Friday, February 5, 2016

Dilema Pelabur Hartanah 2016

Bagi sesiapa yang baru dapat kunci rumah untuk projek under-con pada tahun 2016 ni mesti dalam dilema.

Pertama - nak jual, persaingannya banyak terutama apartment. RPGT pun tinggi.

Kedua - nak sewakan, kalau rumah berharga 800k ke atas, nak sewakan tu kena tengok betul2 penyewa. Rumah cantik, sayang kalau penyewa buat onar kat rumah tu.

Kalau rumah yang medium cost pulak, dilema nak buat fully furnish (modal besar) ke bare unit? letak aircon ke tak? kitchen kabinet?

Nak sewakan tu per head or satu rumah?

Nak pilih penyewa, macam mana pulak?

Hmm banyaknya soalan... ni-lah dilema aku sekarang. Memang newbie/ beginner sangat nak jadi landlord. Kita terjah je, bukan kah nanti pengalaman tu semua akan mematangkan kita.

Ketiga - nak buat homestay? tapi ada masa ke??