Wednesday, January 21, 2015

GST - Progress Claim for SOHO and Service Apartment

Memandangkan dah ada yang tanya apakah kesannya GST ke atas hartanah residential yang duduknya pada title komersil seperti SOHO dan Service Apartmen.

Sebab tak boleh jawab soalan ni, aku call developer SOHO yang aku beli tahun lepas. Katanya progress claim tak akan add GST 6% dalam bil. Huh LEGAnya.

update 25/01
** malangnya ada beberapa orang member bagitau SOHO ni kena GST ** sob sob sob. mungkin developer ni tak aware sangat pasal GST ni.

Macamana pulak dengan Service Apartmen. Since aku takde service apartmen, aku tanyalah sorang kawan yang kerja dengan developer tersohor (setaraf BMW kalau dalam kategori kereta). Katanya takde juga.

Selain daripada di atas, SOFO, SOVO, SOXO, SOLO memang kenalah, sama macam shoplot/ shopoffice.