Wednesday, June 17, 2015

Kisah 1 - Boleh Ke Kensel Loan Selepas Sign Offer Letter

Saya pun dah tak berapa ingat sama ada dah pernah tulis mengenai isu ni sebelum ini. Macam ingat-ingat lupa, maklumlah usia pun dah masuk ke ambang senja. Badan pun dah rasa sakit-sakit. Rasanya belum lagi sebab bila search tak jumpa.

Kisah-kisah kat bawah ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri sebelum ini. Semoga pembaca semua dapat manfaat pada bulan Ramadhan ini.

Kisah 1
Saya dah sign offer letter 70% daripada bank A, tetiba ada bank B offer saya margin 90%. Gelabah juga masa ini. Tak ambik rugi, banyak tu untung! Akhirnya saya nekad ambik juga loan daripada bank B tu.

Pertamanya baca offer letter daripada bank A, ada tak mention penalti kalau kita kensel. Jangan terkejut sebab saya pernah sign offer letter yang ada clause kena bayar admin fees RM2500 kalau kita kensel. Kalau sesiapa yang dah biasa dengan loan ni mesti tau bank mana ni.

Kalau takde mention langsung mengenai offer letter ni kiranya kita masih selamat.
 
Keduanya cepat-cepat contact lawyer bank yang akan buat loan documentation tu. Sebabnya kalau lawyer dah bukak file dan start buat paperwork, dia akan charge kita berdasarnya progress kerja yang dia dah buat. Pada ketika itu saya bernasib baik sebab bank belum start apa-apa kerja lagi. Dan yang paling best bank A dan bank B guna lawyer yang sama sebab developer nak bank guna satu lawyer yang sama dengan SPA.

So saya selamat kat sini.

Ketiganya ambik bahasalah sikit, tulais surat kepada bank A cakap kita terpaksa tolak offer bank A sebab dapat offer yang lebih baik.

Keempat selepas 4 minggu saya dapat surat daripada bank A yang mengatakan loan saya dah kensel dan dia mintak contact lawyer kalau ada apa-apa lawyer fees yag kena bayar.

Kelima HAPPY sebab dahlah dapat margin 90%, tak kena penalti pulak tu sebab kensel loan.