.5mil dan memang diluar kemampuan.


Saturday, January 24, 2015

Suria Raflessia Setia Alam - Progress Jan 2015

 
 
 
Bila jalan-jalan area Setia Alam tu memang tak sahlah kalau tidak melawat kawasan. Dan bila tengok progress apartmen ni, terkejut jugalah bila tengok dah naik sampai tingkat paling atas. Rasanya macam baru setahun je sign SPA. Kena check balik date SPA ni.

Bila tengok foto kat atas, InsyaAllah projek ini tak akan jadi projek terbengkalai ataupun delay.

Saya pernah tulis mengenai apartmen ini di sini - LINK

Buat pengetahuan pembaca, ada 3 unit lagi (cancellation) yang belum terjual. Mungkin loan buyer sebelum ini tak lepas.

Tapi harganya **jeng jeng jeng** dah naik jadi 295k nett for bumi. Nampaknya pembeli awal Suria Raflessia ni dah boleh senyum sedikit. Dah ada paper gain (62k++) dan bank dan boleh bagi valuation 295k untuk apartmen ni.

Apartmen ini merupakan direct competitor untuk apartmen Seri2 tu. Walaupun saiznya lebih kecil (700sqft) dan absolute price psf yang lebih mahal, namun ada faktor-faktor lain yang rasanya Suria ni lagi bagus.

a) Locationnya yang lebih ke depan, berdekatan dengan kedai2.
b) Low Densitynya.

Wednesday, January 21, 2015

GST - Progress Claim for SOHO and Service Apartment

Memandangkan dah ada yang tanya apakah kesannya GST ke atas hartanah residential yang duduknya pada title komersil seperti SOHO dan Service Apartmen.

Sebab tak boleh jawab soalan ni, aku call developer SOHO yang aku beli tahun lepas. Katanya progress claim tak akan add GST 6% dalam bil. Huh LEGAnya.

update 25/01
** malangnya ada beberapa orang member bagitau SOHO ni kena GST ** sob sob sob. mungkin developer ni tak aware sangat pasal GST ni.

Macamana pulak dengan Service Apartmen. Since aku takde service apartmen, aku tanyalah sorang kawan yang kerja dengan developer tersohor (setaraf BMW kalau dalam kategori kereta). Katanya takde juga.

Selain daripada di atas, SOFO, SOVO, SOXO, SOLO memang kenalah, sama macam shoplot/ shopoffice.

Tuesday, January 20, 2015

GST - Mimpi Ngeri Hartanah Komersil

Berita itu datang juga. Memang dah agak dah, mesti kena GST untuk hartanah komersil ni, tapi masih buat tak port sangat sebab masih dlm keadaan "denial". Siap berharap adalah "bug" kat mana-mana sehingga menyebabkan hartanah komersil aku tu tak kena GST.

Sehinggalah minggu lepas, datanglah surat yang tidak diundang.

TERTULIS "Semua progress payment after April akan dikenakan GST. Aduish macam nak luruh jantung bila baca surat tu"

Next claim 90k. Developer akan claim 90k daripada bank dan 5.4k (6%) daripada purchaser.

Hmm...

Monday, January 19, 2015

Kena Penalti RPGT 10% - Part 1

Sila baca berkenaan deposit 2% yang perlu dibayat kepada LHDN sebelum ini di SINI.

Cerita ini diberitahu minggu lepas oleh seorang member yang tengah pening sebab kena penalti 10%. Katanya lawyer yang tak bayar RPGT deposit 2% tu. Aku katakan padanya kalau lawyer silap mintaklah lawyer bayar penalti tu.

Bila tanya lawyer pula, lawyer kata dah bayar, memang ada pun resitnya.

Kenapa pula nak bayar 2% tetapi LHDN kata tak bayar lagi. Nak kena mengadaplah pulak LHDN ni.

Check punya check berpandukan resit tu, nombor akaun, unit jualan semua betul. Agak-agak sebab apa ye? rupa-rupanya...... bersambung esok.. 

Thursday, January 15, 2015

Petua Permohonan Pinjaman Mudah Lulus 2015 - Part 2

Post kali ini ini adalah sambungan daripada entry INI.

Berapakah %DSR semasa saya ketika memohon pinjaman terakhir ini. Nak cakap pun malu sebab hutang-hutangnya sangatlah besar amaunnya. Senang cerita, %DSR saya memanglah lebih tinggi daripada anda-anda semua, lebih > 100% plus plus plus tu.

Jadinya saya terpaksa korbankan/ bayar habis salah satu hutang yang ada. Pilih punya pilih punya pilih punya pilih, punya pilih.. Hai berapa banyaklah pilih.... saya langsaikan hutang salah-satu kereta. Bulan-bulan bayar RM2400 kereta ni, so bila hutang dah langsai tu, ingatkan banyak kurang DSR tu. Tetapi bila kira-kira balik, rupa-rupanya masih tinggi lagi.

Seterusnya berdiskusi dengan Banker dan came out dengan cadangan-cadangan berikut:

a) Buat Tenancy Agreement baru untuk rumah sewa. Tenancy yang lama tu pun dah 10 tahun lepas, memang dah tak valid nampaknya. Masa naikkan sewa rumah pun gunakan SMS je, tak sign agreement baru pun.

- Sediakan penyata selama 6 bulan. Bank ini pula cuma ambik 80% daripada sewa bulanan. Katalah rumah sewa tu RM800, so bank ambik RM640 sahaja.

b) Clearkan Credit Card - Takde masalah

c) Sertakan EA form yang menunjukkan bonus masuk. Kalau bonus anda 12k setahun, jadinya anda ada tambahan 12k/12 = RM1000.

d) ASB - senang sahaja. Bank kira baki terakhir katalah 200k x 7.47% / 12 = RM1245

e) Sediakan 6 bulan overtime statement. Masalahnya bank ni ambik 50% sebab amaunnya tak konsisten.

Bersambung di Part 3.