Tuesday, February 17, 2015

Persoalan Bumi Lot

Saya pernah tulis berkenaan isu BUMI LOT di SINI.

Hari ini ada seorang pembeli EVO SOHO bertanyakan tentang status BUMI LOT. Untuk pengesahan hartanah berstatus "leasehold", memang kena contact lawyer dan biasanya lawyer akan check 2 benda iaitu SPA dan Title (SPAT).

Kalau tiada dalam 2 benda ini (SPAT), technically ia bukan BUMI LOT. Ia dipanggil "GREY AREA" atau "Unclassified" maksudnya kerajaan tempatan/ pihak berkuasa negeri yang akan menentukan hartanah itu BUMI LOT atau tidak.

Mari kita tengok BUMI LOT yang paling real, salah satu rumah yang aku ada  yang memang clearly MENTIONED BUMI LOT dalam title.

SEKATAN-SEKATAN KEPENTINGAN

Tanah yang diperuntukkan untuk Bumiputera ini apabila sahaja bertukar miliknya kepada seseorang Bumiputera/ Syarikat Bumiputera, maka tidak boleh terkemudian daripada itu dijual, dipajak atau dipindahmilik dengan apa cara sekalipun kepada orang yang bukan Bumiputera/ bukan Syarikat Bumiputera tanpa kebenaran pihak berkuasa negeri.


 

Peliknya rumah ini adalah berstatus FREEHOLD dan allocation unit adalah tetap daripada pejabat tanah (dan tak boleh ditukar) sebelum dijual kepada orang ramai. Aku siap kena bagi surat beranak sebelum dapat beli rumah ini.