Tuesday, January 5, 2016

Jual Rumah Leasehold Daripada Bumi Kepada Non Bumi - Part 4

Sebenarnya sekarang memang tengah cari mood untuk menulis. Salah satu sebabnya adalah saya masih berhutang dengan pembaca semua untuk menghabiskan kisah INI dan INI.

Kisahnya mungkin nanti akan sampai ke Part 10 sebab kesnya masih belum settle lagi sampai sekarang.

Buat REN, Bakal Pembeli, Bakal Penjual, sila take note apa yang saya nak tulis di bawah ini. Sila nyatakan dengan jelas bagaimana nak handle benda ini dalam Letter Offer of Intent/ Purchase. Kalau tak, sesuatu yang tak terjangka mungkin berlaku dan semua pihak menunding jari mencari silap masing-masing.

Siapa yang mahu menanggung kerugian?? Siapa yang nak bayar penalti tu sebab Agen sebelum ini kata OK, Lawyer yang handle benda ni juga pun kata OK, takde masalah. Seller kata kalau dia tahu ada penalti ni, dia takkan jual kepada non-bumi pula. Buyer pula tak tau apa-apa?

Biar saya jelaskan tentang penalti ni.

"Kelulusan untuk menjual harta-tanah ini adalah tertakluk kepada pemulangan semula diskaun 7% kepada bumiputera sebelum ini"

- maksudnya 7% daripada harga masa mula-mula beli dulu harus dipulangkan semula. Kalau harga rumah itu 500k, 35k harus dibayar.

Pembaca semua - Siapa yang patut bayar??