Sunday, August 30, 2015

Double Storey @ Elmina West - Sime Darby

The last series of Elmina Gardens e.g. Aralia, Clusia are no longer such a desirable houses to buy. I am not talking about their pricy-ness, but purely due to the size of the double storey (not semi-D..) of 30 x 100, which cost more than 1mil. Not really sure the target market but definitely there're buyers out there.

If you're looking at the price range of ~650k at Elmina, you might consider buying a unit at Elmina West. It's planned to be launched early next year.


As mentioned by the SA, they're altogether 650 units with 3 different sizes.


1. RED BOX = 20x60

2. PURPLE BOXES = 20x80

3. BLUE BOX = 20x70




Thursday, August 6, 2015

Rundingan Yang Gagal - Kenapa Saya Memerlukan Agen Hartanah?

Alhamdulillah shoplot murah saya telah berjaya disewakan. Banyak pengalaman pahit manis mencari penyewa rumah kedai ini. Baru pertama kali beli rumah kedai, dia punya rasa dan peluh jantan-nya memang berbeza. Hampir give up juga sebab ramai yang bertanya  dan telefon, cuma target yang saya letak tinggi sangat dan tak boleh suit dengan bakal penyewa.

ROI nya cumalah 6% dengan kontrak 2 tahun. Target saya setinggi 7.5% tidak tercapai.

Reason daripada bakal penyewa:

a) Kawasan perumahan baru. Tak ramai lagi duduk. Ambil masa setahun untuk semua rumah penuh.
b) Over budget. 90% yang telefon mintak rate dengan ROI di bawah 5%.

Kenapa saya memerlukan Agen Hartanah? sedangkan saya tak rushing sangat pun. Bank pun tak start bayar lagi.

a) Emosi tak stabil - bila ramai yang call tapi tak boleh match saya punya harga. Saya rasa a bit down. Nak angkat phone pun malas dah sebab dah tau jawapan bakal penyewa. Kalau ada agen, saya tak perlu all these calls, biar agen yang handle. Yang saya tahu sign dokumen je bila deal nanti.

b) Gangguan telefon tak kisah masa - siang dan malam.

c) Rundingan yang gagal - bila emosi tak stabil (bukan PMS), rundingan pun tak smooth dan rundingan lebih memihak/ memberi keuntungan kepada bakal penyewa.

Tidaklah semuanya buruk belaka. Saya cari penyewa sendiri bukan sebab nak makan sendiri atau lokek sangat nak keluarkan duit komisyen agen tu. Tapi lebih kepada pembelajaran dan menambah pengalaman kepada diri sendiri. Sometimes you need to get your hands dirty, baru ilmu tu masuk kepala tak keluar-keluar lagi.

Satu lagi saya faham siapa yang call, derang nak buka kedai apa, sapa yang cerewet, jenis orang yang macam mana. Dengan kata lain, saya boleh faham market secara menyeluruh untuk kawasan tu. So kalau ada projek berdekatan, just petik jari je buat keputusan nak beli atau tidak hartanah seterusnya.

Contohnya:

a) Ada mamak call dengan konfidennya kata dia nak kedai makan tu dengan rate yang sangat rendah. Sebabnya kedai mamak tak akan tutup. Saya juga katanya tak rugi nanti nak cari/ atau tukar2 tenant. 

b) Kedai DOBI layan diri tengah "HOT" sekarang. Banyak dapat call nak bukak kedai sebegini.

c) Kedai/ Mini Market/ Kedai Serbaneka yang ada "nama/ brand" memang demand. Sebab derang ada nama di tekannya kita gila-gila. Tapi kalau dapat mereka ni, boleh tidur lena20-30 tahun...