Sunday, February 7, 2016

Claim Balik MRTA yang Tertanguh 5 bulan

Dalam CHECKLIST bahagian jualan hartanah. Ada bahagian yang aku nyatakan kita boleh claim balik balance MRTA selepas kita jual rumah kita.

Pengalaman aku deal dengan syarikat insurans T* ni memang menyakitkan hati. Macam-macam dokumen yang dia nak. Mengikut pengalaman aku sebelum-sebelum ni mudah je, just bgtau akaun dah close dan syarikat insurans tu akan check sendiri dengan bank sebab dia ada online system dengan bank.

Kita sign je form dia, 2-3 minggu lepas tu dapatlah duit balance tu.

Bila aku check rupa2nya syarikat insurans ni tak link lagi dgn bank, semua kena buat manual. Dia nak satu dokumen ikut format syarikat dia untuk proceed dengan claim. Aku pergi bank, bank suruh aku check dengan lawyer. Check dengan lawyer, staff dah resign, file pulak dah closed, kena check balik ambik masa.

**Stress** Moral nya kat sini jangan tangguh2 nak claim MRTA ni. Buat cepat, duit pun dapat cepat, cepat lagi boleh beli rumah lain...