Thursday, March 31, 2016

Faktor Lulus Pinjaman Bank

Sebelum ini aku ada menulis mengenai loan yang baru lulus bulan lepas kat SINI. Seperti biasa, aku yang memang dilahirkan untuk banyak bertanya (ramai banker tak suka!) bertanyalah macam-macam soalan. Selalunya soalan aku berkisar tentang guideline (DSR vs Gaji) untuk kelulusan loan tu. Kalau memang jenis malas nak tanya tak dapatlah den nak tolong.

Sebelum ini aku ada share guideline untuk satu bank ni di SINI.

Pengiraan bank ini agak pelik, kira macam aku tak pernah dengarlah dan pening juga nak memahaminya.

Dia kategorikan bakal peminjam sebagai VULNERABLE (V) dan NON-VULNERABLE (NV). Seorang Bakal Peminjam (BP) ini boleh jatuh dalam kategori V & NV mengikut kriteria berikut:

a) Berapa tahun kita bekerja dan company tempat kita kerja. Dlm kebanyakkan kes kalau dah kerja lebih 3 tahun dekat company skg dan boleh masuk kategory NV. 

b) CCRIS - Report Card bakal peminjam. Memang tak dapat lari daripada ni.

c) Savings - walaupun ini tak mandatory tapi kalau ada savings 20% of the loan memang banyak membantu.

Bila dah tahu kita ni kategori V atau NV. Terus boleh kita kira %DSR.

1. Kalau BP dalam kategori V dan DSR masih < 60%. Branch boleh bagi approval serta merta. Tak payah pergi HQ.

2. Kalau BP dalam kategori NV dan DSR masih < 80%. Branch boleh bagi approval serta merta. Tak payah pergi HQ.

3. Dalam NV ni ada Gred. Kalau kita Gred A atau B DSR boleh pergi sehingga 90% and branch pun boleh approve terus.

Kiraan dia atas adalah berdasarkan clean case dan kalau kita dalam kategori tu memang 100% loan kita boleh lulus.

Kalau ada exceptional case (selain drp yg di atas), ia adalah menikut budi bicara HQ.




Wednesday, March 30, 2016

Kisah Harta Dua Nama

Sebelum ini aku ada tulis mengenai kisah harta dua nama di SINI. Kisah member 2 yang masih tergantung sampai sekarang.

Tetapi masalah yang dihadapi oleh member 2 aku ni 100 kali ganda lagi susah dan kompleks. Aku sendiri pun tak dapat nak jawab. Kalau ada yang nampak jalan keluar, bagitau kawe ye.

Beliau membeli rumah kedai berharga > MYR1.5 mil atas nama suami isteri. Jodoh mereka tak panjang dan mereka telah bercerai. Rumah kedai ini masih dalam pembinaan, nampak macam 3++ tahun lagi nak siap.

Masalahnya bermula apabila kedua-duanya stucked dengan investment kedai ni.

- Nak ambik loan beli rumah lain tak lepas disebabkan komitmen yang tinggi esp kedai ni.
- Nak jual kedai pulak, masih under-con.

Sang suami sanggup convert loan dua nama kepada satu nama dia seorang tapi processnya kompleks.

Hmm aku dah nasihat dulu jangan sesekali buat spa atau loan dua nama tapi tak nak ikut. Buat loan nama dia seorang pun dia mampu.

Monday, March 28, 2016

Kerana MRTA Rugi 3k++

Bagi yang ambik MRTA untuk cover loan tu, bacalah betul-betul condition dia, amati dan fahamkan. Jangan jadi macam patik yang hena ini, lebih sibukkan benda-benda penting lain sampai terlepas pandang benda-benda simple macam ni. Akhirnya rugi sampai terjelepuk jatuh menyembah ke bumi sebanyak RM3k++. 

Tolonglah ye, jangan pulak bagi komen cliché - “untuk bayar zakat tuan”

Mula-mula sekali, saya nak mintak maaflah dekat banker yang sorang ni sebab aku dah “b*-Sh*t” kan dia. Termasuk maki-daki dalam Bahasa Inggeris, mengamuk dalam Bahasa Inggeris ni sebenarnya  bunyinya takdelah teruk sangat sebab sometimes aku pun tak faham apa yang aku dan dia cakapkan.

Dalam kes aku   ini ada clausa “MRTA akan void kalau takde disbursement dalam masa dua tahun, dalam situasi ini aku kena apply MRTA baru.

Bagi yang ambik loan undercon 70% (30% cash) terutamanya kondo, memang biasalah yang the first 2 years progress rumah kita tak akan lebih 30%. Lagipun rumah aku tu tingkat ke 30. Memang tak akanlah progress boleh sampai ke tingkat 30 ni.

Soalan – “Tuan takkanlah 2 tahun beza, premium naik sampai 3k++”. A confession here to everyone, tahun ni umur dah naik 40 tahun dan pengiraan premium MRTA pun memang byk berbeza.

Saya juga minta negotiate dengan banker untuk memendekkan tempoh MRTA, tapi ada clause lain pulak dalam offer tu yang menyatakan kena cover full tenure.

Mai oh Mai.. tersepit.. mana nak cekau 3k++ ni.. nak tido dulu cari idea.



Sunday, March 20, 2016

Jual Rumah Leasehold Daripada Bumi Kepada Non Bumi - Part 5

Kisah ini adalah sambungan kisah sebelum in di SINI.

Sorrylah kalau ada yang dah naik muak dengan cerita ni yang macam tiada kesudahannya. Nak buat macamana, kisahnya pun masih in process macam cerita soap opera Mexico yang punyai beribu-ribu episod.

Ada beberapa soalan pembaca yang rasanya perlu saya jawab di sini.

Soalan 1

7% penalti tu nak bayar kepada siapa?

Jawapan - Lembaga Perumahan Selangor.


Soalan 2

Siapa yang sepatutnya bayar 7% tu? Banyak komen yang saya terima katanya seller yang patut bayar.

Jawapan - Setelah perbincangan hati ke hati, kedua-dua pihak agree untuk menaikkan harga SPA so that boleh cover bayaran 7%. Adil rasanya sebab semua pihak tak nak bayar penalti ni.