Monday, May 25, 2015

Seri Binjai – Seminar Hartanah 14 Jun 2015

 
 
Seri Binjai yang dibangunkan oleh developer tersohor, IJM terletak di lokasi kediaman yang matang di bandar Seremban. Mari kita lihat faktor-faktor “WOW” yang merupakan kelebihan projek ini berbanding projek-projek yang lain di kawasan sekitarnya:

1. Terdapat pelbagai kemudahan-kemudahan yang berdekatan seperti:
  • Aeon Big, Giant, Tesco Extra
  • Berhampiran Senawang dan Bandar Seremban
  • Hospital Tuanku Jaafar dalam lingkungan jarak 4.6km
  • Masjid Bukit Chedang dalam lingkungan jarak 5.4km
  • Sekolah Kebangsaan Rahang dan SMK Senawang dalam lingkungan jarak 4.2 km
  • Plaza Tol Senawang dalam lingkungan jarak 2.3km
  • Berhampiran pejabat kerajaan seperti JPJ, Kastam, Lembaga Pertubuhan Peladang, Jabatan Kesihatan

2. Berdekatan dengan jaringan lebuh raya utama seperti PLUS dan LEKAS dan juga Stesyen  Komuter KTM dalam lingkungan jarak 1km.

3. Terletak di atas permukaan tanah yang tinggi.

4. Penggunaan ruang dan rekabentuk yang baik dan luas, ditambah dengan material berkualiti tinggi.

5. Pakej yang menarik, harga yang berpatutan dan kawasan kejiranan berpagar.

 
Pada masa ini, sedang berlangsung dengan rancaknya kempen pemjimatan sehingga RM33,705


Melalui Kempen Pemilikan Hartanah Bumiputera Seri Binjai, anda akan teruja dengan proses pemilikan rumah yang dipermudahkan dan disesuaikan mengikut keperluan anda.
  • Tertakluk kepada Terma dan Syarat.
  • Promosi sah hingga 30 Jun 2015.
  • Sementara stok masih ada
  • Promosi hanya untuk Seri Binjai - Lot Bumiputera dan tidak sah dengan promosi yang lain.
  • Siap Jun 2015.
  • Pondok Pengawal
  • Rumah contoh sedia dikunjungi

Cepat, keterangan lanjut, hubungi 1800 222 456.

 
Jemput hadir ke Seminar Mudahnya Beli Rumah di bawah yang akan disampaikan oleh saudari RohaniahNoor pada 14 Jun 2015. Beliau akan mengulas RAHSIA bagaimana setiap individu layak memiliki rumah idaman.

Dengan menghadiri seminar ini, anda akan didedahkan dengan:
  • Teknik beli rumah dengan modal yang rendah.
  • Prosedur beli rumah yang betul.
  • Teknik mendapatkan pinjaman.
  • Dan yang paling utama kriteria pemilihan lokasi supaya rumah yang anda beli bakal menjadi pelaburan terbaik seumur hidup anda.
  
 

Wednesday, May 13, 2015

GEO at Bukit Rimau

The past three years have been pretty crazy and the flipping frenzy is finally over this year. There is really nothing more now that I am looking at, other than just stay quiete, relax and concentrate with my routine 9-5 job.

I can humbly said that my target this year would be ZERO for residential purchase or max only for 1 apartment/condo. This is going to be my long term investment, perhaps 5-10 years.

I am currently looking at this condo and would like to buy one (the smallest unit) should the price is right (less than 500 psf).


Details

1. This freehold project location - near to Columbia Asia Bukit Rimau and AEON Big. 

2. 34 Storey Service Apartment, 800+ units.

3. The sizes

a. 715 ft2
b. 870 ft2
c. 920 ft2
d. 1035 ft2
e. 1150 ft2


Thursday, May 7, 2015

Misi Pencarian Hartanah April - Finale

Dipendekkan cerita, hari ni aku dapat call daripada pihak bank yang mengatakan pinjaman aku dah lulus. Memang happy sangat2 lah hari ni. Inilah antara berita yang paling dinantikan oleh semua pembeli hartanah. Lega juga bila dapat tahu pinjaman dah lulus.

Masa proses membeli hari tu, aku telah buat benda yang memang tak sepatutnya aku buat. Aku sign SPA SEBELUM dapat loan. Pembaca semua jangan ikut cara ni sebab ianya sangat berisiko. Kadang-kadang on paper/ or diceritakan dalam seminar, kita boleh cakap tak boleh buat ini, tak boleh buat itu. Tapi in realiti keadaan menjadi sebaliknya mengikut situasi semasa. Disebabkan persaingan yang sangat hebat untuk membeli unit ni, aku sangup menanggung risiko.

Tapi sebenarnya dengan ILMU yang kita ada, dah tahu boleh lepas atau tak pinjaman kita nanti. Sebab tu aku yakin boleh dapat loan walaupun komitmen masa ni dah mmg tahap paras hidung.

Aku memang tak pernah ada loan dengan bank *B* ni. Macam biasalah kena buka akaun simpanan/credit card etc. Ikutkan jelah labu. Panel bank pun cuma dua je dan bank *M* yang satu lagi tu memang aku tahu sangatlah sombong dan takkan bagi aku loan. Aku mmg tak apply loan pun dengan bank ni. Komen sebelum ni (masa beli rumah Elmina) yang mengatakan aku tak lepas loan disebabkan aku *high risk* customer with high komitment memanglah menyakitkan hati. 

Tak silap aku, Abg Ensem dulu keje bank ni. Bank ni kategorikan customer dia mengikut vulnerable/ non vulnerable customer itu sendiri. Kiranya macam ratinglah. DSR % pula ada 2, kalau vulnerable 60% dan kalau non-vulnerable 80%. Kalau nak 80% tu kena meet the kriteria a) mesti dah ada loan 3 tahun and a good paymaster dan satu lagi b) mesti dah kerja 3 tahun kat company sekarang. Nilah info yang banker bagitau sebelum ini.